Raiffeisen Banca pentru Locuinte castiga procesul cu Curtea de Conturi

Activitatea celor doua banci pentru locuinte este blocata, ele asteptand ca justitia sa faca dreptate in acest litigiu cu Curtea de Conturi

Raiffeisen Banca pentru Locuinte a castigat, la Curtea de Apel Bucuresti, un proces in care era acuzata de Curtea de Conturi ca a prejudiciat statul roman prin acordarea ilegala de subventii destinate domeniului locativ clientilor care doar au facut economii, fara sa obtina credite imobiliare.

Solutia instantei: “Admite in parte actiunea. Anuleaza in parte Raportul de control privind controlul utilizarii subventiilor bugetare la Raiffeisen Banca pentru Locuinte S.A. nr.23815/18.09.2015, Decizia nr.18/10.12.2015 emisa de catre Curtea de Conturi si Incheierea nr.3/29.06.2016 emisa de catre Comisia de solutionare a contestatiilor din cadrul Curtii de Conturi, cu privire la: - abaterile retinute prin Constatarile nr. 1,2,3,4,6 si 7 din Decizia nr.18/10.12.2015; - masurile aferente abaterilor de mai sus, dispuse la punctele II 1-4, II 6 si II 7 din Decizia nr.18/10.12.2015; - masurile dispuse la punctele I.1 si I.2 din aceeasi decizie in ceea ce priveste aspectele derivand din constatarea abaterilor si dispunerea masurilor anulate mai sus. Respinge in rest actiunea, ca nefondata.”

Curtea de Conturi a pierdut, tot la Curtea de Apel Bucuresti, si procesul cu BCR Banca pentru Locuinte, intentant din aceleasi motive. (vezi aici detalii)

Cele doua sentinte nu sunt definitive, ele putand fi contestate de Curtea de Conturi la Inalta Curte de Casatie si Justie, care va pronunta o decizie irevocabila in aceste cazuri.

Pana atunci, activitatea celor doua banci pentru locuinte este blocata, ele asteptand ca justitia sa faca dreptate in acest litigiu.

Cele doua banci pentru locuinte au fost acuzate ca au platit prime de stat de 250 de euro anual clientilor care incheiau contracte de economisire-creditare (bauspar) pe o perioada de minim cinci ani, inclusiv minorilor si batranilor, fara ca acestia sa fie obligati sa investeasca in domeniul locativ (pentru constructia, cumpararea sau renovarea unei locuinte) banii primiti gratuit din fonduri publice, conform scopului programului finantat de catre stat, prin Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (MDRAP).

"Inchiderea contractelor de economisire-creditare s-a concretizat în cele mai multe cazuri în rezilierea contractelor la solicitarea clienților, urmată de punerea la dispoziția acestora de către bancă a sumelor economisite, a primelor de la stat solicitate de către bancă în numele clienților și a dobânzilor acumulate, prin încălcarea prevederilor legale care condiționează punerea la dispoziția clienților a primelor de la stat de respectarea unor condiții obligatorii, inclusiv de justificare în orice situație a utilizării sumelor economisite în scop locativ", se arata in raportul Curtii de Conturi realizat dupa un control realizat in 2015.

“Având în vedere scopul pentru care legiuitorul a emis Legea nr. 541/2002, respectiv OUG nr. 99/2006, acela de dezvoltare a domeniului locativ pe termen lung, apreciem că acest obiectiv nu s-a realizat, fiind caracterizat printr-o eficiență foarte redusă (sume imense plătite de bugetul de stat doar pentru economisirea pentru o perioadă de 5 ani a deponenților), în condițiile nerespectării obligației de verificare a modului de utilizare în scop locativ a sumei contractate, a primei de stat și a creditului pentru domeniul locativ de către client.

Procentul de contracte de economisire-creditare ce au fost continuate prin acordarea unor credite de către cele două bănci este unul foarte mic (sub 5%), ceea ce denotă o eficiență foarte redusă a acestui program finanțat de la bugetul de stat:

- în cazul BCR BpL, procentul de succes este de 1,53% (2836 de credite efectiv solicitate de către deponenți raportat la 184.479 de contracte închise, dintre care cea mai mare parte a împlinit termenul minim de 5 ani de economisire);

- în cazul Raiffeisen BpL, procentul de succes este de 3,77% (5264 de credite efectiv solicitate de clienți raportat la 139.537 contracte închise, dintre care cea mai mare parte a împlinit termenul minim de 5 ani de economisire)”, se arata in raportul Curtii de Conturi. (vezi aici raportul)


Citeste articolul integral pe Bancherul.ro

Taguri:

Alte stiri

1 comentarii

paul
4 Dec 2017

Am aflat cu stupoare dupa 4 ani de economisire ca rbl a luat decizia de a inchide acest cont de economisire pt ca am depus toata suma pe care am contracta-o(7000 ron) prin urmare nici statul nu trebuie sa acorde primele anuale Habar nu am avut ca initial am contractat suma de 7000 ron prin urmare am depus in jur de 4000 ron pe an pt a primi suma de la stat cea de aprox 250 eur pe an.Dupa 4 ani rbl a inchis contul in baza unei clauze care supune ca daca ai depus suma ce ai contractat-o ei pot sa inchida contul.Eu suma pe care am contractat-o am atins-o in al 2 sau al treilea an.Dar ei au ales sa inchida contul la cateva luni de a ajunge la 5 ani si prin urmare sa nu mai fie obligati sa ofere primele de la stat. Deci am avut cel mai neperformat cont de economii ce se poate face.Restul problemelor, au fost multe ,dar nu are rost sa plictisesc pe nimeni... A mai patit cineva asa ceva?Pot fi dati in judecata? Exista sanse de reusita?

Posteaza un comentariu