Tribunalul Galati sfideaza Directiva europeana care interzice conversia creditelor din valuta in lei la cursul din data aprobarii

Volksbank spune ca decizia instantei este eronata, intrucat clientul nu a cerut convertirea creditului din CHF in RON, ci doar anularea comisionului de risc, cerere admisa, de asemenea, de catre instanta. Motiv pentru care banca a cerut revizuirea deciziei, care intre timp a fost suspendata.

O clienta a Volksbank, Nicoleta Costache, care, culmea, este director de sucursala la o alta banca din Galati, a obtinut la Tribunalul Galati o hotarare irevocabila prin care judecatorii obliga Volksbank sa converteasca in RON un credit in franci elvetieni (CHF) acordat in 2007, la cursul de schimb CHF/RON de la data acordarii creditului, curs majorat cu 10%, adica in jur de 2 lei pentru un franc, fata de 3,7 lei cat este in prezent.

Judecatorii au luat aceasta decizie ignorand atat o prevedere din contractul de credit cat si o recenta Directiva europeana care prevad ca o coversie se poate face doar la cursul din ziua respectiva, nu din cea in care a fost acordat creditul. "In contactul de credit se prevede posibilitatea conversiei creditului din CHF in lei, in cazul in care cursul se majoreaza cu peste 10%, dar la cursul din data conversiei, nu din ziua acordarii creditului", au declarat, pentru Bancherul.ro, reprezentantii Volksbank.

Contractele de credite in valuta ale bancilor romanesti prevad in marea majoritate ca ratele la credite se ramburseaza la cursul din ziua respectiva, clientul asumandu-si riscul valutar.

De asemenea, conform prevederilor unei directive europene adoptata la inceputul acestui an, ce urmeaza a fi implementata in legislatia nationala, creditele ipotecare in valuta pot fi schimbate in moneda locala la cursul de la data conversiei, nu la cel din momentul acordarii creditului.

Volksbank spune ca decizia instantei este eronata, intrucat clientul nu a cerut convertirea creditului din CHF in RON, ci doar anularea comisionului de risc, cerere admisa, de asemenea, de catre instanta. Motiv pentru care banca a cerut revizuirea deciziei, care intre timp a fost suspendata.

"Prin decizia civilă nr. 230 din 26 iunie 2014, Tribunalul Galați a admis recursul formulat de reclamantă și a obligat o bancă din România să convertească creditul acordat reclamantei, la cursul de schimb franc elvețian — leu românesc, la data acordării creditului, acest curs majorat cu un procent de 10%. Această decizie civilă a fost dată în baza deciziei Curții de Justiție a Uniunii Europene nr C 2/13 din 30.04.2014. Împotriva deciziei civile a fost formulată o cerere de revizuire de către bancă, iar prin încheierea din 1 septembrie 2014, Tribunalul Galați a suspendat punerea în executare a deciziei menționate anterior până la soluționarea revizuirii", a declarat Robert George Florea, purtătorul de cuvânt al Tribunalul Galați.


Vezi stirea integral pe Bancherul.ro

Taguri:

Alte stiri

0 comentarii

Posteaza un comentariu