Un sfert dintre romani au ajuns pe mana recuperatorilor de creante, cu datorii uriase, de 4,9 miliarde euro

Marea majoritate a valorii datoriilor, de 3,8 milioane euro, reprezentand 77% din totalul datoriilor de 4,9 miliarde euro, sunt cele ale romanilor care au credite la banci.

In jur de 5 milioane de romani (un sfert din totalul populatiei sau unu din patru) au fost dati anul trecut pe mana recuperatorior de creante, din cauza datoriilor uriase, de 4,9 miliarde euro, pe care le au in principal la banci, dar si la firme de telefonie, Institutii Financiare Nebancare (IFN-uri), firme de leasing, firme de asigurari sau la furnizori de utilitati (curent, gaze, apa etc.), conform datelor asociatiei firmelor de recuperare creante (Asociatia de Management a Creantelor Comerciale – AMCC).

Comparativ cu anul precedent, numarul datoriilor este in crestere, insa valoarea acestora s-a injumatatit, dupa recordul atins in 2015, de 10,6 miliarde euro, o suma foarte ridicata.

Numarul si valoarea datoriilor sunt insa mai ridicate, intrucat datele au fost colectate de la doar 12 firme de recuperare creante, care acopera 70% din piata serviciilor de colectare a creantelor si achizitie de portofolii de creante.

De asemenea, numarul cazurilor (dosarelor) de recuperare creante, de peste sase milioane, mai exact 6.450.319 de cazuri in total (6.308.614 ale persoanelor fizice si 141.705 ale firmelor), este mai mare decat cel al datornicilor, intrucat exista persoane care au mai multe datorii.

De exemplu, cineva care are o datorie la un credit bancar poate avea si o restanta la o firma de telefonie sau la un credit luat de la un IFN. Se poate estima astfel (AMCC nu a prezentat numarul total al clientilor cu datorii, ci doar numarul cazurilor) ca numarul total al romanilor datornici se ridica la aproximativ 5 milioane, care au 6,4 milioane de datorii.

Marea majoritate a valorii datoriilor, de 3,8 milioane euro, reprezentand 77% din totalul datoriilor de 4,9 miliarde euro, sunt cele ale romanilor care au credite la banci.

Ca numar insa, cele mai multe datorii sunt catre firmele de telefonie, intrucat valoarea acestora este mult mai mica decat cea a creditelor. Astfel, din totalul celor 6,4 milioane de datorii, 3,8 milioane sunt datoriile catre firmele de telefonie (3.815.116 milioane datorii ale persoanelor fizice si 52.541 de datorii ale firmelor), urmate de datoriile la banci: peste 1,7 milioane de cazuri in total (1.749.122 de datorii ale persoanelor fizice si 6.658 de datorii ale firmelor).

Firmele de recuperare creante au reusit sa colecteze datoriile in cazul a 3,7 milioane de cazuri, putin mai mult decat jumatate din totalul celor 6,4 milioane de cazuri cu datorii. Numarul de creante colectate a fost in scadere anul trecut fata de 2015, cand s-au inregistrat 4 milioane de cazuri.

In privinta valorii sumelor recuperate, aceasta s-a ridicat la aproape 1,6 miliarde euro in 2016, doar o treime din totalul de 4,6 miliarde datorate. Valoarea sumelor recuperate este insa mai mare decat in 2015, cand s-a ridicat la doar 1 miliard de euro.

In total, asadar, in ultimii doi ani, firmele de recuperare au reusit sa puna mana pe doar 2,6 miliarde lei din datoriile totale de 15,2 miliarde euro ale romanilor.

AMCC are 15 membri, firme de recuperare creante: Kruk, EOS, Kredyt Inkaso, Top Factoring, Debt Collection Agency (DCA), Creditexpress, Getback Recovery, Cycle European, Fire Credit, RE Collection, Top Factoring, Mellon, Coface, Creditreform si Kolcze, Iliuta&Asociatii.

Vezi in CLUBUL BANCHERILOR mai multe date despre piata colectarii creantelor


Bancherul.ro

Taguri:

Alte stiri

0 comentarii

Posteaza un comentariu