Topul bancilor dupa active in 2014, conform datelor BNR

Banca Transilvania (BT) a fost in 2014 campioana bancilor romanesti in privinta majorarii volumului de active, cu 3,5 miliarde lei, ajungand la un total de 35,6 miliarde lei, cota sa de piata urcand de la 8,9% la 9,8% din totalul activelor bancare, de 364 miliarde lei.

Banca din Cluj isi consolideaza astfel a treia pozitie in topul bancilor romanesti, dupa BCR si BRD, conform datelor prezentate in raportul anual al BNR. Iar in urma preluarii Volksbank, are sanse sa devina cea mai mare banca din Romania in acest an.

BT a preluat la finalul anului trecut si banca austriaca Volksbank, cu active de 12,3 miliarde lei, care se vor adauga activelor proprii de 35,6 miliarde lei, ajungand astfel la un total de 47,9 miliarde lei, mai multe decat cele 45,1 miliarde de lei ale BRD, care se afla in prezent pe locul 2 in topul bancilor, dupa BCR.

Pe de alta parte, BCR a pierdut cea mai multa cota de piata in 2014, de la 17,5% la 16,2%, echivalentul a 4,4 miliarde lei, pe fondul curateniei bilantului de creditele neperformante. Banca a anuntat ca a vandut anul trecut credite neperformante de 2 miliarde de lei iar in total stocul de credite cu probleme a scazut cu 4 miliarde lei, dupa ce o parte din ele au fost scoase din bilant.

BCR are in portofoliu credite neperformante in valoare de 2,1 miliarde euro (9,2 miliarde lei), in scadere de la 3 miliarde euro (13,2 miliarde lei) in primul trimestru din anul trecut, inainte de inceperea operatiunii de curatare a portofoliului.

BCR urmeaza ca in acest an sa vanda un pachet si mai mare de neperformante, estimat la suma uriasa de 14 miliarde de lei, pentru care candideaza Deutsche Bank si doua mari fonduri de investitii americane, Blackstone si Lone Star.


Citeste articolul integral

Taguri:

Alte stiri

0 comentarii

Posteaza un comentariu