Piata de colectare creante din Romania, in fata unei provocari majore: recuperarea creditelor ipotecare neperformante si a creditelor corporate

Georg Kovacs, directorul general al EOS KSI, spune ca si in acest an cifra de afaceri a firmelor de recuperare va avansa cu 10-15%, pe fondul aparitiei in piata a creditelor ipotecare si corporative

Piata de colectare creante din Romania, in principal creditele neperformante ale bancilor, a crescut in 2013 cu 10%, cifra de afaceri inregistrata de firmele din acest domeniu ajungand la 260 milioane lei, fata de 240 milioane lei in 2012, a anuntat cu cateva momente in urma compania de colectare creante EOK KSI Romania, in cadrul unei conferinte de presa. Sursa datelor sunt raportarile companiilor la Ministerul Finantelor.

Cifra de afaceri a companiilor de recuperare creante reprezinta veniturile obtinute de acestea in urma cumpararii si recuperarii creditelor neperformante de la banci, precum si a serviciilor de recuperare datorii pentru credite ramase in continuare in portofoliile bancilor.

Firmele de recuperare cumpara credite neperformante de la banci cu un pret reprezentand 5%, 10% sau chiar 20% din valoarea unui credit, in functie de tipul, de vechimea si calitatea acestuia.

De exemplu, un credit de 5000 de lei este cumparat de la o banca de catre firma de recuperare cu 20% din valoarea acestuia, adica 1000 de lei, suma din care se recupereaza 30%, respectiv 300 de lei, aceasta fiind cifra de afaceri. In urma deducerii cheltuielilor cu recuperarea, castigul efectiv scade la 30 lei, adica 10% din suma suma recuperata.

Georg Kovacs, directorul general al EOS KSI, spune ca si in acest an cifra de afaceri a firmelor de recuperare va avansa cu un ritm asemanator, de 10-15%, in ciuda faptului ca pe piata au aparut volume importante de credite neperformante din categoria creditelor ipotecare si a creditelor pentru firme.


Vezi stirea integral pe Bancherul.ro

Taguri:

Alte stiri

0 comentarii

Posteaza un comentariu