Topul celor mai ieftine carduri de credit: dobanzile pornesc de la 14% si ajung la 39%

CEC Bank, care practica o dobanda mult mai mica decat Raiffeisen si Banca Transilvania la cardurile de credit, ofera, la randul sau, utilizatorilor de carduri de credit, optiunea de a plati cumparaturile in maxim 12 rate fara dobanda

Dobanda medie la cardurile de credit din ofertele unui numar de 16 banci romanesti se ridica la 28% pe an, de aproape trei ori mai ridicata decat DAE (Dobanda Anuala Efectiva) pentru un credit de nevoi personale, de 10% pe an.

Cel mai ieftin card de credit il gasim la Libra Bank, cu o dobanda (DAE) de 14,5%, iar cel mai scump este cel al Credit Europe Bank (Card Avantaj), care are o DAE de 39%, de aproape trei ori mai mare.

Pe locul doi in topul cardurilor de credit cu cea mai mica dobanda este cel oferit de CEC Bank, cu o DAE de 17%, care este aproape inca o data mai mica decat dobanda la cardul de credit al BCR, cea mai mare banca romaneasca.

De ce exista o diferenta atat de mare intre dobanzile la cardurile de credit?

Una dintre explicatii ar putea fi data de functiile suplimentare aferente unor carduri, si anume plata in mai multe rate fara dobanda si bonusul (cash-back sau puncte) primit pentru fiecare plata la magazine.

Astfel, cardul de credit cu cea mai mica dobanda, oferit de Libra Bank, nu ofera utilizatorilor si posibilitatea de a plati cumparaturile in mai multe rate fara dobanda sau de a primi bonusuri pentru cumparaturi, pe cand cardurile mult mai scumpe mizeaza pe aceste beneficii.

De exemplu, cardul de credit al Unicredit, cu cele mai multe rate fara dobanda, 36 de luni, precum si cash-back de 2% din fiecare tranzactie, are o dobanda de 32% pe an, dubla fata de cele mai ieftine doua carduri de credit.

Raiffeisen si Banca Transilvania, bancile cu cele mai multe carduri de credit, au planuri de rate fara dobanda pe maxim 12 luni. In plus, Banca Transilvania are avantajul punctelor bonus in valoare de 1 leu fiecare, de 0,3% din fiecare tranzactie in orice magazin din Romania sau de 0,1% in cele straine. Pentru platile in magazinele partenere, bonusul ajunge la 15%.

Pe de alta parte, si CEC Bank, care practica o dobanda mult mai mica decat Raiffeisen si Banca Transilvania la cardurile de credit, ofera, la randul sau, utilizatorilor de carduri de credit, optiunea de a plati cumparaturile in maxim 12 rate fara dobanda.

Unele banci, precum BRD, OTP Bank, Bancpost, Banca Romaneasca si ING, ofera posibilitatea de a plati in rate fara dobanda in orice magazin din lume, nu doar in cele din Romania.

Regula de aur pentru utilizarea unui card de credit

Dobanda 0 la plata in rate este compensata insa de aceste banci cu dobanzi mari aplicate celor care nu respecta planul de rate, adica nu-si platesc rata in fiecare luna, ci doar o suma minima obligatorie, care consta de regula doar in dobanda aferenta unei rate, nu si principalul.

De altfel, acesta este si principalul pericol pentru detinatorul unui card de credit de a intra intr-o spirala a indatorarii. Platind doar suma minima pentru un card de credit, banca va aplica dobanzile ridicate aferente unui card, care ajung pana la 40% pe an, la linia de credit ramasa de rambursat.

De aceea, regula de baza la utilizarea unui card de credit este rambursarea sumelor utilizate in perioada de gratie, adica inainte de emiterea extrasului de cont pentru luna precedenta, sau plata integrala a ratelor, luna de luna, in cazul utilizarii programelor de rate cu 0% dobanda.

Retrageri de numerar la bancomate: comisioane intre 0% si 3%

Un alt cost important al cardurilor de credit este comisionul pentru retragerea de numerar la bancomate, care ajunge la 3% in cazul cardurilor BCR. La alte patru banci (Unicredit, Credit Europe Bank, Idea Bank si Bancpost), comisionul este 2% iar la alte patru (Banca Transilvania, CEC Bank, Alpha Bank si Banca Romaneasca) este 1%.

Doar la BRD si Piraeus Bank poti retrage fara costuri banii de pe cardul de credit, la orice bancomat, in timp ce la Raiffeisen, ING si Garanti Bank e gratis doar la bancomatele proprii, comisionul fiind de 1% la bancomatele altor banci.


Citeste articolul integral pe Bancherul.ro

Taguri:

Alte stiri

0 comentarii

Posteaza un comentariu