Refinantarea creditului: rata mai mica si bani in plus

Prin refinantarea unui credit vechi, contractat in conditii mai putin avantajoase decat in prezent, in primul rand in privinta dobanzii, ne putem ieftini rata lunara si, in plus, putem obtine o suma suplimentara de bani. Atentie, insa! Refinantarea creditului presupune plata unui comision de rambursare anticipata a vechiului credit, intre 2 si 4 procente, precum si celelalte comisioane aferente obtinerii unui credit.

Bancile concureaza intre ele nu numai la capitolul creditarii cat mai multor persoane, cat si pentru castigarea unor clienti noi, din randurile celor care au obtinut imprumuturi de la institutiile rivale, se arata intr-un articol publicat de RomaniaLibera.ro.

In ultimul caz, modalitatea de atragere a clientilor este refinantarea creditelor, cu sau fara suplimentarea sumei imprumutate. Pentru ca prin refinantare musteriii unei banci sa nu devina clientii alteia, institutiile bancare utilizeaza din plin bariera unui comision consistent de rambursare anticipata, care poate ajunge chiar pana la 5% din soldul creditului care urmeaza a fi refinantat de concurenta. Astfel, chiar daca imprumutatii pot avea numeroase avantaje in urma refinantarii (dobanzi mai mici, calitatea de clienti ai unei banci mai putin birocratice, suplimentarea creditului etc.), riscul unei penalizari prin acest tip de comision nu poate fi neglijat.

Vechiul credit, improspatat

La BCR, creditele de refinantare se acorda persoanelor fizice in vederea rambursarii creditelor obtinute de la alte banci sau de la BCR, cu posibilitatea suplimentarii sumei, in functie de veniturile realizate, a precizat purtatorul de cuvant al bancii, Cornel Cojocaru. In cazul creditelor pentru investitii imobiliare, banca acorda sume suplimentare numai pentru extindere/modernizare. "Se pot refinanta si creditele membrilor familiei care au calitatea de imprumutati in cadrul contractelor de credit care se refinanteaza. Acestia vor trebui sa aiba calitatea de coplatitori in cadrul noului contract de credit", a aratat Cojocaru.

Fata de documentatia de credit standard aferenta tipului de credit contractat, BCR solicita o copie a contractului de credit care urmeaza a fi refinantat. In situatia refinantarii creditului contractat la o alta banca, se cere si o adresa din partea acesteia prin care sa-si exprime acordul cu privire la rambursarea anticipata a creditului. Pentru creditele contractate de la BCR si refinantate de aceasta banca, comisionul de rambursare anticipata este de 1%. Daca imprumuturile acordate de BCR sunt refinantate de catre o alta banca, nivelul comisioanelor creste: 4,5% - in primii 3 ani; 3% - intre 3 si 5 ani; 2,5% - intre 5 si 10 ani si 2% - peste 10 ani.

Toate datoriile, la o singura banca

BRD accepta sa-i salveze pe imprumutati de corvoada achitarii ratelor creditelor obtinute de la mai multe banci, strangand toate datoriile sub aceeasi umbrela. "La BRD se pot refinanta atat creditele de consum si imobiliare de la BRD, cat si cele contractate la alte banci, in cazul in care la acestea nu se inregistreaza restante. Se refinanteaza printr-un credit de consum toate creditele de consum ale solicitantului de credit, atat de la alte banci, cat si de la BRD, precum si creditele de consum in sold ale sotului/sotiei.

Aceeasi situatie este valabila si in cazul creditelor imobiliare/ipotecare", a aratat Traian Traicu, purtatorul de cuvant al BRD. MKB Romexterra Bank accepta, la randul ei, refinantarea imprumuturilor ipotecare. Garantiile necesare sunt urmatoarele: ipoteca de rang I asupra imobilului finantat si ipoteca de rang II asupra imobilului care a facut obiectul unui credit ipotecar acordat anterior si care urmeaza a fi refinantat. Imediat dupa radierea ipotecii de catre banca creditoare initiala, ipoteca de rang II va deveni ipoteca de rang I in favoarea Romexter-ra – ne-au explicat oficialii bancii. In situatia in care creditul refinantat este acordat tot de Romexterra, banca nu percepe nici un comision de rambursare anticipata (situatie intalnita si in cazul Flexi-credit-ului de la Raiffeisen Bank). Pentru celelalte credite refinantate, comisionul de rambursare anticipata este de 2% din suma platita in avans.

