Refinantarea creditelor, o solutie pentru micsorarea ratei lunare

Refinantarea creditelor presupune rascumpararea unui credit mai vechi in conditii mai bune. Creditele de refinantare ofera posibilitatea acoperirii oricaror tipuri de credite, de la cele pentru nevoi personale si pana la cele ipotecare.

Prin refinantarea unui credit putem obtine reducerea valorii ratei lunare de rambursare (in conditiile in care dobanda noului credit este mai mica decat cea contractata initial, iar termenul de creditare este mai extins). In plus, putem obtine niste sume suplimentare de bani.

Am ales sa analizam creditele de refinantare pentru nevoi personale cu ipoteca in euro din portofoliul catorva banci ca sa ne formam o imagine asupra conditiilor existente pe piata.

Raiffeisen- Flexicredit Integral

De la Raiffeisen poti alege creditul Flexicredit Integral. Comisioanele percepute de banca sunt cel de acordare (2,20% din valoarea creditului) si cel de administrare (0,15% lunar aplicabil la sold).
Creditul poate fi obtinut pe perioada maxima de 40 ani. Dobanda anuala este de 6,7% fixa in primul an, dupa care revizuibila (in prezent este de 8,1%).
In ceea ce priveste costul total al creditului, exprimat procentual sub forma dobanzii anuale efective (DAE), acesta se ridica la 9,98% pentru un credit in valoare de 50.000 euro pe o perioada de 40 ani.


Volksbank - Optimus

La Volksbank ni se pune la dispozitie creditul Optimus, care poate fi folosit si pentru refinantare. Pentru analiza dosarului, vei plati un comision in valoare de 35 euro. Dobanda este fixa, de 5,95% pe intreaga perioada de creditare de 30 ani. Banca modifica dobanda numai in cazul in care se schimba rata dobanzii de refinantare. Dobanda anuala efectiva la un credit de 50.000 euro contractat pe perioada maxima de 30 ani este de 8,63%.

Bancpost –Extins

Creditul Extins de la Bancpost nu are comision de analiza a dosarului si nici de administrare. Va trebui sa platesti bancii doar 2% din valoarea creditului la acordare.
Dobanda este fixa in primul an, de 5,9%, iar ulterior variaza in functie de indicele LIBOR la 6 luni la care se adauga marja bancii de 4,9%. In prezent valoarea dobanzii variabile este de 9,65%.
Dobanda anuala efectiva pentru un credit de 50.000 euro pe o perioada maxima de 30 ani este de 10,03%.

Alpha Bank- Alpha All in 1

Alpha Bank nu aplica alte comisioane pe parcursul creditului in afara de dobanda. Va trebui sa platesti la inceput un comision de analiza de 20 euro si unul de acordare de 120 euro.
Dobanda este fixa in primul an, de 7,9%, apoi devine variabila. In prezent dobanda variabila se cifreaza la 9,75%.
Potrivit consilierului de credit, pentru un imprumut in valoare de 50.000 euro pe o perioada maxima de 30 de ani, DAE ar fi sub nivelul de 10%.
Rata pe care o va plati imprumutatul se va cifra la 368,2 euro in primele 12 luni, dupa care va urca la 434,59 euro pana la sfarsitul perioadei.

Volksbank- cel mai avantajos credit de refinantare

Realizand o comparatie a celor cinci credite prezentate mai sus in functie de dobanzi, comisioane si dobanda anuala efectiva se poate constata ca Optimus de la Volksbank este cel mai avantajos. Optimus are cea mai scazuta dobanda anuala efectiva (de 8,63%) si cea mai mica dobanda, de 5,95%. Ca perioada de acordare a creditului, Volksbank se pozitioneaza la mijloc, intre BRD si BCR care ofera numai 25 ani si Raiffeisen, unde durata de finantare ajunge pana la 40 ani.
Un dezavantaj al acestui produs este lipsa de informatii asupra modului cum se poate schimba valoarea dobanzii.

Topul creditelor de refinantare

Dupa ce am constatat ca Optimus de la Volksbank este cel mai avantajos credit de refinantare dintre cele patru analizate, urmeaza sa ierarhizam imprumuturile in functie de pretul lor, exprimat prin dobanda anuala efectiva.

1. Volksbank - Optimus (DAE-8,63%)
2. Raiffeisen – Flexicredit Integral (DAE - 9,98%)
3. Alpha Bank –Alpha All in 1 (DAE < 10%)
4. Bancpost – Extins (DAE-10,03%)


Iulia GROSU

Alte stiri

5 comentarii

ion
16 Jun 2008

Ar fi util sa comparati DAE pentru aceeasi perioada a creditului la aceste banci...sa vedem atunci daca ierarhia s-ar schimba, pentru ca DAE sigur se va schimba (un credit e pe 30 ani, altul pe 40, altul pe 25). Desigur si bancile ar trebui in simulatoarele lor de pe net sa afiseze si DAE.

Miki
16 Jun 2008

Si mai util ar fi sa comparati rata finala, dupa ce se adauga toate comisioanele. Nu mai publicati informatiile incomplete. de exemplu, la Volskank, pe langa comisioanele de acordare, exista comision de risc de 0,165% , Comision de rezerva minima obligatorie: 1,85% p.a., Comision monitorizare polita &#8211; EUR 50/an, taxa de deschidere cont, etc. Nu mai dezinformati oamenii, faceti un studiu concret, in care sa includeti toate aceste costuri, si faceti o comparatie pe rata finala. de asemenea, este foarte important cat va fi dobanda dupa perioada de promotie! Sunt perfect de acord cu dnul ion, care spune a si bancile ar trebui sa aiba afisate si DAE in stimulatoarele lor de pe internet, ca sa nu mai spunem de faptul ca BNR-ul ar trebui sa verifice toate conditiile bancilor care acorda credite, dar pana la urma suntem in Romania, unde indiferenta este la putere!

mel
17 Jun 2008

Buna, din cate stiu eu la Volksbank nu exista dobanda de 5,45%, mai bine spus e 5,95%. Si nu exista comision de acordare a creditului la Volksbank, e comision de analiza dosar care e f mic in comparatie cu alte banci, adica 125 ron/35 euro/60 chf in fuctie de moneda in care se face creditul.

:Iulia
17 Jun 2008

Mel, am verificat pliantele si intradevar dobanda la euro este de 5,95% (o sa modific in articol), dar tot este cea mai mica dobanda nominala din cele 4 comparate. Optimus de la Volksbank ramane cel mai avantajos credit de refinanatare, deorece clasamentul a fost facut in functie de DAE (calculat de catre banca) si cuprinde atat dobanda de 5,95% cat si toate taxele si comisioanele suplimentare. Nu am scris in articol ca la Volksbank exista comision de acordare, ci de analiza a dosarului, care este de 35 euro, exact cum ai spus si tu. pt Miki Comisioanele de la Volksbank exista intradevar si stiam de existenta lor. In articol am mentionat doar comisioanele mai importante de la fiecare banca pentru a fi mai usor de citit. Insa am mentionat DAE, care include toate costurile, asadar la comparatia finala au fost luate in calcul toate taxele si comisioanele de la fiecare banca.

Tenie Laurentiu
8 Oct 2010

Ce parere mai ai Iulia acum, in 2010, cand Volksbank e in topul bancilor ce nu respecta contractele, legile si clientii?

Posteaza un comentariu