Topul bancilor cu cele mai mici comisioane la ATM-uri pentru cardurile de debit

Cel mai mare comision aferent unui card de debit este cel pentru retragerile de numerar de la ATM-urile altor banci decat cea care a emis cardul. Acest comision se ridica la 0,5% din suma retrasa plus 2.5 lei in cazul celor mai multe banci, ajungand sa se dubleze la altele, fiind de 1% din suma retrasa.

Cat inseamna asta? De exemplu, daca retragem 1.000 de lei de pe card iar comisionul de retragere numerar este 1%, banca va retine un comision de 10 lei plus suma fixa (de 2.5 lei sau 5 lei, in functie de fiecare banca).

Si in cazul retragerilor de numerar de la ATM-urile proprii, adica ale aceleiasi banci care a emis si cardul, diferentele dintre comisioane sunt destul de mari: de la 0% in cazul ING, Intesa si Banca Transilvania, ajung la 0,2% la cele mai multe banci sau 0,25% la BCR si Bancpost.

Clientii bancilor trebuie sa stie ca in cazul retragerilor de bani de la ATM-uri cu un card de credit, comisioanele sunt mult mai mari: pornesc de la 0,5% sau 1% la ATM-urile proprii sau ale altor banci si ajung la 2% in cazul cardurilor de credit emise de Bancpost.

Un alt comision de care clientii bancilor este posibil sa nu stie este cel pentru interogarea soldului la ATM, adica pentru a vedea cati bani mai avem pe card. Acest comision porneste de la 0 lei si ajunge pana la 2,2 lei pe operatiune, in cazul BRD.

Si pentru emiterea unui mini-extras de cont cu ultimele operatiuni pe card unele banci percep comisioane, cel mai mare fiind tot la BRD, de 0,5 euro, echivalentul a aproximativ 2,2 lei.

Unele banci isi taxeaza clientii si pentru alte operatiuni la ATM-uri, cum ar fi schimbarea codului PIN, comision ce ajunge la 2 lei in cazul BRD, pe cand la alte banci, precum Raiffeisen Bank, este 0.


Taguri:

Alte stiri

0 comentarii

Posteaza un comentariu