Raiffeisen Leasing a acordat finantari de 261 milioane de euro, in crestere cu 60%

In 2007, Raiffeisen Leasing IFN SA a finantat 5.000 de contracte in valoare de 261 milioane de euro, in crestere cu 60% fata de anul anterior, se arata intr-un comunicat de presa.

In volumul total al finantarilor echipamentele au reprezentat 17%, vehiculele 74%, iar leasingul imobiliar 9%.

Raiffeisen Leasing are un portofoliu activ de 306 milioane euro si 14.000 de contracte in derulare. Oferta de servicii cuprinde leasing auto, echipamente, leasing imobiliar, proiecte complexe si achizitii publice. Clientii companiei sunt in principal persoane juridice, de la IMM-uri la corporatii, multinationale si municipalitati, iar rata de retentie a clientilor este de peste 60%. Compania este prezenta in 16 orase mari din Romania.

Infiintata in iulie 2002, Raiffeisen Leasing IFN SA este detinuta in cote egale de Raiffeisen Leasing International si Raiffeisen Bank.

Raiffeisen Leasing este membra a Asociatiei de Leasing si Servicii Financiare NeBancare (ALB) incepand cu anul 2004.

Un an record pentru Raiffeisen-Leasing International in 2007

Raiffeisen-Leasing International (RLI) – compania holding a retelei Raiffeisen Leasing in Europa Centrala si de Est, avand ca actionari Raiffeisen International Bank-Holding AG cu 75% si Raiffeisen Leasing Austria cu 25% din actiuni, a devenit unul dintre cei mai importanti jucatori regionali in anul 2007. RLI a urmat exemplul grupului mama Raiffeisen International si a obtinut rezultate record in 2007. In comparatie cu anul 2006, volumul de bunuri finantate a crescut cu 54% la 2.995 milioane euro. Cu o crestere a valorii bunurilor finantate de putin peste 1 miliard de euro, RLI a realizat cea mai mare crestere dintre toate companiile occidentale de leasing care opereaza in regiunea Europei Centrale si de Est. Activele au crescut cu 49% la 4.610 milioane euro. “Aceasta dezvoltare reflecta continua crestere a cererii pentru produse de leasing in regiune. Suntem foarte bine pozitionati mai ales in pietele tinere, unde exista un mare potential de dezvoltare.” a spus Peter Lennkh, membru al Consiliului Director al Raiffeisen International, responsabil pentru activitatea de leasing.

Profitul net a crescut cu peste 50%

RLI a reusit sa isi mareasca rezultatele nete cu peste de jumatate in 2007, de la 34 milioane de euro la 51,8 milioane euro. Michael Hackl, Director Executiv RLI, a remarcat ca “Regiunea Europei Centrale ramane in continuare pilonul de baza al companiei, contribuind cu 55% atat la valoarea bunurilor finantate cat si la profitul inainte de impozitare.” Astfel, Europa Centrala a contribuit cu aproape 1,7 miliarde de euro la volumul de bunuri finantate in 2007 si cu aproximativ 36 de milioane de euro la profitul brut al companiei. A doua contributie ca marime a venit din partea Europei de Sud-Est cu 30%, iar CSI a contribuit cu 15% la ambele segmente.

Leasingul de autovehicule – cel mai important sector de activitate

Segmentul de leasing pentru autovehicule a contribuit in proportia cea mai mare la volumul bunurilor finantate cu 69%. Autoturismele reprezinta 43%, iar vehiculele comerciale detin o pondere de 33%. In acelasi timp, segmentele de echipamente si cel imobiliar au inregistrat cresteri accentuate ale volumelor. Leasingul pentru echipamente a crescut cu 20% la 593 milioane de euro, iar valoarea finantarilor de leasing imobiliar a crescut cu 11% la 337 milioane de euro.

Consolidarea unei excelente pozitii strategice

Odata cu lansarea operatiunilor de leasing in Moldova in urma cu cateva luni, Raiffeisen-Leasing International (RLI) coordoneaza in prezent 17 subsidiare in 16 piete. Astfel, RLI are cea mai mare acoperire de pietele din regiune, iar aceasta expansiune a fost realizata exclusiv prin crestere organica. RLI este lider de piata in Albania, Belarus si Ucraina. In alte sase piete - Polonia, Slovacia, Bosnia si Hertegovina, Serbia, Croatia si Bulgaria, compania se situeaza intre primele 3 companii din piata. In plus, este compania internationala de leasing cea mai puternica din Rusia.

Finantarea Furnizorilor Internationali in crestere

Intre canalele de distributie, Finantarile Furnizorilor Internationali au inregistrat o crestere incurajatoare. In acest sistem de Finantare a Furnizorilor Internationali, compania de leasing ofera impreuna cu un furnizor (care poate fi dealer sau producator) o oferta personalizata. Dieter Scheidl, Director Executiv RLI, vede aceasta metoda de finantare a achizitiilor ca fiind avantajoasa pentru ambele parti:
“Finantarea Furnizorilor Internationali reprezinta o situatie tipica „win-win”. Clientul este multumit sa beneficieze de finantarea pretului de achizitie, in timp ce vanzatorul are avantajul platii imediate.” RLI are capacitatea de a facilita accesul furnizorilor pe pietele unde este prezenta compania, datorita experientei sale in domeniu.

Crestere dinamica pe viitor

RLI se asteapta ca potentialul cel mai mare de crestere sa ramana in continuare in Europa de Sud-Est si in CSI, avand in vedere cresterea PIB, precum si faptul ca leasingul nu este la fel de mult utilizat ca in tarile occidentale. Aderarea Romaniei si Bulgariei la Uniunea Europeana a insemnat deja o crestere semnificativa a importantei finantarilor in leasing in cele doua tari. Este de asteptat ca cererea sa ramana la cote inalte si in Europa Centrala, mai ales acolo unde solutiile sofisticate de finantare prin leasing sunt cerute in segmente ca cel imobiliar sau de energie alternativa.

Alte stiri

0 comentarii

Posteaza un comentariu