OTP Bank renunta la reclama inselatoare si intra in clubul bancilor care pot fi date exemple de buna practica in publicitate

OTP Bank a renuntat la reclama inselatoare pentru credite, dupa formula "dobanda de la x%", utilizata recent de mai multe banci, astfel ca a decis sa adauge si nivelul maxim la care poate ajunge dobanda, utilizand formula corecta, "de la x% pana la y%", ceea ce reprezinta un exemplu de buna practica in publicitate, care trebuie sa fie urmat si de restul bancilor sau Institutiilor Financiare Nebancare (IFN).

Si ING Bank, care initial si-a facut si ea reclama la credite cu "dobanda de la x%", a renuntat la aceasta formula, adoptand forma corecta, atat cu nivelul minim, cat si cu cel maxim al dobanzii.

O alta banca, Idea Bank, mentioneaza si ea atat nivelul minim, cat si cel maxim al dobanzii, insa aceasta banca este doar pe jumatate corecta, intrucat in reclame mentine, cu litere mari, formula "dobanda de la x%", si doar dedesubt, cu litere mult mai mici, mentioneaza si nivelul maxim al dobanzii.

In luna aprilie 2019, Bancherul.ro critica OTP Bank pentru ca-si facea reclama la creditul de nevoi personale mentionand doar dobanda cea mai mica, valabila doar in conditii speciale, precum incasarea salariului intr-un cont al bancii sau pentru sume mari: "Credit de nevoi personale, rata fixa cu dobanda fixa de la 8,69%".

"Daca OTP Bank ar fi cinstita cu publicul si cu potentialii clienti, ar trebui sa mentioneze nu doar dobanda cea mai mica, ci si cea mai mare, respectiv 12,99%", scriam atunci.

Acum, OTP Bank are o noua reclama, corecta, de data aceasta, adica atat cu dobanda minima, cat si cu cea maxima: "Credit de nevoi personale cu rata si dobanda fixa de la 8,79% pana la 13,64%". (vezi foto)

Dobanda cea mai mica, de 8,79%, fixa, este valabila pentru cei care-si incaseaza veniturile intr-un cont al bancii, in caz contrar fiind mai mare cu doua puncte, adica 10,79%.

La dobanda maxima, de 13,64%, se ajunge "în funcție de profilul clientului și istoricul de creditare", in urma analizei solicitarii de credit, se precizeaza in documentul OTP Bank privind dobanzile, fara alte detalii.

Profilul clientului inseamna, in principal, nivelul veniturilor obtinute si gradul de indatorare, ceea ce inseamna ca dobanda va fi mai mare pentru cei cu venituri mici si invers.

In privinta istoricului de creditare, acesta este verificat de toate bancile la Biroul de Credit, iar daca exista restante inregistrate, atunci banca poate aplica o dobanda mai mare, considerand ca riscul clientului este mai ridicat.

Si alte banci practica formula de dobanda inselatoare "de la x%", printre acestea fiind BCR, BRD sau Alpha Bank. (vezi aici detalii)


Citeste articolul integral pe Bancherul.ro

Taguri:

Alte stiri

0 comentarii

Posteaza un comentariu