GhiseulBancar.ro

Alte stiri

54 comentarii

Chitescu Doina
21 Jul 2018

Am un credit de nevoi personale la banca Transilvania pot face refinan?are la BCR daca am numai 3 luni la locul de munca

alin
12 Nov 2016

Buna ziua am facut un imprumut de nevoi personale la raiffaizen acum un an de 50000 lei si am o rata de 840lei timp de 5 ani am ramas fara servici si am ramas cu restanta as vrea sa transfer rata la kruk pe mai multi ani si rata mai mica se poate va rog astept raspuns

muntea dorin
27 Jan 2016

As vrea un credit de la banca BCR si sa il pot scoate astazi

nicoleta
30 Jul 2015

daca am un imprumut la o banca pe 5 ani si vreau refinantare la ei nu merge dar daca apelez la kruk se poate refinanta?

budaca ion
18 Nov 2011

SANT RESTANTIER LA BANCA SI AM FOST PRELUAT DE FIRMA ,KRUK. INTERNATIONAL SRL. SI AS DORI AS ACHIT DAR NU POT . FACE O REFINANTARE CA SA SCAP SI SA RAMAN DOAR CU O SINGURA RATA. MENTIONEZ CA AM PENSIA 1500 RONI

maria
16 Jul 2011

Sunt client BCR de peste 10 ani,nu am restante la rate,mai am doar 1500 ron de platit din vechiul credit,sunt pensionara anticipat pana la 01.01.2012 si an o pensie de 601 lei si nu am dreptul la refinantare pe motiv"reveniti cand aveti pensia peste 700 ron".Se stie cum sunt pensiile in romania si atunci va intrebati de ce pleaca membrii BCR? si eu vreau sa ma duc la alta banca care imi aproba refinantarea-aceasta fiind in suma de 4000 ron,din care sa-mi achit creditul vechi si scadent pe 3 ani.Daca la BCR unde de atata timp platesc rate si comisioane desii s-a marit cu mult rata initiala lunara a contractului incheiat acum 6 ani,atunci ne mutam acolo unde avem un beneficiu cat de cat,fara a fi neaparat clienti fideli asa cum am fost la BCR.Nu cred ca CITESTE CINEVA COMENTURILE NOASTRE,NU AM VAZUT NICI UN RASPUNS DAR ASTA E

simona szabo
1 May 2011

am un credit de 12000ron pe 10 ani la banc post si vreau sa stiu daca se poate refinanta cu 40000ron avand un salar de 900ron in cartea de munca si sotia maternitate de 600

valentin
25 Jan 2011

am o descoperire de card de 10000 de ron, si un alt credit de 1500 ron as frea o refinantare la cardu de 10000ron si sa mai iau ceva bani in mina ma gindesc la o suma de 10000ron venitu pe luna am 700 ron va rog care stie sa imi spuie cum trebuie sa fac sa ma refinantez va multumesc .

lacry
23 Jan 2011

Am depus la raiffaisen bank bani pentru modernizarea locuintei.Au trecut 5ani de acum si ar cam trebui sa-i iau.Ii intereseaza cum ii folosesc si ce-mi iau in casa?

toma bogdan
5 Jan 2011

buna seara!am un credit de 3000 ron si o descoperire de card la tiriac tot de 3000 ron,as vrea o refinantare de 10000.vreau sa stiu daca se poate,pe ce perioada si cu ce rata(venit lunar 1000 ron).astept raspuns urgent.va multumesc.

