Romanii nu stiu sa transforme leii vechi in lei si bani noi

Ghiseul Bancar a realizat un chestionar printre 42 de cetateni ai Capitalei, selectati aleatoriu, cu doar trei zile inainte de 1 iulie, data la care vor fi introdusi pe piata leii noi. Principalele concluzii care pot fi trase in urma sondajului sunt legate de faptul ca romanii au cunostinta despre ceea ce presupune denominarea, problemele majore fiind insa resimtite la transformarea leilor vechi in lei noi si invers.

Mai exact, teoretic ar sti despre ce este vorba, mai greu cu practica! Chiar daca pare un calcul destul de simplu (tairea a patru zerouri din coada leului vechi), chiar si cei care pareau a fi in cunostinta de cauza si pregatiti profesional au avut probleme atunci cand a venit vorba sa realizeze cateva „tranzactii” din lei vechi in lei noi si viceversa.

Nici un respondent al sondajului efectuat de Ghiseul Bancar nu a reusit sa faca aceste conversii fara a gresi macar o data. Acest lucru s-a intamplat celor care au fost de acord sa raspunda provocarii, pentru ca cei mai multi au ocolit intrebarile care vizau tranzactiile. De asemenea, o mare parte din cei intervievati nu au stiut cum se efectueaza rotunjirea zecimalelor noilor bani.

Intrebati citi lei noi vor obtine la un curs valutar de 36.550 de lei vechi, multi au raspuns 3 lei si 655 de bani sau 3 lei si 65 de bani, nestiind raspunsul corect: 3 lei si 66 de bani. Nici BNR nu precizeaza cum se face rotunjirea, ci ne trimite la legea denominarii. Majoritatea respondentilor a declarat ca principala problema cu care se vor confrunta romanii va fi data de situatia in care vor primi salariul sau restul la supermarket in ambele monede.

Din sondaj rezulta ca o buna parte din romani au uitat ca subdiviziunea leului este banul, ba chiar unii cred ca este centul. Astfel au existat raspunsuri de genul “10.500 de lei vechi inseamna in noua moneda un leu si 5 centi”. Iar altii au raspuns ca 1.500 de lei vechi inseamna 0,15 lei noi. De asemenea, o parte dintre intervievati au apreciat ca nu era nevoie de introducerea leului nou intrucit se va creea un “adevarat balamuc”, in timp ce altii spun ca ar fi trebuit sa se treaca direct la euro.

Iata intrebarile chestionarului si descrierea raspunsurilor: Ce valoare are 1 ban nou? Dar 10 bani noi? Cat reprezinta in lei noi 9.000 lei vechi? Dar 500 lei vechi? Dar 10 milioane lei vechi? Dar 1.500 lei vechi?

Aceste intrebari au creat cea mai mare confuzie in randul respondentilor. Raspunsurile au plecat de la “1 ban = 10 lei vechi” pana la “9.000 lei vechi = 9 lei noi”. Cei mai multi dintre intervievati au ocolit aceasta intrebare prin raspunsuri de genul: ”habar n-am”, “nu stiu” sau “mai am timp de gandire”. Putini au fost cei care au rezistat pana la final, realizand calculele cerute. In opinia unora dintre intervievati, un ban nou reprezinta 1000 de lei vechi, iar altii considera ca 9000 de lei vechi echivaleaza cu 900 de bani noi, ba chiar cu 9 bani noi.

Totusi la valoarea unui ban nou, cei mai multi dintre intervievati au raspuns corect. Mai sunt si cei care cred ca 10 milioane de lei vechi isi vor gasi corespondentul in 100 de lei noi. Oamenii sunt confuzi si in ceea ce priveste valoarea vechii monede de 500 de lei. Cat va reprezenta aceasta in lei noi???

