Restantele la credite au crescut cu o jumatate de miliard de lei intr-o luna, iar rata creditelor neperformante a urcat la 10,02%

Restantele la credite au crescut cu o jumatate de miliard de lei intr-o luna, iar rata creditelor neperformante a urcat la 10,02%

Restantele la creditele acordate de banci cu valori mai mari de 20.000 de lei inregistate la Centrala Riscului de Credit (CRC) de la BNR au crescut cu o jumatate de miliard de lei in luna noiembrie, revenind la nivelul din luna iunie.

Astfel, totalul sumelor restante a ajuns la 25,7 miliarde lei, de la 25,2 miliarde lei in luna octombrie.

Aproape tot volumul de restante sunt, de fapt, credite neperformante, intrucat 23 de miliarde de lei sunt restante cu intarzieri foarte mari, de peste un an, cu sanse mici de recuperare, iar alte 1,3 miliarde lei sunt restante cu intarzieri de peste 6 luni.

In acelasi timp, creditele neperformante scoase de banci in afara bilanturilor au crescut de la 12,2 miliarde lei la 12,5 miliarde lei. Cu toate acestea, rata creditelor neperformante a avut o usoara crestere, la 10,02% in octombrie, de la 10% in septembrie si 11,3% in luna iunie.

Restantele persoanelor fizice la banci au crescut in noiembrie cu doar 100 milioane lei, la 5,6 miliarde lei, ceea ce inseamna ca firmele au inregistrat restul restantelor de 400 de milioane de lei.

De altfel, restantele persoanelor fizice reprezinta doar o cincime (21%) din volumul total al restantelor la creditele bancare.


Bancherul.ro

Taguri:

Alte stiri

0 comentarii

Posteaza un comentariu