Se scumpeste si leasingul

Raiffeisen Leasing si-ar putea majora dobanzile cu 1-2% in perioada urmatoare, iar media dobanzilor practicate pe piata romaneasca de leasing ar ajunge la circa 8,5-9%,din cauza cresterii costurilor de refinantare pe piata internationala, a spus pentru NewsIn seful companiei, Mihaela Mateescu.

"Estimam ca, in perioada imediat urmatoare, majorarea dobanzilor practicate de Raiffeisen Leasing se va regasi in intervalul 1-2%, in functie de sursele de refinantare utilizate, iar pe viitor dobanzile vor fi ajustate in concordanta cu evolutia pietei", a precizat director general al Raiffeisen Leasing, Mihaela Mateescu.


Ea considera ca impactul direct al cresterii costurilor de refinantare se reflecta in costurile companiilor de leasing. "In acest context, Raiffeisen Leasing a inceput deja sa mareasca dobanzile la produsele de finantare in leasing oferite clientilor sai", a adaugat Mateescu.

ÂȘeful Raiffeisen Leasing considera ca "in dinamica actuala a pietei se va ajunge rapid la alinierea dobanzilor oferite de firmele de leasing in jurul unei medii de 8,5-9%". Directorul general al Raiffeisen Leasing a explicat ca oscilarea in jurul acestei medii va depinde, de la caz la caz, de volumul tranzactiei, de clienti si de tipul bunurilor finantate.

Ea a mai spus ca in acest an are loc o inversare a trendului de evolutie a dobanzilor dupa ce, in ultimii opt ani, acestea au scazut constant. Mateescu considera ca fenomenul este unul natural in ce priveste evolutia pietelor financiare care, privite in orizonturi mai ample de timp, cunosc atat perioade de dezvoltare, cat si perioade de criza.

"Anul 2008 va fi un adevarat test pe care vor trebui sa-l treaca atat societatile financiare, cat si consumatorii", a mai spus directorul general al Raiffeisen Leasing.


ÂȘeful Raiffeisen Leasing a adaugat ca majorarea dobanzilor se inscrie intr-o tendinta economica generala, care afecteaza deja consumatorii prin cresterea dobanzilor bancare, prin volatilitatea cursului de schimb si prin evolutia preturilor la utilitati si, nu in ultimul rand, prin cresterea pretului la petrol cu efect de cascada asupra tuturor preturilor corelate.

"In functie de bonitate, volume de finantare si pozitie pe piata, o firma de leasing are acces la surse mai mult sau mai putin scumpe, care se reflecta si in preturile produselor de finantare oferite clientilor", a mai spus Mateescu.

Declaratiile directorului general al Raiffeisen Leasing vin in contextul in care si alti sefi de companii din sector anticipeaza scumpirea finantarilor in leasing pe piata romaneasca, ca urmare a problemelor de pe pietele internationale de credit.

"Cel putin in zona leasingului auto vom vedea dobanzi de peste 8- 8,5%, ca dobanzi standard in prima jumatate a lui 2008, iar in cazul in care refinantarile internationale vor reveni la un nivel similar din anii trecuti, vom ajusta si noi nivelul dobanzilor pe piata romaneasca de leasing", declarase directorul executiv al Unicredit Leasing, Septimiu Postelnicu, in urma cu o saptamana.

Potrivit estimarilor Unicredit Leasing, dobanzile practicate pe piata de leasing din Romania vor urca, in medie, la 8,5% in acest an, de la 7,5% in 2007, din cauza cresterii costurilor de refinantare pe plan international.

Tendinta anuntata de companiile de leasing se inscriu in cea mai larga de crestere a dobanzilor. Astfel, mai multe banci de pe piata romaneasca au anuntat deja cresteri ale dobanzilor la credite si depozite in lei si in valuta, ca urmare a contextului international, care a scumpit imprumuturile in devizele forte, si a majorarii dobanzii de referinta a Bancii Nationale a Romaniei (BNR) in doua etape, de la 7% in octombrie la 8% in ianuarie. Decizia BNR a scumpit creditele in lei mai ales prin efectul de crestere a dobanzilor de pe piata monetara romaneasca - ROBOR - care reprezinta o referinta pentru dobanzile variabile acordate de bancile romanesti clientilor.

Jucatorii din piata estimeaza, de altfel, ca BNR va urca cu inca o treapta - pana la 8,5% - dobanda de politica monetara in sedinta din 4 februarie.




GhiseulBancar.ro

Alte stiri

0 comentarii

Posteaza un comentariu