Piata de leasing ar putea scadea cu 75% in 2009

Unele companii de pe piața românească de leasing estimează o scădere cu 70-75% a pieței în acest an, mai ales pe fondul fluctuațiilor de curs valutar și al creșterii numărului de șomeri, au declarat pentru NewsIn reprezentanți ai firmelor de leasing.

"Estimăm o scădere a pieței de leasing cu 70% pe întreg anul 2009, iar principalele cauze ale acestei evoluții sunt fluctuațiile cursului de schimb, somajul în creștere la nivel național, instabilitatea economică și blocajul financiar în care se află persoanele juridice", a declarat pentru NewsIn directorul general al Impuls Leasing, Răzvan Diaconescu.

Directorul general al VB Leasing, Peter Demmer, consideră că evoluția negativă a pieței de leasing din prima parte a anului se va menține și în semestrul al doilea, estimând o scădere de aproximativ 75% la nivelul întregului an.

"ÃŽn momentul acesta, previziunile legate de evoluția pieței de leasing în 2009 sunt relativ pesimiste, însă mai stabile decât la începutul anului", a adăugat Demmer.

El a explicat că efectele crizei se resimt în continuare acut, majoritatea domeniilor de activitate înregistrând scăderi semnificative.

"Această situație, care apare după o perioadă de creștere de mai mulți ani, creează necesitatea adaptării pentru majoritatea participanților la procesul economic", a mai spus el.

Pentru a doua jumătate a anului, secretarul general al Asociației Societăților de Leasing din România (ASLR), Adrian Dodiță, estimează o calmare a tendinței descrescătoare a pieței față de nivelul înregistrat în primul semestru.

Dodiță consideră că piața românească de leasing s-a comprimat cu 75-80% în primul semestru, în principal din cauza scăderii accentuate a vânzărilor de autovehicule.

Numărul clienților restanțieri continuă să crească

Numărul clienților restanțieri care nu își pot onora obligațiile contractuale este în continuă creștere, "datoriile la societățile de leasing acumulându-se vazând cu ochii", a mai spus șeful VB Leasing.

El a explicat că piața românească de leasing este afectată negativ de scăderile cu 55% ale pieței auto și cu aproximativ 20% ale vânzărilor de camioane și utilaje de construcții, pe fondul evoluției pieței construcțiilor și a blocării proiectelor de infrastructură.

Demmer a mai amintit de scăderea cu circa 15% a pieței pentru echipamente, influențată de evoluția condițiilor de creditare și a încrederii investitorilor în România.

Piața românească de leasing a scăzut anul trecut cu 2,6%, până la 4,817 miliarde euro, ca urmare a impactului negativ al introducerii taxei de poluare a autovehiculelor și a contextului economic dificil din ultima parte a anului.

Alte stiri

1 comentarii

danut
15 Sep 2009

Pai vb LEASDING E IN SCADE AN DE AN ..:)))

Posteaza un comentariu