Piata de leasing in trimestrul II-2005

Constituita in 2004, Asociatia de Leasing Bancar (ALB) reprezinta societati de leasing subsidiare ale unor banci comerciale cu renume in Romania si in Europa: Alpha Leasing, BRD Sogelease, BT Leasing Transilvania, Finans Leasing, HVB Leasing, Piraeus Leasing, Raiffeisen Leasing, UniCredit Leasing si Volksbank Leasing. Ca urmare a cererii pietei, incepand cu Septembrie 2005 Asociatia de Leasing Bancar considera deschiderea sa catre acel sector al industriei leasingului care este reprezentativ dar nu apartine bancilor comerciale. In acest context, Asociatia de Leasing Bancar anunta prezenta activa a unui nou membru important al industriei leasingului, si anume Motoractive S.A.



Totalul contractelor semnate in al doilea trimestru pe 2005 insumeaza € 393 milioane respectiv un total de 12.895 contracte de leasing. Diversitatea finantarilor acordate sectoarelor economiei nationale reiese din faptul ca 24% (97 milioane Euro) din totalul finantarilor au vizat echipamentele cu scop industrial, 6% (22 milioane Euro) sectorul imobiliar si 70% (274 milioane Euro) sectorul transporturilor.



Echipamentele industriale reprezinta o majoritate de 24% (22 milioane Euro) in domeniul constructiilor fiind urmata de echipamente destinate procesarii metalului cu un total de 19 milioane Euro (21%) precum si alte echipamente: industria tipografica (10%), echipament medical (7%), industria alimentara (6%), industria textila (3%), birotica& mobila (6%), IT (2%), software (1%), echipament agricol (5%), echipament pentru industria chimica si a petrolului (3%), alte categorii (12%).



In categoria vehiculelor, autoturismele detin o cota de 58% (154 milioane Euro), vehiculele comerciale grele 29% (77 milioane Euro), vehiculele comerciale usoare 11% (29 milioane Euro) precum si alte tipuri de vehicule cu un procent de 2% din total.



Finantarea sectorului imobiliar este dominata de sectorul cladirilor industriale cu un total de 93 % in timp ce restul de 7 % reprezinta sectorul rezidential.



Clientii corporativi au atras o mare parte a finantarilor (90%), urmati de componenta de retail (6%) si de sectorul public (4%). Din punctul de vedere al duratei contractului de leasing, perioada dominanta este 2-3 ani, respectiv 3-4 ani cu un procentaj similar de 33%, urmata de contractele de leasing incheiate pe o perioada intre 4-5 ani si 1-2 ani (10%). Ultima categorie este reprezentata de contractele pe o perioada de 5 ani sau peste 5 ani (9%) sau doar de un an (5%).



Considerand un total estimativ pentru primul semestru al anului 2005 de aproximativ 1 miliard Euro, ALB estimeaza un total al contractelor de leasing in valoare de 1.8 – 2 miliarde EURO la sfarsitul acestui an cu o crestere a volumului finantarii pentru sectorul imobiliar. Estimarile considera si intrarea in piata de leasing din Romania a unor societati specializate in domeniul leasingului imobiliar. ALB estimeaza pentru sfarsitul acestui an o cota de piata de 45% in comparatie cu restul pietei si o segmentare a sectoriala dupa cum urmeaza: societatile de leasing afiliate bancilor vor domina piata leasingului cu o cota de 55%, cele captive vor reprezenta 30% iar cele independente 15%.


Alte stiri

0 comentarii

Posteaza un comentariu