fellini78
4 Oct 2010

Buna ziua ! ROG pe cineva care are ceva cunostinte in domeniu...sa-mi acorde un sfat, un raspuns..am mare nevoie. Situatia mea e in felul urmator: Am un BonusCard de la GarantiBank in val de 3500ron, si o restanta la mom actual de 860 ron, mai exact nu am reusit sa platesc in ultimile 4 luni. Nu mai lucrez in momentul de fata, practic nu am de unde plati.Deja ma aflu in biroul de credit cu intarzieri mari. VA ROG, daca ma puteti sfatui, ce as putea sa fac, cineva mi-a spus ca ar exista solutia unei refinantari, dar nu prea inteleg cum atata timp cat momentan nu am un job, iar zilele trec...si probabil voi ajunge la executare silita:( CE SOLUTII VEDETI? CE AS PUTEA FACE? astept un raspuns cat mai rapid! Multumesc anticipat..

antochi maria
17 Sep 2010

buna ziua ,as dori o intrebare pot face si eu un card de credit nevoi personale in valoare de 3000 de roni sant pensionara cu o pensie de 732 roni pa luna pa o perioada de un an .va multumesc Q

golumbeanu
3 Sep 2010

buna seara. am un credit cu o valoare actuala inclusiv dobina de 7300lei, si un credit la cetelem de 7900 lei contractat in iunie 2010. as dori sa stiu daca pot face o refinantare prin bcr sa pot achita macar unul din acestea (de preferinta cel de la cetelem).Am o pensie de 989 lei, virsta 65 ani iar ratele lunare la cele 2 credite sunt de 150 lei la bcr di 340 lei la cetelem. va multumesc si astept raspunsul dvs.pe adresa de mail.

popescu lucian
1 Aug 2010

am un credit de 51800chf la banc post si o descoperire de card 1190ron doresc o refinantare (venit 2500ron)

bandescu ioan
23 Jul 2010

am un credit de16500 ron la bcr de 3 ani card de credit tot la bcr,pot refinanta creditele avand in vedere ca m-i sa micit salariul la aprox 1000 lei?

iordache anisoara
16 Jul 2010

Buna ziua, am 2 credite la BRD 1 credit auto de 31700 si unul de 9700 nevoi personale, l cadr ovardraft de 17700 lei la Bancpost ,si as dori sa "Refinantez" Am un venit de 1450 lei eu si 1200 lei pensie sotul ( sotul are virsta de 70 de ani. si eu de 58 de ani ) , pot sa vin cu un girant ........????? La ce banca pot face o refinantare avind in vedere cele mentionate..... ????

valentina cazacu
10 Jul 2010

buna seara . eu am un credit de consum BANC POST val ramasa de 8500 ron , trei card credit unul la GARANTI BANK limita credit 1500 ron, CREDIT EUROPE BANK 336 ron, BRD FINANCE 1000 ron. salariul 712 ron ..Eu mi as dori sa REFINANTEZ totul si sa pot plati o rata mai mica la o singura banca. multumesc frumos. astept raspunsul dvs pe e -mail.

GADESCU MARIA
28 May 2010

ce banci fac refinantari

marinel
19 Apr 2010

Am doua credite unul laBCR de 6000 euro si unul la CEC de 2000 euro .As dori sa fac o refinantare si sa ramin doar cu o banca

Alin Andronie
11 Apr 2010

Am un credit din 2008 in valoare de 32.000 de lei. As dori sa aflu daca as putea beneficia de o refinantare tot de la banca de la care am luat banii (B.R.D) si in ce conditii. Am un salariu net de 1500 lei bonuri in valoare de 155 de lei. Va multumesc Nu am avut restante

vio vio
5 Mar 2010

am un credit de 1500ron pe 36 rate din care platite 24 mai vreau 1000 ron si inca 24 rate sau mai putine venitul net este de 360 ron .Se poate?

Popescu Ioana
3 Feb 2010

Am un credit de refinantare cu ipoteca de 885 milioane vechi,pe o perioada de 25 ani ,contractat in urma cu 2 ani. si eu si sotul suntem in crb. Doresc sa stiu daca exista o banca care sa refinanteze acest credit pe o perioada de 30-35ani in vederea unei rate mai mici.Avem un venit de 1750ron si o rata de 9500ron

pui ioan constantin
15 Jan 2010

AM O REFINANTARE LA ALFA BANK DE 21.000 DE EURO CU GIRANT PE O PERIADA DE 15 ANI.DORESC SA STIU DACA ESTE VREO BANCA CARE SA IMI REFINANTEZE ACESTI BANI PE O PERIOADA DE 30-35 DE ANI IN VEDEREA UNEI RATE MAI MICI. AM UN VENIT DE 1950 RON SI O RATA DE 1184

