Se modifica legislatia privind creditele pentru populatie

Reprezentantii Asociatiei Romane a Bancilor si cei ai Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor discuta pe tema modificarii unor prevederi din proiectul de lege privind regimul juridic al contractelor de credit pentru consum destinate consumatorilor, aprobat de guvern in urma cu cateva saptamani, a declarat luni, 10 mai 2004, presedintele ARB, Radu Ghetea. Legea este in curs de dezbatere in Parlament.



Se vor evidentia toate costurile creditarii



Iata care sunt principalele beneficii pentru populatie aduse de noua legislatie, in opinia lui Ghtea: „Contractele de credit nu vor mai putea sa aiba costuri ascunse si se va ajunge la o standardizare a ofertelor si a tipului de contact de credit“. El a mai declarat ca oamenii vor putea astfel sa prospecteze piata, sa ia oferte de la mai multe banci si sa le compare pentru a semna in cunostinta angajamentul fata de banci. Si bancile sunt interesate in aparitia acestei legi. „Orice banca vrea sa-si protejeze clientii si sa nu aiba credite restante si acesta este motivul pentru care este bine ca potentialul client sa stie exact care este costul creditului. Noi la BCR avem afisata dobanda si toate comisioanele aferente creditelor“, a declarat Nicolae Danila, presedinte executiv la BCR.



Proiectul prevede evidentierea distincta a costurilor care decurg din vanzare prin credit sau rate oferite de magazine, precum si a componentelor de cost. "In magazin va fi afisat pretul cu amanuntul, insa in contractul de creditare vor fi prevazute toate costurile", a explicat Radu Ghetea. "Aceasta lege va duce la o prezentare uniforma a ofertelor de de creditare, nivelul de dobinda, comisioanele practicate si scadentarul (graficul de rambursare a ratelor) urmind sa fie cuprinse explicit in contractele de credit", a adaugat Ghetea.



Pentru rambursarile anticipate nu vor fi obligatorii bonificatiile de plata



"Avem o comunicare buna cu reprezentantii ANPC si majoritatea prevederilor inoportune au fost eliminate inca de saptamana trecuta. Maine vor avea loc discutiile finale la Comisia economica din Parlament la proiectul legii privind regimul juridic al contractelor de credit pentru consum", a afirmat Ghetea. Potrivit oficialului ARB, reprezentantii ANPC au acceptat deja ca, in cazul rambursarilor anticipate, sa nu fie obligatorii bonificatiile de plata.



Comisioane pentru sumele platite inainte de scadenta



Noua lege ar putea permite institutiilor de credit sa perceapa comisioane, stabilite prin contractul de creditare, pentru a-si acoperi cheltuielile pentru valorificarea sumelor platite inainte de termenul de scadenta.

Ghetea nu a putut preciza la cat ar putea ajunge valoarea medie a comisioanelor pntru astfel de situatii la creditele in lei, dar pentru cele in valuta a estimat o medie intre unu si doua procente. "Nu putem sa protejam numai consumatorul de credite. Daca nu ar exista aceste comisioane i-am afecta pe clientii cu depozite. Daca cel care a luat credit il ramburseaza in avans si astfel scapa de dobanda, banca ar putea fi pusa in situatia in care nu si-ar mai putea respecta angajamentul de dobanda pentru clientul cu depozit", a explicat Ghetea. El a precizat ca aceste comisioane vor fi prevazute in contractele de credite.



Bancile nu vor sa raspunda pentru calitatea bunurilor cumparate in rate



Bancile nu vor sa raspunda pentru calitatea bunurilor cumparate prin credit, asa cum s-a prevazut in prima forma a proiectului. "Banca nu poate raspunde pentru ce fac magazinele sau producatorii de frigidere si televizoare. Banca asigura banii, iar raspunderea pentru calitate revine celui care livreaza marfa", a explicat Ghetea.



Proiectul prezinta formula de calcul a DAE



Proiectul de lege prezinta formula de calcul a DAE (dobinda anuala efectiva), care reprezinta costul total al creditului la consumator, exprimat in procent anual din valoarea creditului total acordat. Dobinda anuala efectiva face echivalenta, la nivelul unui an, intre valoarea curenta a tuturor angajamentelor (sub forma unor imprumuturi, rambursari si cheltuieli, existente sau viitoare) acceptate de catre creditor si de beneficiarul creditului.



