Pensiile private pun umarul la eliminarea salariilor "la negru"

Se stie ca o mare parte dintre salariile din Romania se platesc “la negru”, ceea ce inseamna ca nu sunt trecute in actele contabile, pentru a se evita taxele mari ce trebuie platite statului. De altfel, in afara de motive electorale, eliminarea salariilor la negru pare a fi si scopul recentei masuri anuntate de Guvern, aceea de reducere cu sase procente a contributiilor platite de firme la asigurarile sociale. Si introducerea sistemului de pensii private obligatorii si facultative ar putea pune serios umarul la scoaterea la lumina a salariilor reale.

Si asta in special din cauza faptului ca cele doua legi ale pensiilor private, obligatorii si facultative, impun niste limite maxime a contributiilor destul de mici, ceea ce face ca viitoarele pensii private sa para destul de mici in conditiile in care s-ar aplica la salariul minim pe economie.

Astfel, in cazul pensiilor facultative (Pilonul III), salariatii cu o varsta de pana la 52,5 ani pot cotiza cu maximum 15 la suta din salariul brut. Un avantaj al constituie faptul ca contributiile sunt deductibile in limita a 200 de euro pe an, atat pentru angajat (din impozitul pe venit), cat si pentru angajator (din impozitul pe profit).

“In conditiile in care contributia la un fond de pensii private facultative este limitata la 15 la suta din salariul brut, salariatii care se gandesc sa isi asigure un oarecare confort financiar dupa pensionare ar putea face presiuni asupra patronilor sa aiba salariul din cartea de munca mai mare, spune Mircea Oancea, presedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private.

Spre exemplu, un angajat din sectorul privat care castiga in mod real peste 1.000 de euro, dar are pe cartea de munca doar salariul minim, nu va putea contribui decat in limita a 15 la suta din acest venit inregistrat si, mai mult, va avea si o pensie foarte mica in sistemul public. O alternativa pentru acest tip de angajat ar fi insa una din investitiile 'la moda' in Romania, spre exemplu in domeniul imobiliar.

Citeste tot articolul
Asigurareamea.ro

Alte stiri

0 comentarii

Posteaza un comentariu