Si în vacanta pe credit?

Creditul devine, pentru tot mai multi dintre noi, un stil de viata. Mai bine zis, un mod de de a trai mai complicat, dar mai bine, pentru ca avem acces la tot mai multi bani. Odata imprumutat pe 25 sau 30 de ani pentru a-ti cumpara propria casa, urmeaza sa platesti rate la banca pana la pensie. De fapt, cel putin teoretic, pentru ca salariile vor creste considerabil peste cativa ani si ne vom permite rambursarea in avans a imprumutului sau...contractarea unuia nou, pentru alte necesitati.

O viata pe credit o traiesc si acei dintre noi care au un card de credit. Dupa cum v-ati dat seama, un card de credit este, de fapt, un credit pe viata. Te imprumuti continuu, rambursezi permanent, luna de luna, cate o rata mai mare, sau mai mica, in functie de cat ai cheltuit.

Asa incat, am ajuns sa luam credit nu doar pentru casa, masina sau electrocasnice ci si pentru a ne cumpara haine, pentru un nou telefon, ba chiar la cumparaturile saptamanale sau chiar zilnice. La un moment dat pierzi sirul calculelor si nu mai stii daca ai facut plinul la masina cu banii tai sau banii bancii. Vezi asta abia cand vine extrasul de cont, la sfarsitul lunii. Poate ca multi nici macar atunci nu se mai uita daca au intrat sau nu in banii bancii si isi platesc doar rata lunara.

Iata cat de simpla ne-au facut viata cardurile. Daca ramai fara bani de cheltuiala sau de paine inainte de salariu, nu mai trebuie sa ceri de la cineva imprumut. Apelezi la cardul de credit. Þi-au mai ramas bani din salariu, dar vrei sa-ti cumperi un televizor nou ? Nu trebuie sa astepti salariul urmator. Intri in descoperitul de cont sau in cardul de credit si-ti rezolvi problema. Totul e sa sa ai de unde plati rata lunara.

Vine vacanta, in sfarsit? Singura problema de care trebuie sa te ocupi este sa mai gasesti locuri in statiunile de la mare sau la munte si sa rezervi bilete de avion. Pentru ca, nu-i asa, platim cu cardul. ªtii ca poti sa-ti platesti linistit orice vacanta de o mie, doua sau chiar cinci mii de euro daca ai un descoperit de cont sau card de credit. De obicei, suma maxima la care poti apela cu un astfel de card este echivalentul a trei salarii, insa exista banci care au intelegeri cu firmele pentru ca angajatii acestora sa poata cheltui chiar si echivalentul a sase salarii odata.

Iata cum scapi astfel de problemele contractarii unui credit obisnuit. In plus, cei care-si fac vacanta in strainatate, sunt scutiti de grija schimbului valutar, intrucat se face automat, la plata cu cardul.

Insa toate aceste facilitati se numesc servicii bancare. Pentru care platim, nu trebuie uitat, destul de scump. Dobanda medie pentru banii utilizati de pe un card de credit este in jur de 25% pe an, mai mare sau mai mica, in functie de banca. La aceasta se adauga comisioanele de retragere a numerarului de la bancomate, cele pentru schimbul valutar si cele de intretinere a contului de card.

In comparatie, daca am apela la un credit de consum clasic pentru a face rost de bani de concediu, costurile n-ar fi mult mai ieftine. Un credit de consum in lei pe un an are o dobanda medie de 22%, la care se adauga comisionul de acordare, in jur de 2-3 procente din valoarea acestuia, ceea ce-l duce la un cost apropiat cardului de credit sau celui de debit cu descoperit de cont.

O solutie ideala pentru cei care vor sa plece in vacanta cu bani cash in buzunar este un credit in euro, pentru care plateste dobanzi mult mai mici, inca o data mai mici decat un credit in lei: 9,2% este dobanda medie la creditele in euro pe un an, conform datelor Bancii Nationale. In concluzie, iata ce ne asteapta: tot mai putine griji, tot mai multi bani, insa totul se plateste din ce in ce mai scump. Cu cat serviciile sunt mai multe, cu atat sunt mai scumpe.

Vasile COMAN

Alte stiri

0 comentarii

Posteaza un comentariu