Sondaj: Doar 10% dintre romani vor sa faca un credit

- 63% dintre români se pregătesc pentru o eventuală reducere a veniturilor în 2010

- 45% nu si-au planificat bugetul si nici nu intentionează, pentru că nu stiu ce ar putea să aducă anul 2010

- 70% dintre cei care si-au planificat bugetul familiei sunt căsătoriti si au deja un copil, sau se pregătesc să aibă unul

Acestea sunt rezultatele unui studiu realizat de Aviva în perioada 15 decembrie 2009 -15 ianuarie 2010, în rândul a peste 500 de persoane din toată tara, pentru a afla dacă si cum si-au planificat bugetului familiei în 2010.

Planificarea bugetului familiei reprezintă un calcul al posibilitătilor financiare ale unei familii si include toate cheltuielile pe care o familie previzionează să le facă în cursul anului.

Surprinzător sau nu, anul 2010 nu pare a fi cu mult diferit de anul 2009- cei mai multi respondenti au declarat că nu asteaptă nimic pozitiv de la anul 2010 si au luat în calcul ce este mai rău (o reducere a veniturilor, o eventuală pierdere a locului de muncă).

55% dintre cei care au reusit totusi să facă o astfel de planificare a bugetului au inclus o evenutală reducere a cheltuielilor. Mai mult decât atât, 63% din totalul respondentilor, indiferent dacă si-au planificat sau nu bugetul se tem de o posibilă reducere a veniturilor familiei.

Imprevizibilitatea pietelor financiare (interne si internationale) si conditiile de creditare nu foarte avantajoase i-au speriat pe majoritatea românilor si peste 60% dintre acestia au declarat că vor face tot ce pot ca în 2010 să nu apeleze la surse externe de finantare si să de descurce fără.

Bugetul anului 2010 nu arată foarte bine nici pentru cei mai optimisti dintre respondenti. Majoritatea au inclus în buget doar cheltuielile obligatorii (80%) si se pregătesc pentru ce poate fi mai rău.

ÃŽmpărtirea bugetului:

Achizitii de valoare mare (de exemplu o casă nouă sau o masină):
• doar 46% dintre respondenti au declarat că îsi doresc să facă achizitii de mare valoare în 2010 (masină, apartament, teren) însă nu cred că vor reusi, în timp ce 38% dintre ei nici măcar nu îsi propun.

Concediul în 2010:
• 34% dintre respondenti au declarat că încă nu sunt siguri dacă îsi vor permite un concediu

Economii :
• 50% nici măcar nu se gândesc să îsi propună să economisească în 2010

„Studiile noaste arată cei care au familie sunt mai responsabili si predispusi la o astfel de planificare a bugetului familiei (70% dintre cei care au declarat că si-au planificat bugetul sunt căsătoriti si au un copil sau se pregătesc să aibă unul), însă desi declară că intentionează să economisească si să îsi protejeze familia (65%), statisticile de vânzări arată că esuează în planificare si totul rămâne la nivel declarativ.” declară Shah Rouf, CEO Aviva România.

“Un stil de viată sănătos, o dietă mai eficientă, mai mult sport sau chiar să te lasi de fumat- cu totii stim că asta trebuie să facem si cu toate astea ezităm să actionăm în consecintă.

Planificarea financiară, protejarea viitorului financiar sunt lucruri relativ simple si ceea ce este si mai important – putem să apelăm la ajutorul unui consultant financiar care va face această planificare în locul nostru, gratuit”. a continuat Shah Rouf.

“Consultantii financiari Aviva se întâlnesc în fiecare zi cu un număr cu 20% mai mare de clienti, comparativ cu aceeasi perioadă a anului trecut, care doresc să beneficieze de consultantă
financiară gratuită; ei au nevoie de să discute cu cineva legat de planificarea financiară, fără nici o obligatie, care să îi sfătuiască si să le prezinte ce optiuni de administrare a activelor personale au.

Si ăsta este un motiv de bucurie pentru noi, fiind primul pas către constientizarea nevoilor financiare si personale si implicit către o crestere a cererii de produse de protectie si economisire în viitorul imediat apropiat.” a încheiat Shah Rouf.

Alte stiri

0 comentarii

Posteaza un comentariu