Pensiile obligatorii private, o aventura costisitoare?

In Ungaria si Polonia, primele tari din Europa in care a fost introdus un sistem al pensiilor private administrate privat, asemanator cu cel care urmeaza sa fie introdus in Romania, experimentul a iesit prost. Eleine Fultz, expert al Organizatiei Internationale a Muncii, vorbeste chiar despre falimentul sistemului din Ungaria, scrie ziarul Gandul.

- De ce nu s-au inregistrat probleme majore si in gestionarea fondurilor private de pensii in tarile "veterane" ale Uniunii Europene?

- Este vorba de un alt sistem, aparut cu mult inainte de modelul Bancii Mondiale, asa-numitele "pensii ocupationale". Patronii si sindicatele sau reprezentantii salariatilor isi aleg, in unele cazuri chiar isi constituie, societati de administrare a fondurilor de pensii.In sistemul din Europa Centrala, nimeni nu ajuta muncitorul in negocierea costurilor de administrare.

In plus, in Europa de Vest pensiile sunt intr-adevar private, contribuabilul scoate bani din buzunar. In Europa Centrala, contribuabilul nu plateste nimic in plus. Statul transfera o parte din banii care ar fi trebuit sa mearga la fondul public de pensii catre administratori privati, ceea ce, evident, creeaza un deficit bugetar.

Citeste tot articolul

Alte stiri

0 comentarii

Posteaza un comentariu