Raportul de privatizare a BCR a fost declasificat

Vanzarea pachetului majoritar de actiuni BCR catre Erste Bank, reprezentand 61,8825% din capitalul social, pentru suma de 3,75 miliarde euro, reprezinta cea mai mare tranzactie tip achizitii si fuziuni in sectorul bancar din Europa Centrala si de Est.

Presedintele Comisiei de privatizare a BCR, Sebastian Vladescu, a prezentat astazi, in sedinta de Guvern, Raportul final referitor la incheierea ultimei etape de privatizare a Bancii Comerciale Romane. Raportul a fost declasificat la solicitarea primului-ministru Calin Popescu-Tariceanu.

Potrivit documentului, dividendele aferente anului 2006, din luna ianuarie pana pe 12 octombrie inclusiv (data transferului pretului de cumparare din contul Erste Bank in contul AVAS) vor reveni vanzatorului.

Raportul prezinta etapele privatizarii Bancii Comerciale si un scurt istoric.

Este mentionat faptul ca Strategia de privatizare a BCR, aprobata prin HG nr. 1017/2001, preciza ca privatizarea se realizeaza prin vanzarea pachetului de actiuni de 69,8825% detinute de stat la Banca Comerciala, prin urmatoarele metode:
• Vanzarea unui pachet de cel putin 51,8825% din capitalul social al BCR catre un investitor strategic prin metoda negociere cu selectie de oferte;
• Vanzarea unui pachet de actiuni de pana la 10% din capitalul social al BCR catre investitorii institutionali BERD si IFC, prin metoda negociere directa fara selectie de oferta;
• Vanzarea unui pachet de pana la 8% din capitalul social al BCR catre Asociatia Salariatilor, membrii consiliului de administratie si pensionari cu ultimul loc de munca la BCR, prin metoda negociere directa fara selectie de oferta.

Privatizarea BCR a facut parte din acordurile incheiate cu Fondul Monetar International si Banca Mondiala.

Conform legii, s-a recurs la angajarea unui consultant. Clasamentul a fost urmatorul: Banca de Investitii Merrill Lynch, Banca de investitii J.P. Morgan, Banca de investitii Daiwa. In urma selectiei, Banca de investitii Daiwa a fost desemnata castigatoare, iar prin HG nr.387/2002 s-a aprobat desemnarea bancii pentru continuarea activitatii de consultanta.

In baza strategiei de privatizare, APAPS a publicat in data de 24.06.2002 anuntul privind vanzarea pachetului de 51,8825% din actiunile BCR, in urma caruia s-au primit scrisori de intentie din partea urmatorilor potentiali investitori:
• Bank Austria Creditanstalt AG in cooperare cu OTP Bank National Savings and Commercial Bank Ltd
• Compagnie Financiare Eulia Group, care a inaintat la data de 12 iunie 2002 o scrisoare in care isi manifesta interesul cu privire la privatizarea BCR, reconfirmandu-si acest interes in decursul prezentarii de marketing tinuta de BCR.

Comisia de privatizare, in baza investigatiilor facute de BNR, a constatat ca nici un ofertant nu indeplinea conditiile pentru a putea fi pre-calificat ca investitor strategic. Comisia de Privatizare a obtinut mandatul Guvernului pentru reluarea procesului de privatizare. Anuntul de reluare a fost publicat in data de 21 octombrie 2002, cu data de depunere a scrisorilor de intentie 29 noiembrie 2002.


Etapa I – tranzactia cu BERD si IFC

Comisia de Privatizare si Daiwa au analizat in data de 21 ianuarie 2003 oportunitatea continuarii procesului de privatizare al BCR prin vanzarea unui pachet de maximum 25% din capitalul social al BCR catre BERD si IFC. Aceasta solutie pentru privatizarea BCR a fost discutata initial cu Banca Mondiala, FMI si BERD fiind agreata de catre aceste institutii.

Comisia de privatizare a invitat cele doua institutii financiare internationale BERD si IFC sa depuna scrisori de intentie pentru a participa la privatizarea BCR. Dupa exprimarea finala de catre BERD si IFC a interesului privind achizitionarea impreuna a unui pachet de 25% plus doua actiuni din capitalul social al BCR, a fost emisa Ordonanta de urgenta nr.28/2003 privind vanzarea unor pachete de actiuni catre cele doua institutii financiare si a fost modificata, prin HG, strategia de privatizare.

Strategia de privatizare a BCR a fost modificata astfel:
• Vanzarea unui pachet de 25% plus doua actiuni catre BERD si IFC prin negociere directa fara selectie de oferte;
• Vanzarea unui pachet de pana la 8% din actiunile bancii catre Asociatia Salariatilor BCR prin negociere directa fara selectie de oferte;
• Vanzarea pachetului majoritar de cel putin 51% catre un investitor strategic prin negociere cu selectie de oferte.

