Profitul Eximbank se prabuseste, din cauza creditelor neperformante

Eximbank avea la finalul lui 2016 o rata a creditelor neperformante (pentru finantarile acordate companiilor) de 19,8%, usor mai ridicata decat media sistemului bancar, de 19,3%.

Eximbank, banca statului specializata in sustinerea firmelor, a raportat pentru 2016 un profit net de numai 4,2 milioane lei la nivel de grup, impreuna cu firma de asigurari EximAsig, de aproape 13 ori mai putin decat in 2015, cand a avut un castig de 54,7 milioane lei, din cauza cresterii riscului de credit, dar si a scaderii veniturilor.

La nivel de banca, profitul net in 2016 a fost mai mare, de 5,2 milioane lei, fata de 41,8 milioane lei in 2015, ceea ce inseamna ca firma de asigurari a inregistrat pierderi de aproximativ 1 milion de lei.

Eximbank precizeaza ca a initiat demersurile pentru majorarea capitalului social al EximAsig cu pana la 20 milioane lei, in vederea respectarii nivelului minim reglementat al indicatorului de solvabilitate. Capitalul EximAsig a fost majorat si anul trecut cu alte 20 milioane lei. De asemenea, banca a constatat deprecierea investitiei in EximAsig cu aproape 64 milioane lei in ultimii doi ai.

Prabusirea profitului Eximbank a fost cauzata, pe de o parte, de scaderea veniturilor operationale cu 6%, la 177 milioane lei, pe fondul reducerii veniturilor nete din dobanzi si comisioane, precum si a rezultatului net al activitatii firmei de asigurare, in scadere de la 10 la numai 0,3 milioane lei.

Un impact asupra profitului l-a avut si cresterea cheltuielilor de exploatare cu 24%, la 36 milioane lei. Pe de alta parte, Eximbank si-a redus cu 8% cheltuielile cu salariile, la 66 milioane lei.

Insa rezultatele Eximbank din 2016 au fost afectate in principal de cresterea substantiala, de aproape trei ori, a provizioanelor pentru creditele neperformante, de la 27 la 77 milioane lei. Provizioane suplimentare de 26 milioane lei au fost recunoscute in acest an, ulterior datei bilantului.

Eximbank avea la finalul lui 2016 o rata a creditelor neperformante (pentru finantarile acordate companiilor) de 19,8%, usor mai ridicata decat media sistemului bancar, de 19,3%.

Creditele pentru autoritatile publice s-au dublat

Eximbank si-a majorat volumul de credite nete cu 16% in 2016, echivalentul a 300 milioane lei, de la 1,8 la 2,1 miliarde lei.

Cea mai importanta crestere a fost consemnata in creditarea autoritatilor publice: o dublare a soldului de finantari, de la 167 la 343 milioane lei.

O alta majorare importanta a fost consemnata in finantarea fimelor din comert, a caror sold de credite a crescut de la 190 la 316 milioane lei.

Pe de alta parte, finantarea agriculturii de catre Eximbank a scazut anul trecut de la 119 la 77 milioane lei.

Firmele din industria prelucratoare detin peste jumatate din volumul total de credite acordate de Eximbank companiilor: aproape 1 miliard de lei din totalul de 1,9 miliarde lei.

Titlurile de stat detinute de Eximbank au crescut, de asemenea, cu aproximativ 100 milioane lei, de la 1,7 la 1,8 miliarde lei.


Citeste stirea integral pe Bancherul.ro

Taguri:

Alte stiri

0 comentarii

Posteaza un comentariu