Si minele se privatizeaza

Romania are o strategie de restructurare a societatilor miniere, dar pe langa aceasta zonele miniere au nevoie de regenerare socio-economica. Agentia Nationala pentru Dezvoltarea Zonelor Miniere (AZM) implementeaza programul de „Inchidere a Minelor, Refacere a Mediului si Regenerare Socio-Economica”, cofinantat de Banca Mondiala.
In cadrul acestui program, componenta de Regenerare socio-economica beneficiaza de 60 de milioane de dolari (USD) care vor vi investiti pana in anul 2009.

Regenerare socio-economica prin stimularea intreprinderii

Programul urmeaza proiectului pilot „Inchiderea minelor si atenuarea impactului social” a investit 28 milioane de dolari pentru regenerarea zonelor miniere. La finalul implementarii, Banca Mondiala ii acorda acestui proiect calificativul „excelent”. AZM a fost autoritatea coordonatoare.

Scopul principal al proiectului a fost cresterea capacitatii comunitatilor locale de a gestiona situatia economica si sociala din zona. Proiectul a creat centre de afaceri si a oferit sprijin pentru noi intreprinzatori. De asemenea a existat o componenta de microcredite (au fost oferite aproximativ 2.500 de microcredite in valoare totala de 5.589.140 dolari) si una pentru stimulente financiare pentru angajatori si pentru reformarea fortei de munca (la finalul proiectului s-au raportat 6.736 noi locuri de munca nou create).

Componenta de regenerare socio-economica a programului Inchiderea Minelor, Refacere a Mediului continua stimularea crearii de noi locuri de munca in zonele miniere prin metode care au fost experimentate in cadrul proiectului pilot. De data aceasta, s-au adaugat sub-componente care permit crearea conditiilor de crestere economica locala si regenerare sociala, bazandu-se pe un proces “bottom-up”.

Un numar de 31.000 de disponibilizati vor beneficia de cei 60 de milioane de dolari dedicati componentei de regenerare. Sprijinul pentru persoane fizice si intreprinderi va fi completat de intarirea conditiilor pentru dezvoltare economica si regenerare sociala, prin sprijinirea comunitatilor si autoritatilor locale.

In vederea crearii de noi locuri de munca in regiunile miniere, proiectul de regenerare socio-economica pune in practica trei instrumente: schema de stimulente financiare pentru angajare si instruire, schema de micro-credite si centrele de afaceri.

10 milioane de dolari vor fi investiti pentru stimulentele acordate angajatorilor si pentru reformarea fortei de munca. Microcreditele, care se vor acorda prin institutii de microfinantare, beneficiaza de 14 milioane de dolari. Pentru managementul centrelor de afaceri, deja create prin proiectul pilot, se acorda 4,1 milioane de dolari.

In vederea cresterii capacitatii comunitatilor miniere pentru dezvoltarea locala sunt alocati aproximativ 40 milioane de dolari. Aceasta sub-componenta va acorda granturi comunitatilor miniere pentru proiecte de infrastructura, activitati generatoare de venituri si servicii sociale. Se va asigura si asistenta tehnica si pregatirea pentru crearea capacitatii de dezvoltare la nivelul comunitatii.

De asemenea, din cei 40, 17 milioane de dolari vor fi investiti direct in modernizarea infrastructurii municipale, prin granturi acordate autoritatilor locale. Componenta de regenerare socio-economica va acorda asistenta tehnica pentru mobilizarea comunitara si dialogul intre factorii locali pentru planificarea strategiei si identificarea subproiectelor prioritare de infrastructura si servicii sociale care vor fi finantate in cadrul componentei de infrastructura a Proiectului.

Exista si o sub-componenta de granturi mici acordate pentru mico-proiecte care sa imbunatateasca conditiile de viata in special pentru grupurile dezavantajate din regiunile miniere (cum ar fi: femei, tineri, copiii si batrani).

Investitii private pentru societatile comerciale miniere

In ceea ce priveste societatile comerciale miniere, strategia Romaniei de restructurare, privatizare si atragere de investitii urmareste atragerea treptata de investitii private in acest sector. Strategia a fost aprobata de Guvern in mai 2006, si vizeaza cele mai mari societati: Societatea Comerciala Cuprumin S.A. Abrud, Societatea Comerciala Moldomin S.A. Moldova Noua, Compania Nationala a Cuprului, Aurului si Fierului Minvest S.A. Deva, Societatea Comerciala Baita S.A. ÂȘtei, Compania Nationala a Metalelor Pretioase si Neferoase Remin S.A. Baia Mare, Societatea Comerciala Minbucovina S.A. Vatra Dornei, precum si filialele acestora.