La 1 iulie 2003 Comisia de Privatizare a extins mandatul consultantului Daiwa si al sub-consultantului – Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen in vederea acordarii in continuare de consultanta cu privire la finalizarea tranzactiei cu BERD si IFC, finalizarea vanzarii de actiuni catre Asociatia Salariatilor BCR si finalizarea vanzarii de actiuni catre un investitor strategic.
Pretul care s-a convenit in urma negocierilor derulate de catre Comisia de Privatizare cu reprezentantii BERD si IFC pentru vanzarea pachetului de 25% plus doua actiuni catre cele doua institutii financiare a fost de 222 milioane USD, suma la care s-au adaugat dividendele corespunzatoare anului 2003 (in valoare de 12,3 milioane USD) aferente actiunilor vandute.

Finalizarea tranzactiei a avut loc la 4 iunie 2004.


Etapa II – tranzactia cu Asociatia Salariatilor din BCR

In data de 27 februarie 2004, Comisia de Privatizare, in baza mandatului acordat de Guvern, a initiat procedura de vanzare catre Asociatia Salariatilor a unui pachet de pana la 8% din capitalul social al BCR, prin transmiterea unei scrisori de invitatie. Prin Ordonanta 18/2004 a fost aprobata incheierea tranzactiei cu Asociatia Salariatilor, la pretul de 10.350 lei/actiune, fiind dat astfel mandat Comisiei de privatizare pentru vanzarea pachetului de actiuni.

In data de 30 aprilie 2004 a fost semnat intre APAPS si Asociatia Salariatilor Contractul de vanzare-cumparare a pachetului de 8% din capitalul social al BCR. Transferul dreptului de proprietate catre membrii Asociatiei Salariatilor a avut loc la data de 14 iulie 2004.


Etapa III -Vanzarea de actiuni BCR catre un investitor strategic

AVAS impreuna cu BERD si IFC au luat decizia comuna de a oferi spre vanzare un pachet de actiuni reprezentand 61,8825% (36,8825% actiuni AVAS si 25% plus 2 actiuni BERD si IFC impreuna) din actiunile BCR catre un investitor strategic, conform Strategiei de privatizare.

Procedura efectiva a demarat in data de 16 iunie 2005, prin publicarea de catre AVAS a anuntului de vanzare de actiuni BCR.

Strategia de privatizare a BCR a fost completata prin HG nr. 760/2005. Metoda propusa introducea, ca element de noutate, o procedura de selectie a unui numar de ofertanti dintre cei care depun oferte angajante, de regula, primii doi clasati, in vederea negocierii pentru obtinerea unor oferte imbunatatite. Modificarile au urmarit si sa dea posibilitatea ca, in cazul nefinalizarii negocierilor cu ofertantul desemnat castigator, sa se poata trece la continuarea negocierii cu ofertantul situat pe locul doi.

AVAS a primit 11 oferte de la banci de reputatie internationala, din care doar 10 s-au calificat, iar procesul de Due Diligence l-au inceput noua banci, respectiv: Banca Intesa, BNP Paribas, Deutsche Bank, Dexia, Erste Bank, Fortis Bank, KBC, Millennium BCP, Banca Nationala a Greciei.

La sfarsitul periodei de Due Diligence, cei 9 potentiali investitori au fost invitati sa depuna oferte angajante, termenul limita de depunere a acestor documente fiind 19 septembrie 2005. Termenul a fost prelungit pana la 17 octombrie, ca urmare a solicitarilor primite de la investitori.

Unul dintre obiectivele principale ale Comisiei de Privatizare a fost ca tranzactia sa se desfasoare in conformitate cu cele mai inalte standarde internationale, doua elemente -cheie ale acestor standarde fiind transparenta si tratamentul egal al investitorilor.

In urma aplicarii grilei de selectie, au ramas in competitie Erste Bank Austria si Millennium Bank Portugalia. Dupa derularea unor discutii - negocieri cu ambii ofertanti finalisti, la data de 20 decembrie 2005 s-au depus ofertele angajante imbunatatite de catre cele doua banci, iar declararea castigatorului, prin intermediul unui program informatica, a avut loc tot pe data de 20 decembrie 2005.

Erste Bank, cu o oferta de 7,65 euro pe actiune, a fost declarata castigatoare, valoare totala a tranzactiei fiind de 3,75 miliarde euro.

Dupa anuntarea castigatorului, atat urmatorul clasat, Millenium BCP, cat si Erste Bank, au apreciat modul in care a fost administrata tranzactia. De asemenea, nici unul dintre ceilalti ofertanti nu a contestat procesul selectiei competitive de oferte, hotararile adoptate de Comisie sau orice alte elemente ale procesului de privatizare a BCR.

Partile au confirmat indeplinirea conditiilor de pre-finalizare la data de 11 octombrie 2006. A doua zi, au avut loc simultan intalniri in vederea finalizarii tranzactiei la sediul agentului Escrow-Citibank din Londra si la sediul BCR din Bucuresti.

Pretul de cumparare pentru actiunile AVAS a fost transferat din contul Escrow al AVAS in contul AVAS de la Citibank Romania la data de 12 octombrie 2006 si apoi in contul de valuta al Ministerului Finantelor deschis la BNR. Actiunile AVAS au fost transferate catre Erste Bank in urma inregistrarilor in Registrul Actionarilor BCR (acelasi lucru s-a intamplat si cu actiunile BERD si IFC care au fost transferate catre Erste Bank tot la data de 12 octombrie 2006).

Ghiseul Bancar

Alte stiri

0 comentarii

Posteaza un comentariu