Studiu privind serviciile de e-banking

Un site (Ad Mission) a anuntat ca a realizat un „studiu de uzabilitate” (vezi documentul atasat) asupa serviciilor de e-banking oferite de cinci banci romanesti.

Potrivit acestui site, E-banking (Electronic banking) utilizeaza calculatorul sau alte dispozitive electronice ca suport pentru diferite operatiuni bancare. Cum spatiul virtual se afla intr-un moment exploziv de crestere pe piata autohtona, serviciile financiare electronice sunt din ce in ce mai folosite.

Cu cat gradul de folosire a acestui serviciu este in crestere cu atat calitatea lui si modul in care este implementat isi vor spune cuvantul pentru alegerea finala a potentialilor clienti. Unitatea de masura a calitatii pe internet o reprezinta gradul de uzabilitate a unui sistem online.

Serviciile bancare online, spre deosebire de site-urile de comet electronic sau cele de entertainment se vor bucura de o atentie sporita din partea vizitatorilor si clientilor acestui serviciu datorita insemnatatii mari pe care il reprezinta contul bancar in viata economica a utilizatorului. Aceasta atentie sporita ar trebui sa joace in favoarea bancii, insa acest lucru nu se intampla, banca fiind nevoita sa faca uneori concesii majore de uzabilitate in detrimentul securizarii sistemului si datelor clientilor.

Din cele 5 banci pe care s-au facut testele de uzabilitate, Raiffeisen Bank (punctaj mediu obtinut: 7,38) si Banc Post (7,84) au reusit cel mai bine sa realizeze acest compromis intre securitate si uzabilitate, celelalte 3, BRD (6,23), HVB Þiriac (6,30) si Banca Transilvania (6,53) fiind intr-un stadiu care poate fi imbunatatit.

Cele 5 banci sunt singurele din Top 10 al bancilor din Romania care ofera un cont de demo pentru internet banking. Contul de demo este un un instrument absolut necesar in cadrul acestor servicii, atit potentialul client cat si un utilizator al sistemului avand posibilitatea de a testa diferite functii ale serviciului fara a-si pune sub risc nici o secunda capitalul din conturile administrate.

GhiseulBancar.ro

Alte stiri

1 comentarii

Barbu Geta
24 Jan 2009

Va rog sa numai trimite-ti mesaje pe calculator la adresa mea, deoarece eu nu am card la RAFAIZEN BANK si nu am folosit nici un altfel de card pentru anumite [plati pe internet. Va rog sa luati legatura cu mine telefonic 0743429954

Posteaza un comentariu