Romania face primul pas in Uniunea Bancara: semneaza acordul privind Fondul Unic de Rezolutie

Uniunea Bancară se bazează pe trei piloni, respectiv un mecanism unic de supraveghere (care acordă competențe sporite de supraveghere către Banca Centrala Europeană și care va deveni operațional în noiembrie 2014), un mecanism unic de rezoluție (bazat pe două elemente, Acordul menționat mai sus și Regulamentul privind Mecanismul Unic de Rezoluție) și o schemă comună de garantare a depozitelor.

 

Guvernul și președintele României au aprobat, prin Memorandum, ca România să semneze, în luna mai, odată cu statele din zona euro, Acordul privind transferul și mutualizarea contribuțiilor la Fondul Unic de Rezoluție, anunta Ministerul Finantelor intr-un comunicat.

Acest acord interguvernamental are ca scop asigurarea finanțării măsurilor de rezoluție adresate instituțiilor de credit în cadrul Mecanismului Unic de Rezoluție și este parte a procesului de constituire a Uniunii Bancare. Acordul urmează să fie semnat în cursul lunii mai 2014 de către statele din zona euro, precum și de către statele care nu fac parte din zona euro, dar doresc să adere la acest acord.

Ministerul Finantelor mentioneaza că Uniunea Bancară se bazează pe trei piloni, respectiv un mecanism unic de supraveghere (care acordă competențe sporite de supraveghere către Banca Centrala Europeană și care va deveni operațional în noiembrie 2014), un mecanism unic de rezoluție (bazat pe două elemente, Acordul menționat mai sus și Regulamentul privind Mecanismul Unic de Rezoluție) și o schemă comună de garantare a depozitelor.

Ministerul Finantelor mai precizeaza ca România a participat la negocieri cu o echipă condusă de domnul Liviu Voinea, ministru delegat pentru buget și a obținut îndeplinirea obiectivelor pe care și le-a propus în cadrul negocierilor, unul dintre aspectele importante fiind evitarea obligativității de a mobiliza bani publici în procesul de rezoluție bancară.

Prezența României, de la început, ca semnatar al Acordului, oferă o protecție sporită mediului bancar din România și contribuabililor și, de asemenea, va asigura participarea autorităților române la mecanismul decizional privind implementarea Fondului Unic de Rezoluție.


Vezi detalii pe Bancherul.ro

Taguri:

Alte stiri

0 comentarii

Posteaza un comentariu