Romanii care-si fac pentru prima data un cont bancar vor avea 0 comisioane la retragerile de bani de pe card

Noua lege ar putea produce o schimbare majora a ofertei de produse bancare ale bancilor, care s-ar putea confrunta cu perspectiva incasarii unor comisioane mai mici de la clienti.

Romanii care nu detin un cont bancar, dar vor sa-si deschida unul, la orice banca din Romania sau in Uniunea Europeana, vor putea beneficia de un nou tip de cont, denumit cont de baza, pentru care nu vor plati comisioane de deschidere si inchidere a contului si nici pentru retragerea banilor de la ghiseele bancilor sau de la bancomatele din tara si strainatate, conform unei legi adoptate vineri de catre Guvern, care urmeaza sa intre in vigoare la 30 de zile de la publicarea in Monitorul Oficial, adica de la inceputul lunii iunie. (vezi aici prevederile legii)

Este vorba de Legea privind comparabilitatea comisioanelor aferente conturilor de plati, schimbarea conturilor de plati si accesul la conturile de plati cu servicii de baza, o transpunere in legislatia nationala a Directivei 2014/92/UE din 23 iulie 2014.

Noua lege obliga bancile sa ofere clientilor persoane fizice care nu mai detin un cont bancar la nicio banca din Romania un cont de baza cu urmatoarele caracteristici:

- depunerea de bani in cont

- transferuri de bani la ghiseele bancilor si online, prin internet/mobile banking

- retrageri de bani (numerar) la ghisee sau la bancomatele din Romania sau Uniunea Europeana

- serviciul de debitare directa (plati recurente automate, precum facturile), foarte putin utilizat la noi

Comisioanele impuse de lege pentru un cont de baza sunt urmatoarele:

- 0 comisioane pentru deschiderea si inchiderea contului, acestea fiind 0 si pentru un cont standard oferit in prezent de banci

- 0 comisioane pentru depunerea banilor in conturi

- 0 pentru retragerile de numerar la ghiseele bancilor si la bancomatele din Romania si din Uniunea Europeana

- comisioane “rezonabile” pentru administrarea contului, plati cu cardul si online, transferuri la ghisee si online, debitare directa. Comisioane “rezonabile” inseamna comisioane care nu depasesc media comisioanelor percepte de banci pentru conturi.

Legea prevede comisioane diferente pentru persoanele cu venituri mici, denumite “consumatori vulnerabili din punct de vedere financiar” – consumatorii al caror venit lunar nu depășește echivalentul salariului de bază minim brut pe țară sau al caror venit din ultimele șase luni nu depășeste echivalentul salariului de baza minim brut pe țară garantat în plată cumulat pentru ultimele șase luni”.

Acestia au comisioane 0 si pentru administraea unui cont de baza, nu doar pentru deschidere si inchidere.

Pe de alta parte, ei au comisioane 0 la retragerile de numerar de pe carduri doar la ghiseele si bancomatele din Romania, ceea ce nu este in spiritul Directivei europene, care impune aceleasi servicii si comisioanel in totate tarile UE.

In schimb, persoanele cu venituri sub minimul pe economie vor putea face gratis si 10 plati si transferuri la ghisee, cu cardul sau online.

Noua lege ar putea produce o schimbare majora a ofertei de produse bancare ale bancilor, care s-ar putea confrunta cu perspectiva incasarii unor comisioane mai mici de la clienti.

In acelasi timp, legea introduce o discriminare intre actualii clienti ai bancilor si cei noi, fara conturi, care vor beneficia de conturi de baza mai ieftine.


Citeste articolul integral pe Bancherul.ro

Taguri:

Alte stiri

0 comentarii

Posteaza un comentariu