Intrebarea s-a dovedit a fi mult prea grea pentru majoritatea intervievatilor. Raspunsurile au fost: 15 lei noi, 15 bani, 50 de bani. Am descoperit ca multa lume nu mai este obisnuita cu subdiviziunea leului, banul, astfel ca o seama dintre cei chestionati au raspuns ca 1.500 de lei vechi valoreaza 0,15 lei noi, 15 lei noi sau chiar 1 leu si 5 centi! Raspuns corect: 1 ban = 100 lei vechi; 10 bani = 1.000 lei vechi; 9.000 lei vechi = 90 bani; 500 lei vechi = 5bani; 10 milioane lei vechi = 1.000 lei noi; 1.500 lei vechi = 15 bani.

Cat reprezinta in lei noi un curs euro de 36.550 lei vechi?

O parte dintre respondenti au recunoscut ca primul calcul pe care il efectueaza atunci cand “exerseaza” denominarea este valoarea salariului in lei noi, iar apoi cursul de schimb leu/euro. Acest lucru i-a ajutat pe acestia sa raspunda corect la intrebarea Ghiseului Bancar. Cursul valutar face parte din categoria: Ma intereseaza, vreau sa stiu.

Asa ca, cei mai multi dintre respondenti si-au facut temele la acest capitol si au raspuns corect: 3 lei si 66 de bani. Din categoria derutatilor se numara totusi cei care nu cunosc faptul ca centul nu este o subdiviziune a leului, si care in consecinta, au raspuns 3 lei si 66 de centi. Raspuns corect: 36.550 lei vechi = 3,66 lei noi (adica 3 lei noi si 66 de bani)

Pana cand sunt valabili leii vechi?

Leii vechi vor fi valabili pana la sfarsitul anului sau un an sau chiar pana in 2012. Concluzie: romanii nu stiu exact cat vor circula in paralel leii vechi cu leii noi si nici nu sunt foarte stresati de acest aspect deoarece considera ca au suficient timp sa se obisnuiasca. Unora li se pare prea lunga perioada de un an si jumatate, timp in care vor circula in paralel, atat leii vechi, cat si cei noi.

Majoritatea intervievatilor considera ca ar fi trebuit sa se treaca direct la moneda europeana. “Ar fi fost mult mai simplu”, a mentionat o absolventa ASE. Aceasta intrebare nu a lasat loc de speculatii, majoritatea celor intervievati au raspuns corect, demonstrand ca denominarea nu a trecut neobservata si principalele informatii sunt cunoscute de catre cei mai multi dintre romani. Macar teoretic! Raspuns corect: 31 decembrie 2006

Ati fost suficient de informat cu privire la leul nou?

Raspunsul la aceasta intrebare a fost echilibrat, in sensul in care aproximativ jumatate dintre respondenti au apreciat campania de informare satisfacatoare, restul fiind nemultumiti. Unul dintre cei intervievati a raspuns cu o intrebare: “Care campanie?”. Romanii considera ca au fost suficienti de informati cu privire la leul nou si greu, dar majoritatea a declarat ca nu nu s-a interesat foarte in amanunt despre acest subiect, preferand sa astepte ce se va intampla, dupa tactica “wait and see” (“asteapta si vezi”) sau in varianta romaneasca a “drobului de sare”.

Din pacate, drobul acesta de sare nu mai face cale intoarsa, el va cadea cu siguranta pe toata suprafata Romaniei, incepand cu 1 iulie, moment in care fiecare se va descurca cum va putea.

Un leu nou va fi bancnota sau moneda? Cum arata?

Aceasta intrebare a primit raspuns dar dupa indelungi framantari interioare. Cei mai multi dintre intervievati nu au stiut ce sa rasunda, dar au existat si persoane informate care stiau cum arata bancnota de 1 leu nou. In opinia multora dintre intervievati, leul nou va fi si bancnota si moneda. Unul dintre respondenti este chiar convins ca leul nou va fi moneda, pentru ca asa este normal, facand comparatie cu un dolar american care este si bancnota si moneda.

Ei bine nu, leul nou va fi doar bancnota, echivaland cu vechea bancnota de 10.000 de lei. Raspuns corect: 1 leu nou va fi bancnota, aceasta fiind aproape identica cu bancnota de 10.000 lei vechi, singura diferenta fiind dimensiunea (mai mica).

Ce valoare are moneda de 100 de bani?

