Pensii private pe intelesul tuturor - intrebari si raspunsuri esentiale

Pe Asigurareamea.ro incep sa infloreasca o serie de articole tip FAQ, prin care raspundem la cele mai frecvente intrebari puse de cititori despre pensiile private obligatorii si facultative. Cine este obligat sa incheie o pensie privata, cum se alege un fond de pensii, ce trebuie sa faca firmele, sunt cateva dintre primele intrebari si raspunsuri. Conform traditiei, GhiseulBancar, impreuna cu Asigurareamea.ro, ofera cititorilor si consultanta gratuita privind produsele bancare, de asigurari si pensii private (intrebari la adresa: contact@ghiseulbancar.ro sau contact@asigurareamea.ro).

Ce este o pensie privata obligatorie?

Potrivit legii, scopul sistemului fondurilor de pensii administrate privat este asigurarea unei pensii private, distincta si care suplimenteaza pensia acordata de sistemul public, pe baza colectarii si investirii, in interesul participantilor, a unei parti din contributia individuala de asigurari sociale.

Administratorul unei pensii private primeste contributiile participantilor, gestioneaza si investeste resursele financiare ale fondului de pensii administrat privat, calculeaza si plateste pensiile private.

Cine este obligat sa incheie o pensie privata?

Pensiile private obligatorii (pilonul II) sunt obligatorii pentru toti salariatii cu varsta de maxim 35 de ani. Cei cu varsta intre 35 si 45 de ani pot contribui optional la o astfel de pensie.

Ce se intampla cu angajatii cu varsta de peste 45 de ani?

Angajatii de peste 45 de ani nu au voie sa contribuie la pilonul II, obligatoriu. Totusi, cei cu varste cuprinse intre 45 si 52,5 ani pot contribui la un fond de pensii private facultative. Pe langa planurile de pensii, angajatii de peste 45 de ani pot oricand economisi prin alte instrumente de pe piata financiara, de la asigurari de viata cu economisire la fonduri mutuale.

Cat costa o pensie privata obligatorie?

Pentru o pensie privata obligatorie nu veti plati nimic in plus fata de contributiile ce vi se retin in prezent din salariul pentru pensia de stat.

Automat, 2% din aceasta contributie va fi transferata catre un fond de pensii privat. Ceea ce inseamna ca la pensionare veti avea atat o pensie de stat, cat si una privata.

Asadar, tot ce trebuie sa faceti este sa va alegeti administratorul de pensii privat, dintre companiile ce vor fi autorizate in acest sens.

Citeste tot articolul
Asigurareamea.ro

Alte stiri

0 comentarii

Posteaza un comentariu