Pensiile private facultative au devenit la fel de atractive ca cele obligatorii

Desi initial societatile de asigurari considerau neatractive pensiile private facultative (pilonul III), procesul de autorizare a administratorilor acestor tipuri de pensii dovedeste ca, in realitate, exista un interes destul de ridicat atat pentru pensiile obligatorii (pilonul II) cat si pentru cele facultative. Mircea Oancea, presedintele Comisiei de Supraveghere a Pensiilor Private (CSSPP), a declarat ca pana la sfarsitul anului curent, vor fi circa 10 administratori de pensii private pe pilonul III si tot atatia pe pilonul II.

ING, Allianz si Aviva sunt primele fonduri de pensii private facultative autorizate deja de Comisie si care pot incepe sa colecteze contributii la pensiile facultative.

Asadar, cei care vor sa-si faca o pensie facultativa (care nu este, deci, obligatorie) pot sa apeleze deja la unul dintre cele trei fonduri: ING Clasic, AZT Moderato si Pensia Mea.

BCR Asigurari si Raiffeisen urmeaza sa obtina si ele autorizarea pentru fonduri de pensii facultative. O alta firma de asigurari, Omniasig, a anuntat si ea ca a depus documentatia pentru infiintarea unei companii ce va administra atat pensii facultative cat si obligatorii.

La sistemul pensiilor facultative (pilonul 3) vor putea contribui optional si suplimentar (adica vor plati bani in plus fata de contributia obligatorie la sistemul de pensii ce se ia din salariu) cei care obtin venituri legale din salarii sau alte venituri asimilate salariilor.

Acesta este unul dintre scopurile prevederilor Legii 204, si anume acela de a scoate la vedere eventualele sume obtinute pe cai care eludeaza fiscalitatea, spune Oancea.

O persoana poate contribui la sistemul de pensii facultative cu maximum 15 la suta din venitul brut si poate beneficia de pensie cand implineste 60 de ani.

Contributiile in acest sistem sunt deductibile fiscal in limita a 200 de euro pentru angajator si 200 de euro pentru angajat.

Citeste tot articolul
Asigurareamea.ro

Alte stiri

0 comentarii

Posteaza un comentariu