Trian Halalai, EximBank: Vrem sa ajutam exportatorii romani sa recucereasca pietele de altadata din Orientul Mijlociu, spatiul ex-sovietic, Africa sau China

Diversificarea structurii exporturilor și a piețelor de export - care să favorizeze o creștere economică sustenabilă pe termen lung - depinde în egală măsură de companiile românești și de capacitatea lor de a identifica și exploata oportunitățile oferite de contextul economic actual, și de autorități care sunt chemate să identifice cele mai eficiente instrumente pentru susținerea eforturilor exportatorilor, a spus Traian Halalai, președintele EximBank, în cadrul ”Romania Trade and Export Finance Conference”, care a avut loc astăzi la București, se arata intr-un comunicat al bancii.

”Statele din Europa Centrală și de Est și-au legat puternic schimburile comerciale de Europa de Vest – în mare parte ca urmare a procesului de integrare în Uniunea Europeană, iar criza le-a forțat să diversifice destinațiile de export și să caute și alți parteneri comerciali. La fel ca în celalte țări din regiune, și exportatorii români au început să-și îndrepte atenția către piețe tradiționale de altădată, precum Orientul Mijlociu, spațiul ex-sovietic, Africa sau China. Este un demers legitim, dar, în egală măsură, dificil. De aceea, cred că exportatorii români trebuie să rețină faptul că nu trebuie să parcurgă acest proces singuri și că noi - EximBank, Asociația Română a Exportatorilor – AREX, camerele de comerț bilaterale etc. le putem furniza sprijin consistent în demersul de recucerire a piețelor”, a spus Traian Halalai.

El a apreciat că reorientarea către fostele piețe externe tradiționale este justificată și posibilă din două rațiuni: pe de o parte, perspectivele de creștere pentru aceste piețe sunt mult mai mari decât în cazul țărilor dezvoltate – lucru care oferă oportunități sporite, iar, pe de altă parte, există un istoric bun al relațiilor comerciale cu aceste state, fapt ce poate reprezenta un atu pentru dezvoltarea relațiilor comerciale.

”Desigur că pe aceste piețe sunt deja prezente produse și servicii care încorporează expertiză românească, însă cea mai mare parte a valorii adăugate rămâne în statele dezvoltate care subcontractează forță de muncă românească și alte resurse locale. Cred că firmele românești trebuie să încerce să abordeze aceste piețe direct, cu toate beneficiile care decurg de aici. Știm că nu este un demers ușor, mai ales din cauza concurenței acerbe, însă companiile românești pot profita de istoricul comercial și de bunele relații dezvoltate în special în activități economice de nișă – petrochimie, echipamente de petrol și gaze etc.”, a mai spus Halalai.

El a punctat că EximBank are și expertiză, și instrumente pentru a facilita accesul companiilor locale pe astfel de piețe, menționând că banca a susținut proiecte românești atât în Rusia, Azerbaijan, Turkmenistan sau Afghanistan, cât și în Africa (Angola) sau America de Sud – Brazilia.

”EximBank oferă exportatorilor un pachet complex de instrumente financiare care susțin atât dezvoltarea afacerilor, cât și reducerea riscurilor asociate acestui tip de activitate. Până la declanșarea crizei, cererea cea mai mare din partea exportatorilor se concentra în zona de garanții de stat, dar vedem o mutare a centrului de interes către asigurări”, a mai spus Traian Halalai.

Oficialul EximBank a subliniat că banca a acționat în mod constant pentru consolidarea prezenței pe piața furnizorilor de soluții financiare destinate segmentului corporate și va continua să se concentreze pe oferirea de soluții financiare integrate pentru mediul de afaceri românesc.

”Dovadă a respectării acestui angajament este faptul că expunerea totală a băncii a crescut de cinci ori în perioada 2008 – 2013, și, mai important, prin garanțiile de stat acordate am facilitat accesul companiilor și la finanțarea oferită de alte bănci comerciale. În același timp, ne-am concentrat pe menținerea unei politici prudențiale în ceea ce privește analiza dosarelor de credit, astfel că ne mândrim practic cu o rată a creditelor neperformante de doar 1,1%, la 30 septembrie, mult sub media sistemului bancar, care se situează în jurul cifrei de 20%”, a mai spus Halalai.

EximBank sprijină activitatea de export din faza de producție, livrare și până la încasarea contravalorii mărfurilor exportate, oferind companiilor:

FINANȚĂRI - credite care acoperă cheltuielile pentru producerea sau livrarea mărfurilor sau pentru prestarea serviciilor destinate exportului.

GARANȚII - garanții suverane, reduc riscurile asociate activității de creditare și facilitează astfel accesul companiilor la finanțare.

ASIGURĂRI: 
Polița de asigurare a creditelor de export pe termen scurt pentru riscuri non-piață și riscuri temporar non-piață
Polița de asigurare a creditelor de export pe termen mediu și lung 
Polița de asigurare a învestițiilor românești de capital în străinătate 
Polița de asigurare a creditului cumpărător.

FACTORING - EximBank poate finanța parțial/integral, cu sau fără regres asupra exportatorului, facturile comerciale ale acestuia aferente exportului, emise în baza unui contract comercial/acord cadru/comandă ferma, cu plata la termen, pentru acoperirea lipsei temporare de lichiditate dintre momentul facturării, până în momentul încasării efective.

TRADE FINANCE - Experiența de peste 20 de ani a EximBank în susținerea tranzacțiilor comerciale internaționale oferă băncii avantajul necesar pentru a contura soluții de trade finance adaptate specificului fiecărei companii.
Acreditivul documentar
Scrisoare de garanție bancară
Incasso
Ordinul de plată documentar.

INFORMAȚII COMERCIALE DESPRE PARTENERII DE AFACERI - EximBank poate oferi detalii despre activitatea unui potențial partener de afaceri, detalii care pot conta în luarea deciziei de colaborare.


Taguri:

Alte stiri

0 comentarii

Posteaza un comentariu