Statistici carduri: Numarul de carduri valide in circulatie a ajuns la 14,5 milioane; numarul cardurilor active: 11 milioane

Bancile si IFN-urile au emis in ultimul trimestru al anului 2014 un numar de 1,1 milioane carduri destinate clientilor persoane fizice si firme, aproape inca o data mai multe decat in aceeasi perioada a anului precedent, arata datele BNR publicate ieri. Este vorba in principal de carduri expirate si reinnoite, dar si de emitere de carduri pentru clientii noi.

Numarul de carduri valide in circulatie detinute de populatie si de firme a ajuns la finalul lui 2014 la un total de 14,5 milioane de unitati, un nou record istoric, fata de 14,1 milioane in septembrie 2014 si 13,5 milioane cate se inregistrau inainte de izbucnirea crizei, in decembrie 2008.

Insa nu toate cardurile valide se utilizeaza de catre detinatorii acestora, din diverse motive, precum existenta mai multor carduri la banci diferite sau intreruperea virarii unor sume de bani pe carduri, precum cele din salarii.

11 milioane de carduri active

Astfel, la finalul lui 2014 existau 11 milioane de carduri active, cu aproximativ 400.000 mai multe decat la sfarsitul lunii septembrie, dar mai putine cu 300.000 decat in decembrie 2013. In decembrie 2008 exista acelasi volum de carduri active ca si in prezent: 11 milioane.

Recordul de carduri active s-a inregistrat la finalul lui 2009, cu 11,5 milioane, dar ulterior bancile si-au facut curatenie in portofolii si au anulat cardurile nefolosite, astfel ca numarul acestora s-a stabilizat in ultimii doi ani in jurul a 11 milioane de carduri active.

Asta inseamna ca fiecare persoana activa din Romania detine cel putin un card, daca luam in considerare ca populatia activa (apta de munca) numara aproximativ 10 milioane, dintre care in jur de 5 milioane sunt salariati.

Acestora li se adauga 5,3 milioane de pensionari, pe care bancile incearca de asemenea sa-i determine sa-si incaseze pensia pe card, intrucat astfel au avantajul de a primi banii in orice loc din tara sau din lume in care se afla, putand retrage banii de la orice ATM sau pot plati direct cu cardul in magazine.

6 plati pe secunda cu cardul la POS-uri

Scaderea numarului de carduri active, in ciuda cresterii numarului celor valide, nu a determinat insa si o reducere a numarului de plati cu cardul la POS-uri si pe internet sau operatiuni la ATM-uri.

Datele agregate ale BNR arata ca, dimpotriva, ultimul trimestru al anului precedent a consemnat noi recorduri in privinta numarului de plati cu cardul la POS-urile magazinelor: 52,09 milioane de plati realizate in ultimele trei luni din 2014, cu 4 milioane mai multe decat in trimestrul precedent si cu 8 milioane mai multe decat in ultimul trimestru din 2013.

Asta inseamna ca zilnic au avut loc 577.000 de plati cu cardul la POS-uri, adica 24.000 de plati in fiecare ora sau 400 de plati pe minut, adica 6 plati pe secunda.

In decembrie 2008 romanii efectuau doar 17 milioane de plati cu cardul la POS-uri, de trei ori mai putine decat in prezent, desi numarul de carduri active, 11 milioane, era identic cu cel din prezent.


Citeste articolul integral

Taguri:

Alte stiri

0 comentarii

Posteaza un comentariu