Romstal Leasing mizeaza pe imobiliare si echipamente pentru a-si spori afacerile in 2008

Compania Romstal Leasing IFN mizeaza pe o crestere a afacerilor cu 35% in 2008, pana la o valoare a contractelor de circa 270 milioane euro, mai ales ca efect al dezvoltarii pe segmentele de imobiliare si echipamente, a spus pentru NewsIn directorul de marketing al firmei, Ionut Chirila.

"In 2008 vrem sa afisam o crestere a valorii contractelor cu circa 35% fata de anul 2007, pana la 270 milioane euro, in conditiile in care piata de leasing din Romania ar putea spori cu 25-30% anul viitor, conform estimarilor Asociatiei de Leasing si Servicii Financiare NeBancare (ALB), pana 5,5 miliarde de euro", a precizat Chirila.

Pentru sfarsitul lui 2007, Romstal Leasing estimeaza un profit net de 4,6 milioane euro, in crestere cu 83% fata de anul trecut. In 2006 Romstal Leasing a afisat un profit de 2,6 milioane euro, respectiv 2,4 milioane euro in 2005, valorile fiind raportate conform standardelor internationale de contabilitate.

Romstal Leasing, companie controlata de banca belgiana KBC, estimeaza ca va inregistra o valoare a contractelor de aproape 200 milioane euro in 2007, in crestere cu circa 50% fata de anul 2006, ca urmare a avansului pe segmentul auto si a cresterii numarului de clienti. In 2006, Romstal Leasing a inregistrat o valoare totala a contracelor de 139 milioane euro.

"Numai in perioada Salonul International de Automobile Bucuresti (SIAB) din acest an au fost incheiate contracte in valoare de circa 40 milioane euro, mai mult decat dublu comparativ cu valorea medie a contractelor inregistrate intr-o luna, de aproximativ 15 milioane euro. De mentionat ar mai fi si oferta de finantare pe care am avut-o pe perioada salonului", a adaugat Chirila.

Compania mizeaza, de asemenea, pe o crestere a numarului de contracte pana la 10.000 in 2008, de la circa 7.000 contracte in acest an.

In portofoliul companiei, autoturismele detin o pondere de 40,9%, vehiculele comerciale usoare si grele 42,5%, motocicletele 1,7%, echipamentele 9%, iar imobilele restul de 5,9%. Pentru anul 2008, compania estimeaza o pondere cumulata de cel putin 20% pe segmentul de imobiliare si echipamente, in crestere cu o treime fata de 2007.

"Cele doua segmente au crescut destul de mult in 2007, la peste 15% de la aproximativ 11% anul trecut", a mai oficialul Romstal Leasing.

"Vrem sa ajungem la 37 de sucursale la sfarsitul lui 2008 de la 32 in prezent, ca urmare a continuarii strategiei pe care o are compania de dezvoltare a retelei teritoriale", a mai spus Chirila, care a precizat ca numai in capitala urmeaza sa fie deschise doua sucursale. In Bucuresti va fi deschis un nou punct de lucru in zona Pipera in ianuarie 2008, iar al doilea punct de lucru ar putea fi deschis in partea de vest a capitalei, spre autostrada Bucuresti-Pitesti.

Romstal Leasing analizeaza, impreuna cu partenerii sai de la KBC Autolease, posibilitatea de a infiinta o societate in Romania care sa practice leasing operational, care va fi o divizie a Romstal Leasing. Chirila a explicat ca Romstal Leasing nu poate practica si leasing operational decat daca infiinteaza o societate separata, conform normelor bancii centrale.

KBC Lease, subsidiara a KBC Bank, are o divizie de servicii complete de leasing, numita Autolease, care activeaza pe piata de leasing, inchiriere de autovehicule, gestiune de flote si a tranzactiilor de refinantare.

"Am avut discutii cu colegii de la KBC Autolease si suntem in faza de analiza a pietei si a oportunitatilor de a intra pe acest segment in perioada urmatoare", a mai spus Ionut Chirila, care a adaugat ca in Romania leasingul oprational este cel mai slab reprezentat din regiune, undeva pe la 7% din totalul pietei.

"Vorbim de un volum de maximum 150 - 200 milioane euro anual, estimari care se fac in functie de numarul de autoturisme administrate", a mai spus acesta.

El a mentionat ca ar trebui schimbata mentalitatea romanilor, care vor neaparat sa fie proprietari, pentru a creste ponderea segmentului de leasing operational. In Romania, principalii clienti de leasing operational sunt companile multinationale, deoarece sunt mai deschise si au inteles avantajele unui astfel de produs, considera Chirila.

In urmatorii ani, compania mizeaza pe o crestere a afacerii ca urmare a extinderii teritoriale si consolidarii retelei actuale. Dupa ce Romstal Leasing a extins durata finantarii la 10 ani, "am inceput sa ajungem la 2-3% din total persoane fizice", a precizat Chirila.

In prezent, aproximativ 60% din vanzari provin din retelele din afara capitalei.

"Mizam pe experienta - la anul facem 10 ani in Romania - un timp redus de analiza si o foarte buna relatie cu clientii dupa semnarea contractelor. Calitatea serviciilor este greu de sesizat inaintea contractelor, deoarece calitatea apare in fiecare luna", a mai spus oficialul Romstal Leasing.

Anul trecut, Romstal Leasing a inregistrat o cifra de afaceri de 19,2 milioane euro, de peste doua ori mai mari decat in 2005, cand afacerile au insumat 7,8 milioane euro. La finalul anului 2006, grupul financiar KBC a achizitionat pachetul majoritar de actiuni al Romstal Leasing pentru 70 de milioane de euro, tranzactia fiind finalizata in luna martie a acestui an.


GhiseulBancar.ro

Alte stiri

0 comentarii

Posteaza un comentariu