Raiffeisen a achizitionat eBanka din Cehia

Pretul de achizitie a 100% din actiunile eBanka a fost de 130 milioane EUR. Valoarea contabila a eBanka de 42 milioane EUR reflecta un multiplu pret-valoare contabila de 3,1.

eBanka si-a inceput activitatea in 1998, axandu-se mai ales pe activitatea de retail. Aceasta banca apatinea celei mai mari societati de asigurari din Cehia, Ceska pojistovna. Ceska pojistovna face parte din grupul PPF, un grup financiar important din Republica Cehia si regiunea ECE, care gestiona active de peste 10 miliarde USD la sfarsitul anului 2005.

La 30 iunie 2006 activele totale ale eBanka erau de 630 milioane EUR, aceasta avand 925 de angajati. La aceeasi data, activele Raiffeisenbank a.s. erau de 2,79 miliarde EUR, banca avea 50 de unitati si 1.173 de angajati. Raiffeisenbank functioneaza ca banca universala in Republica Ceha din anul 1993.

In urma acestei achizitii, baza locala de clienti a Raiffeisen International a crescut cu peste 70%, ajungand la aproape 300.000 de clienti in Republica Cehia. Cota de piata combinata in ceea ce priveste activele totale (conform cifrelor din 2005) este de 3,3%. Impreuna, cele doua banci ocupa cel de-al saselea loc pe piata locala.

Achizitia sustine strategia de crestere pe piata bancara solida din Cehia

„In urma achizitiei eBanka, operatiunile bancare de retail vor creste semnificativ in Republica Ceha. Obiectivul nostru este ca, pana la sfarsitul anului 2009, sa avem o baza de clienti de 400.000 si o cota de piata de 10% pentru segmentele de produs selectate”, a declarat Herbert Stepic, Director General al Raiffeisen International, in cadrul unei conferinte de presa organizate la Praga. „De asemenea, aceasta tranzactie este un semn ca regiunea Europei Centrale este foarte importanta pentru noi si dorim sa facem investitii semnificative si in aceasta regiune din Europa emergenta”, a adaugat acesta.

Piata bancara ceha este foarte solida, iregistrand o crestere de 15,9% a activelor in 2005. Creditele acordate persoanelor fizice, care au crescut cu 40,7% in 2005, reprezinta unul din principalii factori de crestere. Cu toate acestea, nivelul general al creditelor de consum a reprezentat doar 12,7% din PIB-ul Cehiei. Media din noile state membre UE este de 14,4%.

„Consideram ca exista un potential de crestere pe termen lung, in special pe partea de creditare. Impreuna cu eBanka vom putea sa inregistram o crestere mai mare decat cea a pietei”, a adaugat Stepic. Conform Raiffeisen Research, se asteapta o crestere medie de 19% a creditelor de consum pana in 2010.

Fuziunea planificata in 2008

„Ne asteptam ca fuziunea juridica si operationala a ambelor banci sa aiba loc in 2008”, a declarat Stepic. Pana atunci, ne vom concentra asupra clientilor celor doua banci, oferindu-le produsele celor doua banci, acces liber la ambele retele de ATM si servicii de numerar la sucursale. De asemenea, avem in plan integrarea rapida a functiilor de gestionare a riscului si de trezorerie din cele doua banci, conform standardelor grupului Raiffeisen.

Raiffeisen International este actionarul majoritar al Raiffeisenbank, detinand 51% din actiuni. Restul de 49% este detinut de Raiffeisenlandesbank Oberösterreich (25%) si Raiffeisenlandesbank Niederösterreich-Wien (24%).

* * * * *

Raiffeisen International coordoneaza una dintre cele mai importante retele bancare din Europa Centrala si de Est, formata din banci subsidiare si companii de leasing prezente in 16 piete. Peste 11 milioane de clienti sunt deserviti in mai mult de 2.700 de unitati. In opt piete bancile din retea se numara printre primele trei banci locale. Reprezentantele din Lituania si Moldova completeaza prezenta Grupului in zona. Raiffeisen International este subsidiara consolidata a Raiffeisen Zentralbank Oesterreich AG (RZB), care detine 70% din actiuni. Restul de 30% din actiuni sunt tranzactionate la Bursa de Valori din Viena. RZB este una dintre cele mai importante banci comerciale si de investitii din Austria si institutia centrala a Grupului Bancar Raiffeisen, cel mai mare grup bancar din Austria.

La 30 iunie 2006, activele totale ale Raiffeisen International au fost de 46,3 miliarde EUR (in crestere cu 14% comparativ cu sfarsitul anului 2005). Profitul consolidat (dupa interesele minoritare) a crescut cu 56% pana la 289 milioane EUR, comparativ cu primul semestru din 2005.

Alte stiri

0 comentarii

Posteaza un comentariu