Reglementari contabile pentru fondurile de pensii, conform normelor europene

Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private a initiat dezbatere publica pentru Proiectul Normei privind reglementarile contabile conforme cu Directiva a VII-a a Comunitatilor Economice Europene aplicabile administratorilor de fonduri pensii facultative, se arata intr-un comunicat de presa al Comisiei.

Acest proiect de act normativ stabileste forma si continutul situatiilor financiare anuale consolidate ale administratorilor fondurilor de pensii facultative, regulile de intocmire, aprobare, auditare si publicare a acestora.

In categoria situatii financiare anuale consolidate sunt cuprinse urmatoarele documente, care constituie un tot unitar:
• bilantul consolidat
• contul de profit si pierdere consolidat
• notele explicative la situatiile financiare anuale consolidate.

Prevederile proiectului de norma sunt aplicabile doar administratorilor de fonduri de pensii facultative care vor avea obligatia de a intocmi situatii financiare consolidate, in speta a trata fiecare element de activ si pasiv din patrimoniu, in mod unitar, indiferent de tara in care functioneaza si de legislatia in domeniul contabilitatii si fiscalitatii din acel stat.

Un administrator va trebui sa intocmeasca situatii financiare anuale consolidate numai daca face parte dintr-un grup de entitati si indeplineste una dintre conditiile stabilite in proiectul de norma.

Situatiile financiare anuale consolidate vor putea oferi o imagine fidela a activelor, datoriilor, pozitiei financiare si a profitului /pierderii entitatilor incluse.
Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private va putea solicita prezentarea in situatiile financiare anuale consolidate si a unor informatii suplimentare.

Emiterea acestui act normativ raspunde unor cerinte obligatorii cerute de catre Uniunea Europeana si va crea un cadru corespunzator functionarii entitatilor de pe piata pensiilor facultative reglementate de CSSPP.
Proiectul de norma transpune in legislatia romaneasca Directiva a VII-a a Comunitatilor Economice Europene 83/349/EEC privind conturile consolidate.

Proiectul de Norma privind reglementarile contabile conforme cu Directiva a VII-a a Comunitatilor Economice Europene aplicabile administratorilor de fonduri pensii facultative, elaborat in baza Legii nr.204/2006 privind pensiile facultative este disponibil, din data de 21 februarie 2007, la adresa www.csspp.ro, Rubrica: Dezbatere Publica, Tabelul: Norma emisa in aplicarea Legii nr. 204/2006 privind pensiile facultative.

GhiseulBancar.ro

Alte stiri

0 comentarii

Posteaza un comentariu