feteanu georgeta claudia
18 Dec 2009

am un credit la raiffeisen in valoare de 10 000 de un an pe o perioada de 5 ani as dori sa stiu daca pot face o refinantare la o alta banca

alynutza
13 Dec 2009

buna ziua,am un credit la piraeus de 5000 de lei cu rata pe luna de 150 lei,am un salariu de 600 lei(in mana),as dori o refinantere si la ce banci as putea sa fac,va rog un raspuns urgent,va multumesc

Cornelia
12 Nov 2009

pot sa fac o refinantare de credite daca sunt raportat la biroul de credit? daca as putea puteti sa-mi spuneti si la ce banci sa incerc? as dori un raspun rapid multumesc.

adrian
13 Oct 2009

am credit de 42.000 euro la BCR, rata 371 euro, se poate refinanta ? va rog sa mi da ti un raspuns cat mai curand multumesc

iulian stancu
4 Oct 2009

am credit la banc post ,doresc o refinantare, salariu 4000 ron.

maria bill
17 Sep 2009

avem un venit de 1542roni,creditele luate sunt cam pe jum. achitate as dori sa stiu daca as putea face o alta refinantare prin care sa le achit pe toate si totusa sa_mi mai ramina ceva

dan
9 Jul 2009

am un credit de 40000 euro la bcr.eu si stia avem salar impreuna 2400 lei.pot face o refinantare?

cristi
8 Jun 2009

am un credit de 10 ooo euro la alpha bank si vreau o refinantare tot la ei ,se poate?

ely
24 Apr 2009

eu si sotul meu avem un credit la BRD si avem o intarziere de 180 de zile ce am putea face pentru a nu i se pune poprire pe salariu girantului suma restanta e de 2000 RON

Bucur petrica
10 Apr 2009

am trei credite unu an lei ipotecar am cumparat o caca 600.mil si doua an euro 10.000 si 5000 euro pot primi o refinantare

irene
25 Mar 2009

Am un credit la o alta banca, suma este de 12000 ron m-ar interesa o refinantare, si as vrea sa stiu conditiile, sal este de 1000 ron/luna negociat plus bonuri de masa. Multumesc!

GHITA STEFAN
3 Feb 2009

Am mai multe credite:SUMA TOTALA LA ORA ACTUALA LA BRD ESTE DE 7800 RON,CEC-1800 RON SI RAIFFAISEN BANK 4200. As dori o refinantare pe o perioada mai mare cu rata fixa pe luna in lei si cu o dobanda mai mica. Am un salariu brut de 760 Ron pe luna,iar net 1100 plus bonuri de masa.Astept raspuns pe adresa de mail.O zi buna!

flori
2 Feb 2009

asi dori un credit ipotecar fara avans pentru achizitionarea unei locuinte ce acte trebuie

florin
5 Jan 2009

buna ziua am un credit la brd in val de 11000 ron(48 luni)si as vrea sa stiu daca pot face o refinantare pe o perioada mai mare

Cornel
18 Dec 2008

Am mai multe credite: bcr-400 ron, brd-500 ron, raiffaisen-80 euro. Am intarzieri la toate, dar nu incat sa plateasca asiguratorul (aprox. 120-140 zile), inca platesc la banca asa cum pot. Se poate face o refinantare, tinand cont ca am salar de 1400 ron + al sotiei de 1100 ron.

gheorhita ion
11 Dec 2008

buna! am un credit la BCR de 35000 ron si as dori o refinantare ,tinand cont ca am creditul de 10 luni credeti k se pote??? astept raspuns o zii buna!!

teodora
9 Nov 2008

mai am un credit la BRD în valoare de 2.500 lei pe care nu mi l-am achitat , acum am un salar net de 1.600 ron ºi aº dori sã îmi refinanþez creditul anterior pînã la o sumã la care mi se permite ,salariul doresc sã îmi intre direct în cont pentru ca banca sã ia direct din cont rata pentru credit dava mi se aproba, va multumesc