La acesta intrebare “capcana” respondentii care au dorit sa raspunda la sondaj, nu au reusit sa raspunda corect, mai toti cei intervievati au dat raspunsuri ca: ”100 bani noi = 10.000 lei vechi”. Nimeni nu si-a pus problema subdiviziunii leului si ca cei 100 bani sunt defapt noul leu, care nu este o moneda ci bancnota. 100 de bani reprezinta 1000 de lei vechi sau 10 lei.

Foarte putini dintre cei intervievati si-au dat seama ca, de fapt, 100 de bani noi reprezinta un leu si, ca atare, valoarea acestora este de 10.000 de lei vechi. Raspuns corect: 100 bani =1 leu nou, iar moneda de 100 bani nu exista

Cum arata noua bancnota de 1.000 lei noi?

A doua intrebare capcana a sondajului nu a fost chiar asa de grea, majoritatea respondentilor reusind sa intuiasca raspunsul corect. Acestia au facut-o insa dupa o perioada mare de gandire sau dupa un raspuns gresit. Confuzia consta in asocierea bancnotei de 1 milion lei vechi cu una de 1.000 lei noi. In ceea ce priveste bancnota de 1000 de lei, neexistenta de altfel, deoarece aceasta ar echivala cu o bancnota de 10 milioane de lei vechi, le-a dat mari dureri de cap intervievatilor.

Unii au spus ca va arata ca bancnota actuala de 10.000 de lei, confundand astfel 1 leu nou cu 1000 de lei noi. Altii au aspuns ca nu stiu si ca “vom vedea noi”. Raspuns corect: nu exista o bancnota de 1.000 lei noi.

In ce moneda trebuie sa primesti rest dupa 1 iulie?

Toti cei intervievati au raspuns corect la acesta intrebare. Toti au recunoscut ca in ultima perioada au auzit destul de multe amanunte la televizor despre acesta informatie. Cu toate acestea, unii si-au aratat nemultumirea fata de faptul ca vor trebui sa fie foarte atenti la primirea restului, considerand ca operatiunea de calcul a restului va dura mult mai mult decat atunci cand primeau restul numai intr-o moneda.

Raspunurile la aceasta intrebare s-au dovedit a fi cunoscute de catre toti intervievatii, acestia stiind ca de la 1 iulie vor primi restul atat in lei vechi, cat si in lei noi si nu seaparat, ci este posibil sa primeasca restul in ambele monede. Raspuns corect: in ambele monede.


Taguri:

Alte stiri

33 comentarii

alex
27 May 2009

nici eu habar nu am cum se transforma deci 1550 RON este 1milion sau 15 milioane?

poly
29 Aug 2009

Raspuns:este 1 milion

liviu
4 Apr 2011

cat inseamna 13.999,99 Lei dar ultimi 9 ari sunt sus pusi

Venera
30 Jul 2011

100.544.442 lei vechi, câti fac `^in LEU NOU.

Elena
15 Jan 2012

cat inseamna 2.857,3 in lei vechi ?

COSMINA
25 Jun 2012

1,008.63 in lei vechi cat inseamna?

ionut
14 Aug 2012

cat inseamna 750 ron?

ioana_iutza
9 Nov 2012

cat fac 25.000?

tudorita
4 Dec 2012

Ce rost are virgula in anumite sume , de exemplu 1,200 ?

david
6 May 2013

catinseamna 900 ron??

Raluca
11 Jan 2017

Cat înseamn? 57,99 lei

Vasile Coman
12 Jan 2017

57,99 lei noi inseamna 570.000,99 lei vechi (se adauga sau se scad patru zerouri). La fel, 900 lei noi inseamna 9.000.000 lei vechi, adica 9 milioane lei vechi inseamna 9 sute lei noi.

