Piata leasingului a urcat cu 36% in primul semestru

Societatile de leasing din Romania au finantat achizitii de bunuri in valoare de 2,94 miliarde euro in primul semestru, in urcare cu 36% fata de aceeasi perioada a anului trecut, a anuntat joi Asociatia Societatilor Financiare din Romania – ALB.

Potrivit studiilor efectuate de ALB, piata de leasing a fost in primul semestru de 2,94 miliarde euro, din care o parte de 5,4% a fost acoperita de societati neafiliate la ALB sau ASLR.

Societatile membre ale ALB au finantat active totale in valoare de 2,69 miliarde euro (92% din piata), in timp ce companiile din ASLR au finantat active totale in valoare de 76,37 milioane euro (2,6% din piata).

Numarul total al contractelor de leasing incheiate de membrii ALB si ASLR in prima jumatate a acestui an s-a ridicat la 86.026, din care ALB a raportat 82.746 contracte, iar ASLR restul de 3.280.

Sectorul transporturilor a continuat sa cantareasca cel mai greu in portofoliul finantarilor prin leasing, cu o pondere de 70% (1,944 miliarde euro) in primul semestru. Conform informatiilor prezentate de NewsIn, autoturismele detin o cota de piata de 53%, vehiculele comerciale grele - 31%, vehiculele comerciale usoare - 14%, iar alte tipuri de vehicule reprezinta 2% din total.

Finantarile de echipamente cu scop industrial au ajuns la aproape un sfert (23%) din piata, cu o valoare de 629,8 milioane euro, in timp ce finantarile pe segmentul imobiliar au avut o pondere de 7% (189,15 milioane euro).

Finantarea sectorului imobiliar a fost dominata in primul semestru de categoria cladirilor industriale si comerciale, cu o pondere de 38%, si de cea a spatiilor de birouri clasa A, B si C, cu 21%.

Companiile au atras cea mai mare parte (91%) din finantarile de leasing in primul semestru, in timp ce segmentul de retail a avut o pondere de 8%, iar sectorul public a captat doar 1% din finantari.

Dupa durata contractului de leasing, perioada cea mai des intalnita este de trei sau patru ani (28%), urmata de cea de patru sau cinci ani (28%) si de durata peste cinci ani (22%), restul reprezentand finantari pe unul, doi sau trei ani.

In prima jumatate a acestui an, leasingul financiar a continuat sa reprezinte principala directie de derulare a contractelor de leasing, atingand nivelul de 99% din totalul activelor finantate, restul de 1% fiind reprezentat de leasingul operational.


Marta Soare

Alte stiri

0 comentarii

Posteaza un comentariu