Seful BCR, Tomas Spurny, propune un pact social cu clientii pe o perioada de 3-5 ani, in care creditele in valuta sa fie schimbate in lei

Seful BCR, Tomas Spurny

Seful BCR, Tomas Spurny, spune ca o lege privind conversia creditelor din valua in lei este, in principiu, de interes public, dar daca se va aplicata in actuala forma, retroactiv si peste noapte, este o lege suicidara care va arunca economia romaneasca intr-o noua criza, intrucat ar provoca deprecierea leului cu 20% si implicit pierderi uriase pentru toata lumea. “Daca inceram sa facem justitie sociala peste noapte, vom ucide economia romaneasca”, a spus seful BCR.

In schimb, el propune un pact social cu clientii, astfel incat creditele in valuta sa fie schimbate in lei, in conditii avantajoase, pe parcursul urmatorilor 3-5 ani. 

In Parlament exista doua proiecte de lege, dintre care unul initiat de deputata PSD, Ana Birchall, in care se propune posibilitatea conversiei tuturor creditelor din valuta in lei la cursul zilei si la dobanda in lei din prezent, iar celalalt, initiat de mai multi parlamentari UDMR, prevede conversia la cursul istoric din data acordarii creditelor.

Ambele proiecte de lege se aplica retroactiv, adica tuturor creditelor in derulare, situatie cu care nici bancile nici BNR nu sunt de acord, invocand o directiva europeana ce trebuie implementata in legislatia romaneasca.

Seful supravegherii bancilor din BNR, Nicolae Cinteza, spune ca daca s-ar face conversia la cursul istoric, pierderile bancilor romanesti ar fi uriase: 4 banci ar intra in faliment, solvabilitatea sistemului bancar ar scadea puternic iar bancile nu ar mai putea acorda credite noi in lei, din cauza lipsei lichiditatilor pe termen lung in moneda nationala. Si daca s-ar face conversia la cursul zilei, bancile ar suferi pierderi rezultate din dezechilibrul dintre pasivele si activele in valuta, care presupun costuri si capital prudential suplimentar.

Din acest motiv, BNR nu este de acord ca legea sa fie aplicata retroactiv, adica tuturor creditelor in derulare, ci doar celor acordate incepand din aprilie 2016, conform prevederilor Directivei nr.17/2014.

Leul s-ar deprecia cu 20% in urma conversiei

Spurny a precizat că, în acest moment, la nivelul sistemului bancar, portofoliul de credite în valută acordate persoanelor fizice se ridică la 45 de miliarde de euro, iar convertirea acestor credite în lei la cursul istoric ar presupune refinanțarea acestor credite, ceea ce ar duce la deprecierea accelerată a monedei naționale, intrucat bancile vor trebui sa cumpere un volum urias de valuta pentru a-si echilibra bilanturile.

“Daca legea se aplica asa cum este acum, cursul va creste cu 20%, ceea ce va afecta grav companiile, intrucat 70% din creditele firmelor sunt in euro. Impactul asupra capitalului sistemului bancar va fi de aproximativ 9 -10 miliarde de euro”, a spus seful BCR, dupa o conferinta la Palatul Parlamentului.

Pericolul deprecierii monedei nationale in urma unei conversii peste noapte a creditelor in valuta a aparut si in tara vecina, Ungaria, unde s-a adoptat o lege asemanatoare, astfel ca banca centrala a acestei tari a anuntat ca va utiliza o parte importanta din rezervele valutare ale tarii pentru a ajuta bancile sa efectueze conversia, astfel incat sa se evite deprecierea forintului.

In Ungaria, a preciat Spurny, deși măsura luată de autorități nu a fost la fel de dură, forintul a pierdut 20% din valoare, economia nu a crescut, iar statul va avea dificultăți în următorii cinci ani pentru a convinge populația că există democrație, creștere sustenabilă și că există o convergență reală către standardul de viață din Uniunea Europeană.


Vezi stirea integral pe Bancherul.ro

Taguri:

1 comentarii

Jenica Capitanescu
3 Nov 2014

Sint surprinsa de aceasta propunere. Eu stiu ca toti investitorii care exista in Romania rezolva cumparaturile cu moneda din tara unde lucreaza.Uni au cumparat in Euro vinde tot in Euro,Uni in Bani Romanesti vinde tot in Bani Romanesti Este si a fost o confuzie in privinta RON bani,care ca si alta valuta se poate schimba in Bani Romanesti, RON nu a existat niciodata pe piata Romanesca este ban Arabesc ,valuta Arabeasca,cei care a lucrat in Arabia Saudita ca mine si familia mea de exemplu are valuta RON. Cont in RON.,or Americani,or Canadieni,etc. Ei la piata vinde ceapa plating cu Bani Romanesti da 1 leu si vrea 9999.00 inapoi nu stie ei a inteles ca 1 leu costa 10.000 de RONI informatia care exista este de la vinzare de Animale Lei care pe Piata de afaceri Stock Market este adevarat un Leu (animal) valoreza 10 mii de lei care are valoare de1 RON Cei pe care iam itervievat,chiar lucratori la Banci nu intelege ca valoarea unui Leu in raport cu Dolarul America este aceiasi daca banul este nou din ambele parti,Daca unul este vechi ii scade valoarea ,ca si locuintelor ,masinilor ,lucrurilor depinzind de calitate.

Posteaza un comentariu