Ralf
16 Feb 2017

Cat inseamna 24.343

bica angy
6 Mar 2017

INVERSIUNEA SECOLULUI XX : pt.schimb valutar din 2005 prin patru zecimale L,ZZZZ s-a furat MILIONUL Corect 1 ban = 100 lei =10.000 lei schimbat in 2 monede importate de 5.000 lei emisiune 2002 100 bani= leul greu = 1.000.000 lei schimbat in 20 monede importate de 5000 lei 100 lei = 100.000.000 lei 6 zecimale dupa virgula se factureaza de Societatile de ASIGURARE primele 6 cifre din fata virgulei ca sume pentru evaluare si centralizare sunt considerate 0 pentru BUGETARI VEZI Anexa 6-Regulament BNR nr.1/30.01.2004 cu instructiuni privind importul si exportul fizic de instrumente de plata in numerar

Mirela
28 Jun 2018

Cit inseamna 150,00ron

Vasile Coman
28 Jun 2018

150,00 RON inseamna, in lei vechi, 1.500.000,00 lei, adica un milion si cinci sute de mii lei vechi. Calculul se face simplu: se adauga patru zerouri, pentru ca atunci cand s-au schimbat banii, in 2005, s-au taiat patru zerouri.

Stef
24 Mar 2019

42,999.00 lei 42-43 milioane say 420-430 de milioane

Dany
2 Jun 2019

Cât înseamn? 56.000 € în bani no?tri!? Mul?umesc

Flory
28 Sep 2019

1.000.00 cat este?

Ani
17 Jan 2020

cum se poate invata mai usor transformarea din lei vechi in lei noi(Ron)

Amalia
27 Jan 2020

Cât înseamn? 3.600 lei in bani vechi?

Amalia
27 Jan 2020

Cât înseamn? 3.600 lei in bani vechi?

Vasile Coman - Ghiseulbancar.ro
27 Jan 2020

3.600 lei in bani vechi inseamna 36.000.000, adica 36 de milioane. Modul de calcul e urmatorul: adaugati 4 zerouri.

Ilie
6 May 2020

416500 in lei vechi cat vine? 416 milioane??

Valuta
4 Aug 2020

Cît vine 10 milioane în bani vechi?

Vasile Coman - Ghiseulbancar.ro
4 Aug 2020

Cît vine 10 milioane în bani vechi? 100 de miliarde (se adauga 4 zerouri, adica 100.000.000.000. Un miliard in bani vechi (1.000.000.000) inseamna o suta de mii (100.000) in bani noi.

Malina
7 Aug 2020

Cît vine 21 de milioane bani noi în bani vechi ?i apoi in euro?

Florin
24 Jan 2021

Cat vine in roni 6763142

Vasile Coman - Ghiseulbancar.ro
24 Jan 2021

Florin, pentru a transforma lei vechi in lei noi, trebuie taiate patru cifre. In cazul de fata, 6763142 lei vechi vine 676 lei noi, adica 6 milioane lei vechi inseamna 600 de lei noi.

Amalia Spiel
18 Sep 2021

Este simplul de calculat 1r lei vechi. 10 r vechi 100r lei vechi 1000 r lei vechi 10.000 r lei vechi 100.000 r lei vechi 1000.000 r lei vechi

Amalia Spiel
18 Sep 2021

Unde este mesajul meu?

mihai
21 Oct 2021

Respect, Doresc echivalenta valoare 1180 lei 1990 in $, 1991, 1992, 1993, 1994, 1995, 1996, 1997, 1998, 1999, 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2006.

Vasile Pop Coman - jurnalist GhiseulBancar.ro
21 Oct 2021

Curs valutar istoric leu/dolar in anii 90-80, conform datelor BNR - este vorba de cursul mediu ROL/USD: 2005 - 29136.55; 2004 - 32636.57; 2003 - 33200.07; 2002 - 33055.46; 2001 - 29060.86; 2000 - 21692.74; 1999 - 15332.93; 1998 - 8875.55; 1997 - 7167.94; 1996 - 3082.60; 1995 - 2033.28; 1994 - 1655.09; 1993 - 760.05; 1992 - 307.95; 1991 - 76.47; 1990 - 21.56; 1989 - 14.92; 1988 - 14.28; 1987 - 14.56; 1986 - 16.15; 1985 - 17.14

Posteaza un comentariu