Topul bancilor cu cele mai mici dobanzi la un credit tip descoperit de cont (overdraft)

CEC Bank, Garanti BBVA si Banca Romaneasca sunt, in ordine, primele trei banci care practica cele mai mici dobanzi pentru acordarea unui credit tip descoperit de cont sau overdraft, cum mai este numit, conform topului realizat de Bancherul.ro cu ofertele primelor 15 banci romanesti.

Descoperitul de cont sau descoperitul de card, cum i se mai spune, este un credit tip revolving sau o linie de credit, asemeni cardului de credit, care se acorda, de regula, pe baza venitului incasat lunar intr-un cont bancar, pe card.

Credit tip revolving inseamna ca banca pune la dispozitia beneficiarului o anumita suma de bani, pe care acesta nu este obligat sa o retraga imediat, ci doar atunci cand are nevoie de bani si doar atat cat are nevoie, nu neaparat toata linia de credit. In consecinta, nu va plati dobanda decat din momentul in care foloseste banii si doar pentru sumele utilizate, nu pentru intrega suma aflata la dispozitie.

Rambursarea banilor utilizati dintr-un descoperit de cont nu se face in rate lunare, ca la un credit sau un card de credit, ci oricand pe parcursul unui an, dupa care pot fi din nou utilizati, in orice moment, cat timp linia de credit este valabila.

Asadar, overdraftul reprezinta o rezerva de bani aflata la dispozitie pentru situatii neprevazute sau pentru o investitie sau cheltuiala speciala.

In medie, valoarea unui descoperit de cont este echivalentul a trei salarii, insa poate fi si mai mare, in functie de nivelul venitului si de profilul de risc al fiecarei persoane.

Avantajul unui overdraft, spre deosebire de un card de credit, este dobanda mult mai mica, iar dezavantajul este ca banii imprumutati nu se pot rambursa in rate fara dobanda.

Astfel, cea mai mica dobanda pentru un overdraft, la CEC Bank, este 10,58% pe an, fata de cea mai mica dobanda la un card de credit, de 14,08% pe an, practicata de aceeasi banca.

Cea mai mare dobanda la un overdraft este la BCR - 16,65% pe an, urmata de Alpha Bank, cu 15,26% si Alior Bank, cu 15,23%.

Dobanzile la cardurile de credit pot fi insa chiar si de doua ori mai mari: 29% la OTP Bank sau 28% la Credit Europe Bank si BCR. (vezi aici topul dobanzilor la cardurile de credit)


Citeste articolul integral pe Bancherul.ro

Taguri:

Alte stiri

0 comentarii

Posteaza un comentariu