Toamna aduce scãderea dobânzilor

In ciuda asteptarilor pietei ca dobanzile sa scada o data cu rata inflatiei, mai multe banci au anuntat, in ultima vreme, cresterea dobanzilor la depozitele in lei. In functie de politica adoptata, unele banci au ales sa majoreze dobanda numai la resursele atrase pe termen scurt, iar altele la economiile realizate pe termen lung. CEC a crescut cu doua puncte procentuale dobanda numai la depozitele realizate pe termen scurt, de o luna. UniCredit ofera o dobanda de 18% pentru depozitele pe 3 si 6 luni.



INFLATIE



“Deocamdata nu avem motiv sa scadem dobanzile. Cifra de inflatie de 0,6% pe luna februarie e buna, dar nu cred ca pana in iunie vor avea loc scaderi de dobanzi”, a declarat Bogdan Baltazar, presedintele BRD. El spune ca presiunea inflationista ramane puternica, cauzele acesteia fiind unele structurale, cum ar fi nerestructurarea firmelor de stat, arieratele si stergerea datoriilor la bugetul de stat. “Potrivit intelegerilor cu FMI urmeaza cresteri de preturi trimestriale la utilitati, un nou val de disponibilizati care vor primi bani de la buget. Presiunea inflationista acumulata este mare”, spune Baltazar.



DOBANZI MARI.



“Anul acesta inflatia va fi tot cu doua cifre, avand in vedere faptul ca schimbari esentiale nu au avut loc in raport cu anul trecut “, spune presedintele CEC, Constantin Teculescu. El pune decizia de crestere a dobanzii la depozitele pe termen scurt tocmai pe seama bonificatiilor crescute practicate de BNR la dobanda de referinta (21,25%). “CEC a crescut dobanzile avand in vedere situatia economica generala care ne permite sa fructificam aceste depozite la o dobanda superioara, pe termen foarte scurt”, explica Teculescu.

Mai pesimist decat Baltazar, presedintele CEC estimeaza ca rata dobanzilor la credite va scadea de-abia catre toamna acestui an. “Pana in toamna nu cred ca BNR va reduce dobanda de interventie, iar pana atunci bancile nu au motive sa reduca dobanzile”, a mai spus el.


Alte stiri

0 comentarii

Posteaza un comentariu