Raiffeisenbank Ucraina a fost vanduta catre OTP Bank

Raiffeisen International Bank-Holding AG a finalizat vanzarea a 100% din actiunile JSCB Raiffeisenbank Ukraine catre OTP Bank Plc, Ungaria, dupa ce au fost obtinute toate aprobarile de la autoritatile de supraveghere, potrivit unui comunicat de presa.

Contractul de vanzare-cumparare a fost semnat la 1 iunie 2006.

La sfarsitul lunii septembrie 2006 Raiffeisenbank Ukraine (in prezent CJSC OTP Bank) avea un bilant total de peste 1,6 miliarde EUR [i 42 de unitati. Pretul de vanzare a fost de 650 milioane EUR. Vanzarea a adus Raiffeisen International un venit suplimentar de aproximativ 470 milioane EUR, care va fi inclus in situatiile financiare aferente ultimului trimestru.

Prin vanzarea Raiffeisenbank Ukraine, Raiffeisen International a evitat fuziunea costisitoare si de durata cu Banca Aval, achizitionata in 2005, care a fost transformata in Raiffeisen Bank Aval de cateva saptamani. In plus, vanzarea accelereaza procesul de transformare a Raiffeisen Bank Aval, respectiv integrarea deplina in Grup (adaptarea sistemelor, implementarea standardelor Grupului). Raiffeisen Bank Aval, cea de-a doua mare banca din Ucraina, avand active totale de 4,1 miliarde EUR si 1.330 de unitati la 30 septembrie 2006, va continua sa joace un rol important pe piata bancara in crestere din Ucraina.

Raiffeisen International coordoneaza una dintre cele mai importante retele bancare din Europa Centrala si de Est, formata din banci subsidiare si companii de leasing prezente in 16 piete. Peste 11,7 milioane de clienti sunt deserviti in mai mult de 2.775 de unitati. In opt piete bancile din retea se numara printre primele trei banci locale. Reprezentantele din Lituania si Moldova completeaza prezenta Grupului in zona. Raiffeisen International este subsidiara consolidata a Raiffeisen Zentralbank Oesterreich AG (RZB), care detine 70% din actiuni. Restul de 30% din actiuni sunt tranzactionate la Bursa de Valori din Viena. RZB este una dintre cele mai importante banci comerciale si de investitii din Austria si institutia centrala a Grupului Bancar Raiffeisen, cel mai mare grup bancar din Austria.

La sfarsitul celui de-al treilea trimestru din 2006, activele totale ale Raiffeisen International au fost de 50,3 miliarde EUR (in crestere cu 24% comparativ cu sfarsitul anului 2005). Profitul consolidat (dupa interesele minoritare) a crescut cu 93% pana la 539 milioane EUR, comparativ cu aceeasi perioada din 2005 (inclusiv efectul singular al vanzarii pachetului minoritar din Banca TuranAlem din Kazakhstan.

Alte stiri

0 comentarii

Posteaza un comentariu