Alte prevederi contestate de bancheri



Bancherii au contestat si alte articole din proiectul de lege, cum ar fi conditiile de executare a rau-platnicilor sau obligativitatea de a oferi clientului cea mai buna forma de finantare. In ceea ce priveste ultima cerinta, bancherii au sustinut ca are un grad ridicat de subiectivism si va permite oricui sa se indrepte asupra bancii in mod arbitrar. In ceea ce priveste ultima cerinta, bancherii au sustinut ca are un grad ridicat de subiectivism si va permite oricui sa se indrepte asupra bancii in mod arbitrar. Pe de alta parte, spiritul legii, de crestere a transparentei privind creditele pentru achizitionarea de bunuri este sustinut atat de institutiile de credit, cat si de consumatori.



Bancherii au pierdut o prima batalie cu Parlamentul



La o zi dupa declaratiile lui Ghetea, comisia pentru buget, finante si banci a Senatului a avizat favorabil proiectul de "Lege privind regimul juridic al contractelor de credit pentru consum destinate consumatorilor" in forma prezentata de guvern. Legea urmeaza insa sa intre in dezbaterea comisiilor economica si juridica, unde bancherii spera sa aduca modificarile dorite.

Proiectul de lege i-a nemultumit pe bancheri la momentul adoptarii lui de catre Executiv si intrarii in dezbaterea Parlamentului, deoarece le impune obligatii despre care afirma ca sunt nemaiintalnite in practica internationala si, mai mult, ca nici macar nu au avizul Bancii Nationale a Romaniei. Una dintre prevederi stabileste raspunderea solidara a bancii cu magazinul de la care consumatorul cumpara produsul in rate. Asta inseamna ca, daca produsul cumparat va avea vreo defectiune in functionare pe perioada de garantie, clientul se poate adresa bancii pentru acoperirea prejudiciului. Bancherii spun ca profilul lor de activitate este cu totul altul si ca in nici un caz nu este acela de a primi reclamatii privind calitatea produselor cumparate in rate. Inacceptabila li se pare bancherilor si prevederea prin care ar trebui sa-si recupereze prejudiciul provocat de un client rau-platnic, deoarece, potrivit proiectului de lege, contractul de credit isi pierde dreptul de titlu executoriu, ceea ce, spun ei, este nemaiintalnit. Bancherii sunt nemultumiti si de modalitatile de bonificatie pentru rambursarea in avans a creditului, asa cum prevede proiectul de lege, modalitati pe care le catalogheaza ca masuri ce contravin practicii bancare. Mai exista o obiectie a bancherilor, si anume aceea legata de baza de date pe care comerciantii o strang despre persoanele care cumpara produse in rate si fata de care comerciantii nu au nici o responsabilitate. Legea lasa la indemana comerciantilor, spun bancherii, o baza de date de o asemenea anvergura fara a-i obliga la vreo responsabilitate, ba, mai mult, aduce clientul in situatia de a renunta la secretul bancar! Bancherii afirmasera la momentul aflarii de acest proiect de lege ca, daca va fi adoptata in forma initiatorului, atunci ei vor fi pusi in situatia de a renunta la acordarea creditelor de consum.





Credite de 75.000 de miliarde in 2003



Actul normativ vine sa reglementeze o piata de aproape un miliard de dolari si sa protejeze consumatorii, care trebuie sa cunoasca efortul financiar suplimentar aferent cumpararii de bunuri cu plata in rate lunare. La sfirsitul anului 2003, bancile aveau in sold credite pentru populatie in valoare de 75.000 de miliarde de lei, cu 10% mai mult fata de luna noiembrie a aceluiasi an. Mai mult de jumatate din imprumuturi au fost contractate pentru consum, in timp ce finantarile ipotecare au totalizat 19.000 de miliarde. Dispozitiile proiectului de lege vor intra in vigoare la sase luni de la publicarea in Monitorul Oficial.


Alte stiri

0 comentarii

Posteaza un comentariu