S-a publicat proiectul normei privind activitatea de depozitare a activelor fondurilor de pensii

Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) initiaza procedura de dezbatere publica a Proiectului Normei privind activitatea de depozitare a activelor fondurilor de pensii administrate privat, emisa in aplicarea Legii nr. 411/2004 cu modificarile si completarile ulterioare, prin care se stabilesc conditiile de avizare si functionare a depozitarului activelor fondurilor de pensii administrate privat, se arata intr-un comunicat de presa al CSSPP.

Depozitar al activelor unui fond de pensii administrate privat poate fi orice institutie de credit din Romania, autorizata de catre Banca Nationala a Romaniei, in conformitate cu legislatia bancara, si avizata de catre CSSPP.

Sunt exceptati de la cerinta avizarii de catre CSSPP depozitarii care au fost autorizati, avizati sau supusi unei proceduri similare in vederea functionarii ca depozitar al activelor fondurilor de pensii intr-un stat membru al Uniunii Europene sau apartinand Spatiului Economic European

Prin procesul de avizare, CSSPP urmareste ca institutia de credit, care solicita avizul de depozitar, sa indeplineasca toate conditiile necesare pentru a pastra in siguranta activele fondurilor de pensii administrate privat.

In legislatia elaborata, CSSPP impune, prin documentatia pe care o solicita viitorului depozitar, conditii precum:
 obiectul de activitate sa fie autorizat de Banca Nationala a Romaniei si sa cuprinda activitati de depozitare a activelor financiare ale fondurilor de pensii administrate privat;
 sa nu se afle in procedura de supraveghere speciala sau de administrare speciala;
 sa dispuna de capacitati profesionale, echipamente si capacitati tehnice necesare pentru desfasurarea corespunzatoare a activitatii de depozitare;
 sa desfasoara activitate de custodie pentru o piata reglementata de instrumente financiare;
 sa detina capitaluri proprii mai mari de 100 milioane euro;
 sa dispuna de proceduri prin care sa asigure pastrarea in conditii de siguranta a tuturor activelor fondurilor de pensii administrate privat si un control permanent, din punct de vedere al respectarii legalitatii, asupra operatiunilor administratorului care actioneaza in numele unui fond de pensii.

Activitatea de depozitare se va desfasura in baza unui contract de depozitare incheiat intre administrator - in numele fondului de pensii administrate privat si depozitar, in baza unui contract al carui model-cadru este prevazut in proiectul de norma.

Depozitarul va actiona numai pe baza instructiunilor scrise primite de la administratorul fondului de pensii administrate privat, va inregistra, verifica si monitoriza toate activele detinute de fiecare fond de pensii administrate privat pentru care desfasoara activitatea de depozitare.

Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private acorda o importanta majora institutiei depozitarului si, implicit, activitatii de depozitare a activelor fondurilor de pensii administrate privat si reglementeaza, inclusiv, conditiile de incetare a unui contract de depozitare precum si de retragere a avizului unui depozitar.


Proiectul Normei privind activitatea de depozitare a activelor fondurilor de pensii administrate privat, emisa in aplicarea Legii nr. 411/2004 cu modificarile si completarile ulterioare, este disponibil, incepand de astazi, marti, 13 februarie 2007, la adresa www.csspp.ro, Dezbatere Publica.

Alte stiri

0 comentarii

Posteaza un comentariu