PSD2, noua directiva europeana de plati care revolutioneaza industria bancara prin open banking, se aplica de astazi

Pana cand noii jucatori vor putea avea efectiv acces la conturile bancare vor mai trece, probabil, doi ani

PSD2 (revised Payment Services Directive), adica Directiva Serviciilor de Plati revizuita, se aplica de astazi in Uniunea Europeana, la doi ani de la intrarea in vigoare, cu toate ca unele tari, printre care si Romania, inca nu au transpus-o in legislatia nationala.

Noua directiva europeana va revolutiona industria bancara prin doua masuri care vor favoriza intrarea pe piata bancara a unor noi jucatori de servicii de plati, asa-zisii “third party payment services providers” (TPPs), care vor putea oferi servicii de initere de plati (Payment Initiation Services – PIS) si de furnizare a informatiilor despre un cont bancar (Account Information Services – AIS).

Intrarea pe piata bancara a noilor jucatori, printre care firmele de noi tehnologii financiare (fintech), magazine, furnizori de servicii sau giganti online precum Google si Facebook, se face prin intermediul unor noi aplicatii pe care bancile vor fi obligate sa le furnizeze noilor jucatori, pentru ca acestia sa aiba acces la conturile clientilor, ceea ce a dus la aparitia unui nou concept: open banking.

Practic, Facebook, de exemplu, va putea accesa conturile bancare ale clientilor, dupa ce obtine acordul acestora, pentru a efectua, in numele lor, diverse operatiuni bancare, precum transferuri de bani sau plata unor servicii si produse.

La fel, un magazin online, de exemplu Amazon, va putea avea avea acces direct la contul unui client pentru a efectua o plata pentru un produs cumparat de acesta online.

Veti spune ca asta se intampla deja. Da, dar gratie unor intermediari care pana acum au avut monopol pe piata platilor, si anume organizatiile de carduri Visa si Mastercard.

Prin intermediul cardurilor se pot efectua si in prezent plati online, pe Facebook sau Google, insa in schimbul unor comisioane, fireste, incasate de banci si organizatiile de carduri.

In open banking, cardurile vor deveni, incet-incet, inutile, astfel incat platile, transferurile si alte servicii financiare, inclusiv cele de administrare a finantelor personale, se vor putea efectua mai simplu si, mai ales, mai ieftin.

Un alt beneficiu al open banking va fi aparitia unor aplicatii care vor putea agrega informatiile financiare ale unei persoane care detine mai multe conturi la diverse banci si alte institutii financiare, astfel incat acesta va putea sa-si administreze mai usor finantele personale.

In acelasi timp, aplicatiile tip open banking ar putea stimula competitia atat pe piata financiara cat si pe cea comerciala, in beneficiul clientilor.

Dar pana cand noii jucatori vor putea avea efectiv acces la conturile bancare vor mai trece, probabil, doi ani, intrucat desi directiva PSD2 se aplica de astazi, standardele tehnice prin care se va efectua accesul la conturile bancare, (Regulatory Technical Standards – RTS), se vor aplica abia din septembrie 2019, dupa o perioada de tranzitie de 18 luni stabilita de Comisia Europeana. (vezi aici detaliile Comisiei Europene)


Citeste articolul integral pe Bancherul.ro

Taguri:

Alte stiri

0 comentarii

Posteaza un comentariu