Pensiile private ne vor creste pensia cu cel putin 20%

Tinerii cu varste de pana in 35 de ani se vor bucura, la varsta pensionarii, adica peste minim 25 de ani, de o pensie mai mare cu cel putin 15%-20%, datorita intrarii in functiune, de anul viitor, a pensiilor private obligatorii. Iar daca ne mai facem si o pensie facultativa, am putea avea o pensie decenta (trei pensii, de fapt), care sa reprezinte peste jumatate din salariul avut in campul muncii.

Cel putin asa promit autoritatile ce se ocupa de implementarea sistemelor de pensii private. Un al beneficiu al tinerilor de azi-viitori pensionari este acela ca pensia lor privata va fi mostenita de sot/sotie si nu va intra in pamant odata cu el, cum se intampla cu pensiile de stat.

Apoi, se intelege, o pensie administrata privat va fi cu atat mai mare cu cat contributia va fi mai substantiala, intrucat banii din contributia lunara se vor investi in diverse instrumente financiare, precum depozite, titluri de stat, obligatiuni si chiar actiuni la Bursa.

Deocamdata insa, in cazul pensiilor private obligatorii (pilonul II) la care sunt obligati sa se inscrie toti cei cu varste de pana la 35 de ani, contributiile sunt limitate in primul an la 2% din procentul de 9% cat reprezinta contributiile sociale ale angajatilor, fie ele salarii sau alte tipuri de venituri (din profesii liberale, intreprinzatori, persoane fizice autorizate etc.).

Contributia va creste in urmatorii 8 ani cu cate 0,5%, pana la 6% din venituri, insa si asa atat oficialii cat si societatile de pensii spun ca procentul este prea mic pentru a aduce o pensie decenta. Asa incat este posibil ca procentul contributiei sa fie majorat pe viitor.

Nu se plateste nimic pentru o pensie privata obligatorie

E bine sa stiti ca nu trebuie sa platiti nimic in plus pentru o pensie privata obligatorie. Banii vor fi luati automat din contributia de 9% pe care angajatorul o vireaza automat, din veniturile voastre, sistemului de contributii sociale de stat.

De asemenea, comisioanele datorate societatilor de pensii private vor fi scazute din acea contributie si din castigurile rezultate in urma investirii banilor.

Citeste tot articolul

Vasile COMAN

Alte stiri

0 comentarii

Posteaza un comentariu