Tanasescu cere bancilor sa reduca dobinzile la credite

Bancile comerciale trebuie sa reduca dobinzile pentru creditele acordate persoanelor fizice, avind in vedere evolutiile macroeconomice pozitive din ultima perioada, cum ar fi scaderea inflatiei si cresterea exporturilor, a declarat, luni, 24 mai, ministrul Finantelor, Mihai Tanasescu.

"Perspectivele evolutiei economice pentru 2004 si incheierea unui memorandum cu Fondul Monetar International creeaza premisele unei stabilitati economice solide, iar sistemul bancar trebuie sa raspunda", a afirmat Tanasescu.

Ministrul Finantelor a amintit de intentia BNR de a micsora dobinda la depozitele atrase de la banci.

Tanasescu a apreciat ca diferentele de 8-10 puncte procentuale intre dobinzile active si cele pasive sint prea mari. De asemenea, dobinzile de 30% percepute la creditele de consum nu se mai justifica, avind in vedere ca inflatia anualizata este de circa 13%.

Potrivit ministrului Finantelor, reducerea dobinzilor nu va determina o majorare a deficitului de cont curent. El a aratat ca ritmul de crestere a exporturilor a fost, in luna aprilie, mai ridicat decit cel al importurilor, ceea ce favorizeaza reducerea dezechilibrului extern la 5,5% din PIB in acest an.

"Putem sa vedem exemplul anului 2002, cind dobinzile au scazut, iar deficitul contului curent a fost mic. Presiunea pe importurile agroalimentare este mai scazuta acum decit anul trecut si trebuie gasit un punct de inflexiune intre scaderea dobinzilor si cererea agregata, pentru a nu dezechilibra contul curent", sustine Tanasescu.

Ministrul Finantelor a mai spus ca se asteapta la un raspuns pozitiv din partea bancilor comerciale, iar scaderea dobinzilor se va resimti si in cazul imprumuturilor Trezoreriei Statului de pe piata interna.

In aceste conditii, Ministerul Finantelor va putea finanta deficitul bugetar in proportie mai ridicata de pe piata interna. Referindu-se la emisiunea de obligatiuni externe planificata pentru acest an, Tanasescu a precizat ca aceasta a fost aminata pentru a doua jumatate a anului.

"Dupa 1 iulie vom face o analiza pentru a vedea daca mai avem nevoie de surse de finantare de pe pietele externe de capital", a mai spus Tanasescu.



Acelasi apel nu a avut efect anul trecut



Ministrul Finantelor a mai facut si anul trecut apel la banci in vederea reducerii dobinzilor, insa efectul a fost trecator. Dupa doar citeva luni, tendinta de scadere a dobinzilor a revenit la nivelul anterior sau chiar mai mari decit nivelul de la care incepuse scaderea. Potrivit analistilor, cauza a constitutit-o ritmul lent al restructurarilor economice. "In spatele pasului de scadere a inflatiei si apoi a dobanzilor trebuie sa stea programarea detaliata a reformelor. Cand am vrut sa reducem dobanda a trebuit sa revenim. O revenire poate fi mai costisitoare decat un avantaj al reducerii dobanzii chiar daca ghicim inflatia", spune Mugur Isarescu, guvernatorul BNR.

Ziarul Financiar considera dobinzile la creditul in lei „sunt exagerat de mari”. O problema inca si mai mare o constituie diferenta mare dintre dobanzile la credite si dobanzile la depozite. Guvernatorul BNR Mugur Isarescu vorbeste chiar de o "pozitie perfida" a bancilor comerciale, care plaseaza lichiditati la BNR cu 21,25% dobanda pe an, majorandu-si profiturile, in timp ce la depozitele constituite de firme si persoane fizice platesc 16%, iar la credite incaseaza dobanzi si de peste 30%. Toate acestea in conditiile in care inflatia anuala a ajuns la 12,5%, iar tinta de 9% decembrie la decembrie incepe sa nu mai fie pusa la mare indoiala, scrie ziarul citat.

Creditul in valuta ramane o alternativa certa, de care piata profita din plin. Solutia de ultim recurs pentru rezolvarea problemei predominantei creditului in valuta ar fi masura brutala a majorarii rezervei minime obligatorii pe care trebuie sa o constituie bancile comerciale, pe care banca centrala nu o ia in calcul, mai scrie ziarul citat, considera Ziarul Financiar.



BNR va reduce dobinda de interventie saptamina viitoare



Banca Nationala a Romaniei va reduce, saptamina viitoare, rata dobinzii de interventie, aflata in prezent la 21,25%, cel mai probabil cu jumatate de punct procentual, au declarat surse oficiale, preluate de presa.

Dobinda de interventie reprezinta nivelul ratei platite de banca centrala pentru depozitele atrase de la banci in cadrul operatiunilor de politica monetara. Incepind cu luna august a anului trecut, BNR a majorat dobinda de interventie in trei etape, pina la 21,25% pe an, pentru depozitele cu scadenta la o luna.

Reprezentantii bancii centrale au afirmat in mai multe rinduri ca BNR analizeaza oportunitatea reducerii dobinzii de interventie inainte de sfirsitul primului semestru, ca urmare a evolutiei indicatorilor macroeconomici, in principal cursul bun al inflatiei.

Ei au aratat ca dobinzile nu vor urma un trend descrescator foarte rapid. In varianta unei inflatii de 6-7% la sfirsitul anului viitor si a unei situatii economice fara presiuni inflationiste, rata de interventie s-ar putea plasa la 10%, chiar inainte de 2006.


Alte stiri

0 comentarii

Posteaza un comentariu