Proiect de lege ANPC: Predam bancii casa ipotecata si scapam de toate datoriile!

Protectia Consumatorilor (ANPC) anvanseaza in proiectul de lege prin care transpune Directiva 17 privind creditele ipotecare un scenariu-bomba, care incalca prevederile directivei si ar putea avea consecinte importante pe piata bancara: clientul pune bancii in brate casa luata prin credit si scapa de datorii! Chiar daca valoarea casei nu mai acopera valoarea creditului ramas de rambursat!

Daca ne gandim ca pretul locuintelor a scazut cam cu jumatate, in medie, de la izbucnirea crizei din 2008, iar multe credite au fost luate cu un avans mic, de 25% sau chiar mai redus, atunci foarte multi oameni ar fi fericiti sa scape de datorii si sa dea bancii casa inapoi.

Pentru ca in foarte multe cazuri valoarea casei sau apartamentului a devenit mult mai mica decat valoarea creditului ramas de rambursat.

Ce vor face bancile cu milioanele de case primite de la consumatori? Ce consecinte ar puea avea aceasta prevedere? Greu de anticipat.

Directiva 17 prevede posibilitatea ca vanzarea garantiei sa fie suficienta pentru rambursarea creditului doar daca partile convin in mod explicit in contract acest lucru. Ceea ce este altceva. Pentru ca, in mod normal, un credit trebuie rambursat indiferent de ceea ce se intampla cu garantiile aferente iar banca este interesata doar de recuperarea creditului, nu de ceea ce se intampla cu garantia.

Atunci cand evalueaza riscurile unui client, banca se uita in primul rand la capacitatea de rambursare a creditului din veniturile clientului, nu din garantiile aduse. Tocmai pentru ca garantia ipotecara prezinta riscul de devalorizare, si atunci banca nu-si mai poate recupera creditul dat daca se bazeaza doar pe garantie.

ANPC justifica propunerea spunand ca "riscul de creditare se imparte intre creditor si consumator", ceea ce este o aberatie, intrucat riscul de creditare nu poate sa revina decat celui care acorda un credit, cum este si logic, de altfel.

O astfel de propunere ar trebui justificata prin alte argumente, precum cele de protectie sociala a consumatorilor.

In plus, ANPC ar trebui sa evalueze si consecintele unei astfel de prevederi legislative asupra pietei bancare si a contradictiei cu legislatia existenta, care obliga un debitor si inclusiv clientul unei banci sa-si achite datoria indiferent de ceea ce se intampla cu garantia.

Cu alte cuvinte, daca in urma vanzarii locuintei, sumele incasate nu acopera creditul ramas de rambursat, banca sau orice creditor poate executa silit alte bunuri ale datornicului, inclusiv veniturile sale, pana la achitrea integrala a imprumutului.


Citeste articolul integral

Taguri:

Alte stiri

0 comentarii

Posteaza un comentariu