Avand in vedere problemele cu care se confrunta societatile din minerit (gradul scazut de atractivitate in actuala forma organizatorica si cu situatia financiara si operationala din prezent) precum si contextul economic actual, privatizarea acestora ar insemna un proces de lunga durata, cu sanse mici de reusita in momentul de fata.

Strategia prevede ca restructurarea societatilor comerciale din minerit, ca etapa premergatoare privatizarii, sa se realizeze, in principal, prin incheierea unor contracte de cooperare cu parteneri romani sau straini avand ca obiectiv principal continuarea activitatilor miniere.

In cadrul contractului de cooperare, investitorul va participa cu bani si echipamente in scopul retehnologizarii si modernizarii activitatii de productie, management si know-how, preluand o parte din salariati pe baza unor contracte de prestari servicii, iar societatea va participa cu active-terenuri, cladiri, mijloace fixe - (pe baza unor contracte de inchiriere), cu licente (se vor incheia acte aditionale prin care se va acorda investitorului dreptul de a desfasura anumite activitati miniere, societatea ramanand proprietara licentei). Sumele obtinute de societate din contractele de inchiriere, prestari servicii, redeventa pe care o va plati investitorul pe cantitatea extrasa vor putea fi folosite la plata datoriilor si la rezolvarea unor probleme de mediu, societatea devenind astfel mai atractiva pentru privatizare.

16 potentiali investitori au depus pana acum scrisori de intentie pentru achizitionarea Caietelor de sarcini pentru contractele de cooperare in restructurarea exploatarii, exploatarea si atragerea de investitii. Cei 16 sunt interesati in S.C. Cupru Min S.A. Abrud, S.C. Moldomin S.A. Moldova Noua si C.N. CAF Minvest S.A. Deva.

Ministerul Economiei si Comertului prin Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie si Agentia Nationala de Resurse Minerale poarta discutii cu acesti investitori. Cele 16 companii si consortii sunt urmatoarele:
- GLENCORE INTERNATIONAL AG Elvetia;
- MYTILINEOS HOLDINGS S.A. Grecia;
- LANDMARK MINERALS INC Canada;
- SUN GROUP ENTERPRISES LTD New Delhi India;
- Consortiul reprezentat de S.C. METANEF S.A., format din METANEF GROUP Romania, MINECO AG Elvetia si RUDNIK “ RUDNIK” G. MILANOVAC Serbia;
- S.C. COZMIRCOM S.A. Baia Mare;
- S.C. ROMITALIA MARMOGRANIT S.A. Vascau;
- MRI RESOURCES AG Elvetia;
- FIRST COOPER PLC Marea Britanie;
- Consortiul format din S.C. CUPROM S.A. Bucuresti si S.C. ENERGOMINERAL S.A. Baia Mare;
- WASHINGTON GROUP INTERNATIONAL Bucuresti;
- S.C. TEHNOMIN S.A. Baia Mare;
- BRB Baustoff Recycling & Verwertungs Union Gmbh Germania;
- INTERNATIONAL MINERAL RESOURCES Anglia;
- TRAFIGURA BEHEER BV Elvetia;
- CHHATTISGARH ELECTRICITY COMPANY LIMITED India

In perioada urmatoare, in sectorul minier se au in vedere realizarea urmatoarele obiective:
- inchiderea minelor nerentabile;
- realizarea unor programe de modernizare si introducere de noi tehnologii care sa asigure modernizarea activitatilor de minerit, prin atragerea unor investitori strategici, cu real potential financiar;
- dezvoltarea durabila a exploatarii resurselor naturale, in mod rational si cu impact si risc cat mai mic asupra mediului inconjurator;
- rezolvarea problemelor de mediu;
- transferul de tehnologie know-how in cadrul societatilor comerciale din minerit si cresterea eficientei operationale a acestora;
- cresterea numarului pietelor de desfacere;

Alte stiri

0 comentarii

Posteaza un comentariu