Telekom Banking (Alior Bank) isi face reclama inselatoare la credite

Telekom Banking, denumirea cu care activeaza in Romania banca poloneza Alior Bank, in parteneriat cu firma de telecomunicatii Telekom anunta o noua oferta pentru credite, cu dobanda fixa "incepand de la 7,9%", fara sa spuna si pana la ce valoare poate ajunge dobanda, inca o data mai mare, ceea ce poate fi considerata reclama inselatoare.

Banca mentioneaza doar ca dobanda variaza in functie de suma creditului, de profilul clientului si de istoricul sau de creditare.

Dobanda de 7,9% este valabila, precizeaza banca, pentru creditele de refinantare cu sume egale sau mai mari de 70.000 de lei si cu o conditie: virarea unui venit lunar de minim 2.000 de lei intr-un cont deschis la Telekom Banking.

Cat e dobanda pentru sumele mai mici? Dar daca nu mai incasezi salariul la banca? Nu ni se spune.

Pe site-ul Telekombanking.ro am gasit insa un link catre un document cu dobanzile la credite, in are aflam ca la creditele de refinantare cu dobanda fixa, aceasta variaza intre 7,90% si 14%, adica inca o data mai mare.

Nu exista insa, nici aici, detalii cu privire la conditiile in care se aplica dobanzile mai mari de 7,90%. Doar un exemplu de calcul, pentru dobanda cea mai mica, in care apare si DAE (Dobanda Anuala Efectiva), indicatorul pentru costul total al unui credit, care include atat dobanda, cat si comisioanele.

De fapt, conform legii, (OUG 50 din 2010), DAE ar trebui sa fie pus langa dobanda nominala cu care banca isi face reclama, nu ascuns intr-un document de pe site, astfel ca se poate spune ca Alior Bank incalca legea si in aceasta privinta.

La creditele de refinantare cu dobanda variabila, aceasta incepe de la 9,13% si ajunge la 29,63%, adica de peste trei ori mai mare.

Nu doar Telekom Banking, ci si alte banci, printre care BCR, BRD sau OTP Bank, isi fac reclama inselatoare la credite utilizand formula "dobanda de la...", fara sa mentioneze care este nivelul maxim al dobanzii.

Un exemplu de buna practica in aceste cazuri este ING Bank, care in reclamele la credite mentioneaza atat nivelul minim al dobanzii, cat si cel maxim.


Citeste articolul integral pe Bancherul.ro

Taguri:

Alte stiri

2 comentarii

CINEVA
14 Sep 2020

ALIOR BANK!!!!!NISTE CAMATARI!!!!DUPA 20ZILE NEPLATA DOSARUL ESTE PREDAT LA O FIRMA RECUPERATOARE!!!!!IN CE HAL AM AJUNS!!!!

Ama
4 May 2021

NEPROFESIONI?TI, LENESI, MINCINOSIEVITATI ALIOR BANK MI AU INTARZIAT OP URILE DE PLATA INCHIDERE A CREDITULUI TOCMAI CA SA MAI CEARA DOBANDA SI RATA IN PLUS FA?? DE SUMA DE RESTITUIT

Posteaza un comentariu