Seful BRD: "E o nebunie din partea bancilor sa dea credite in franci elvetieni in Romania"

Acordarea de credite in franci elvetieni pe piata romaneasca reprezinta o "nebunie" din partea acelor banci care fac acest lucru, iar BRD-SocGen nu are de gand sa dea astfel de imprumuturi, a spus joi presedintele-director general al BRD-SocGen, Patrick Gelin.

"Dupa parerea mea, e o nebunie din partea bancilor sa acorde credite in franci elvetieni in Romania, iar BRD nu are deloc in portofoliu credite in aceasta valuta, din cauza riscurilor pe care le implica", a spus Gelin, la conferinta in care au fost anuntate rezultatele bancii pe 2007.

ªeful BRD reia, astfel, o idee enuntata la inceputul acestei luni de guvernatorul bancii centrale, Mugur Isarescu, care avertizase ca multe persoane nu cunosc riscurile la care se expun luand credite in monede cu randamente mai mici in prezent. "Francul elevetian este in mod traditional o moneda de refugiu", in care fac plasamente investitorii in perioade tulburi, intarindu-l, explicase Isarescu, care adaugase ca banca centrala ar putea lua masuri, fara sa dea insa detalii.

Or, intarirea francului fata de leu scumpeste creditele luate in aceste monede si sporesc riscurile de nerambursare.

Mai multe banci de pe piata romaneasca acorda credite in franci elvetieni sau in yeni, care in prezent sunt monede cu randament mic, deoarece dobanda de referinta a bancilor centrale din Elvetia sau Japonia sunt mai mici decat in zona euro sau in Statele Unite.

In portofoliul de credite al BRD, 47% sunt credite in valuta, din care 90% in euro, a precizat Gelin.

In prezent, in piata, creditele in valuta reprezinta 53% din creditul neguvernamental, fara a lua in calcul creditele externalizate.

Presedintele BRD a apreciat ca, in realitate, ponderea creditelor in valuta, incluzandu-le pe cele externalizate, se ridica la 70%.

Gelin a mai spus ca BRD externalizeaza foarte putin din creditele in valuta si ca in general aceste imprumuturi sunt din cele catre mari companii.

In privinta propunerii avansate de presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Radu Gratian Ghetea, de a se restrictiona acordarea de credite in valuta persoanelor care au venituri in lei, seful BRD a explicat ca este de acord "ca principiu, dar nu si ca metoda".

GhiseulBancar.ro

Alte stiri

0 comentarii

Posteaza un comentariu