Scaderea dobinzilor, subiect electoral?

Intr-un interviu acordat BBC, Andrei Postelnicu, analist al publicatiei britanice Financial Times, sustine ca semnalele referitoare la fluctuatia dobanzilor ar trebui facute, in prima instanta, de Banca Nationala, nu de reprezentanti ai Guvernului. „Astfel de discursuri sunt, daca nu aproape de neconceput, cel putin foarte, foarte rare. Nu prea s-ar gasi ministri ai Finantelor, cel putin in Anglia, care sa comenteze asupra nivelului ridicat al dobanzilor“, sustine Postelnicu.

"Þinand cont de nivelul inflatiei, o dobanda de 20-30 la suta poate fi sustinuta cu greutate si sper ca bancherii sa inteleaga acest mesaj, iar noi toti sa intelegem ca un credit mai ieftin trebuie sa ne ajute sa facem investitii, nu doar sa importam", a declarat marti, 25 mai, premierul Adrian Nastase, la conferinta "O piata de capital puternica", organizata de Bursa de Valori Bucuresti.



Nastase si Tanasescu au cerut bancilor sa scada dobinzile



ªeful Executivului a precizat ca o ieftinire a creditelor ar conduce automat la cresterea investitiilor, care sa contribuie efectiv la o crestere economica durabila. "Un mecanism puternic prin care aceste credite ar deveni mai ieftine ne-ar ajuta sa facem investitii si sa crestem cererea interna, pe baza productiei interne si nu pe baza anumitor importuri suplimentare", a subliniat premierul Adrian Nastase.

Cu numai o zi inainte, ministrul Finantelor, Mihai Tanasescu, facuse o declaratie asemanatoare. Bancile comerciale trebuie sa reduca dobinzile pentru creditele acordate persoanelor fizice, avind in vedere evolutiile macroeconomice pozitive din ultima perioada, cum ar fi scaderea inflatiei si cresterea exporturilor, a declarat, luni, 24 mai, ministrul Finantelor, Mihai Tanasescu.

Ziaristul de la Financial Times pune aceste declaratii nepotrivite pentru un reprezentant al Guvernului pe seama campaniei electorale. „Cred ca este o interventie tipica in peisajul electoral din Romania la ora actuala. Sugerand ca dobanzile sunt prea ridicate, ministrul Finantelor si prim-ministrul pur si simplu spun ca economia este, de fapt, mult mai solida decat aceste dobanzi ar lasa sa se inteleaga“, a mai declarat Andrei Postelnicu.

Analistul mai spune ca Romania nu este tocmai „sanatoasa“ din punct de vedere financiar. „Dobanzi scazute sugereaza o economie cu tendinte de crestere, cu tendinte evidente de crestere si o economie in care inflatia este mai mult decat stapanita si sub control ferm. Or, toata lumea stie ca economia romaneasca nu da dovada de astfel de simptome de sanatate financiara“.



BNR nu a dat inca semnalul de scadere a dobinzilor



Consilierul guvernatorului Bancii Nationale, Adrian Vasilescu, considera ca Guvernul „si-a spus doar punctul de vedere“. „Bancile nu sunt obligate sa respecte propunerea Guvernului, nu sunt obligate nici atunci cand semnalele vin de la BNR. Diferenta consta in faptul ca, atunci cand BNR da astfel de mesaje, se bazeaza pe anumite semnale de piata date de anumite conjuncturi si bancile sunt influentate chiar daca nu ar vrea“, a declarat Vasilescu.



Ce determina scaderea dobinzilor?



Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, declara, cu doar citeva zile inainte de declansarea "scandalului" dobinzilor, ca dobinzile la credite vor scadea doar in momentul reducerii inflatiei. BNR nu poate da semnalul de reducere a dobinzilor, prin scaderea dobinzii de interventie, decit in functie de reducerea inflatiei, arieratelor, deficitului comercial si de alti importanti indicatori economici. Iata ce spune Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR: "Cine dicteaza scumpirea sau ieftinirea banilor? Multi spun: Banca Nationala. Si chiar asa gandesc, ca Banca Nationala traseaza directia de miscare a creditului. Dar realitatea e cu totul alta. Nimeni, la Banca Nationala, nu are o bagheta magica prin a carei miscare sa indice: credit scump ori credit ieftin. Factorii determinanti sunt in economia reala. Banca Nationala doar vegheaza ca dobanzile sa nu se rupa de miscarile din economie. Semnalele vin din piata. Nici piata, insa, nu lucreaza de capul ei, fiind nevoita sa tina seama de inflatie, de productivitatea muncii, de competitivitate.

"Dobanda si inflatia sunt surori siameze. Sunt legate intre ele si nu pot fi despartite. Daca se scumpesc marfurile, imediat se scumpesc si banii. Si nu exista nici o sansa ca banii sa-si incetineasca scumpirea inainte ca scaderea inflatiei sa fie o certitudine", adauga Vasilescu.



Baltazar crede ca BCR a actionat din ordin politic



Bogdan Baltazar, presedintele BRD a lansat o acuzatie destul de grava la adresa

BCR, afirmand ca decizia acesteia de a reduce dobinzile a fost una politica.

Baltazar a declarat duminica, 30 mai, in cadrul unei emisiuni de televiziune, ca BCR a anuntat scaderea dobinzilor la credite ca urmare a unor ordine politice. El a precizat ca este suspect faptul ca imediat dupa anuntul BCR, Nastase si Tanasescu au facut declaratii publice in care solicitau scaderea dobinzilor. Potrivit lui Baltazar, bancile asteapta mai intai semnalul BNR privind scaderea dobinzilor.

BNR nu s-a pronuntat inca asupra reducerii dobanzilor la credite, intrucat specialistii de acolo nu sunt deocamdata convinsi de eficienta unei astfel de masuri, a declarat Bogdan Baltazar.

El considera ca nici BRD nici alte banci nu vor urma exemplul BCR pina cand BNR nu va anunta o tendinta in acest sens. Bancherul considera ca cifrele oficiale privind scaderea inflatiei sunt cosmetizate, inflatia reala fiind alta.

Alte stiri

0 comentarii

Posteaza un comentariu