Gavrila Gica
8 Sep 2008

......Am credit la BCR de 10000 euro pe 10 ani am ramas in urma cu plata ratelor vreau sa fac o refinantare acum am un salariu de 1200 ron credeti ca se poate??

neagu maria
6 Sep 2008

eu si sotul meu avem mai multe rate si anume; brd 88 ron,domenia-132 ron ,banc post-290 ron si 145ron la coop credit.Putem face o refinantare pe toate cele ,sa le achitam am salariul de 515 net -forma de stat [bugetar] iar sotul 400 net +156 tichete de masa

ichim daniela
12 Jul 2008

am un credit la bcr de 4500 ron din 2006 pot obtine un credit de refinantare la bcr tinand cont ca am salariu net de 526 ron?

cristian
27 Jun 2008

Buna ziua,as vrea sa va intreb daca salariul meu este de 13.900 ron pot lua cel putin 3000 euro?si cat ar fi rata lunara?

mierloiu eli-diana
12 Jun 2008

am un credit la bcr ipotecar in valoare de 14800 euro pe 30 ani .intru-un an de la 114 euro rata lunara a crescut la 160 euro .as dori daca se poate o informatie despre refinantare ,rata sa fie in lei si fixa lunar sa nu se mai mareasca atat mai are putin si se face dublu nu inteleg de ce nu se maresc dobanzile la cei care vor sa faca un credit de acum in colo nu la cei care au rate de aproximativ doi ani?

razvan
3 Jun 2008

buna draga mea ionela lasa si tu un nr de tel sa mai stam de vorba sa stiii ca chiar imi e dor de tine

mazureac ionela
13 May 2008

am un credit la brd de 17000 ron la care platesc o rata de 340 pe luna timp de 10 ani si un credit la pireus bank de 19000 ron la care platesc o rata de 300 ron tot pe zece ani.salariu meu e de 800 ron.crede ti ca ma puteti ajuta cu o refinantare la vreo banca din astea doua ca e dobanda f mare.sau un card daca mai puteti sa mi oferiti cu 30 milioane ca mai am nevoie de bani.crede ti ca se poate la banca dvs.cu stima si respect ionela.astept un raspuns

Bodi
8 Apr 2008

Am doua credite, unul la BCR de 20000RON si unul la Raiffeisen de 15000 RON. As vrea sa stiu daca il pot refinanta pe cel de la Raiffeisen ramanand doar la BCR. Sunt casatorit iar salariul meu este de 1600 RON. Va multumesc!

barni
5 Mar 2008

Am credite in val de 21.979.as dori un credit de refinantare ,am un salar net de 1300 si bonuri in val. de 155 ron.Mentionez ca am fost ramas in urma anul trecut cu creditul 60 de zile dar din probleme grave de familie.dar de 6 luni nu am nici o restanta.Care este banca unde as putea incerca un credit de refinantare?

ENE ANGELICA
22 Feb 2008

am credite luate in suma de 35000 ron.am un salariu brut de 550ron sotul meu are pensie revizuibila de 300 ron ,pot obtine un credit de refinantare?as putea pune casa ca ipoteca.

BIAC DUMITRU
19 Feb 2008

Am credite luate in suma de 21000 ron.Impreuna cu sotia, avem un venit de 900 Ron,dorim refinantare, avem probleme de sanatate cu fiica noastra de 17 ani.

PIRVAN CARMEN
21 Jan 2008

Am un credit la BRD in valoare de 5000 euro pe timp de 2 ani. Am platit rate un an si mai am inca un an. Pot obtine un credit de refinantare?Venitul vanzarilor pe anul trecut a fost de peste 80.000RON.

OTVOS MARIANA
13 Sep 2007

AM UN CREDIT DE NEVOI PERSONALE LA B.R.D si as dori sa fac o refinantare daca se poate .salariul brut este de 465 pe cartea de munca,iar net este de 540 ,valoarea creditului luat este de 4700 .va multumesc

Dinu vergil
28 Aug 2007

Am un credit pentru nevoi personale la B.C.R in valoare de 10000ron si as dori o refinantare la acest credit si suma de care as putea beneficia la un salariu de 835ron?

Posteaza un comentariu