O locuinta pe credit in Bucuresti – obiectiv greu de atins pentru multi romani

Ultimul sondaj realizat de GhiseulBancar.ro printre cititorii sai a relevat faptul ca cel mai dorit produs bancar este creditul ipotecar. Insa potrivit statisticilor BNR din luna ianuarie el avea o pondere de doar 20% in totalul creditelor, la mare distanta de imprumutul de consum, care reprezenta 76,51%.

De unde rezulta ca desi interesul pentru creditele ipocare este mare, putini romani isi permit un astfel de imprumut. De ce? Pentru ca veniturile sunt prea mici pentru a obtine un credit suficient de mare pentru cumpararea unei case.

Am exemplificat cu creditul ipotecar de la ABN Amro pentru a vedea ce putem obtine cu un venit net de 3.000 de lei si in ce conditii.

55.600 euro sau 107.870 lei, suma maxima obtinuta

In acest scop, m-am indreptat catre o sucursala ABN Amro, unde am fost consiliata cu amabilitate de catre un functionar al bancii.

Pentru inceput am declarat ca dispun impreuna cu partenerul meu de viata de un venit net de 3.000 lei.

Consilierul bancar a calculat ca la acest venit imi poate acorda un imprumut de 55.600 euro sau 107.870 lei, pe 30 de ani, in functie de moneda pentru care optez.

Insa trebuie sa vin cu un avans de 18.333 euro sau 36.000 lei, deoarece banca finanteaza doar 75% din valoarea imobilului.

Din pacate, veniturile mele si ale partenerului nu permit contractarea a inca unui imprumut de nevoi personale pentru avans, asa ca problema ramane in suspans.

Dobanda promotionala de 4,5% la euro

La alegerea monedei de creditare, functionarul bancii imi recomanda sa aleg moneda europeana, deoarece este mai ieftina.

ABN Amro deruleaza in prezent o campanie promotionala, oferind o dobanda fixa de 4,5% pentru creditele in euro (11% pentru lei) in primele trei luni contractuale.

Incepand cu a patra luna, dobanda urca la 7,15% la euro (13% la lei) unde se mentine timp de un an, apoi variaza in functie de piata.

ABN Amro nu percepe comision de administrare

La acordarea creditului se percepe un comision de 120 euro la care se adauga un procent de 2,5% din valoarea creditului in euro, respectiv de 2% pentru imprumutul in lei.

In cazul meu particular, aceasta inseamna 1.533 euro sau 3.000 de lei.
ABN Amro te scuteste de comisioanele de administrare anuale sau lunare si de taxa de analiza a dosarului.

Alte comisioane sunt de retragere de numerar (0,75% din suma retrasa) si de rambursare anticipata, care descreste progresiv pana la 2% in anul sase de creditare.

Locuinta trebuie sa fie confort unu

Banca pune ipoteca doar pe locuinte confort unu, o alta conditie fiind sa nu se afle sub incidenta legii 112, adica a caselor nationalizate.

Asigurarea de viata este oferita gratuit, ca si evaluarea imobilului. In schimb trebuie sa platesti pentru asigurarea locuintei la unul dintre asiguratorii cu care banca are contract (Omniasig, Asiban, AIG sau Allianz). Consilierul mi-a indicat ca acest lucru m-ar costa circa 100 euro pe an.

Pentru a depune dosarul trebuie sa fi gasit intai locuinta.

Rata de 375 euro sau 12.000 lei

Conform scadentarului, va trebui sa platesc in prima luna o rata de 233 euro, pentru urmatoarele doua luni 281 euro, urmand sa urce apoi la 375 euro pana la sfarsitul perioadei de creditare. La lei, prima rata este de 796 lei, urmatoarele doua totalizeaza 1.027 lei, apoi rata se stabilizeaza la 12.000 lei pana la finalul perioadei de finantare. Pentru intarzieri, banca ma penalizeaza cu 10% din suma restanta, minim 15 euro.

Cumpararea unei case ramane o aspiratie

Doua persoane cu venituri putin mai mari decat media pe economie pot obtine un imprumut de 55.600 euro sau 107.870 lei.

Cu aceasta suma ar putea cumpara o garsoniera confortabila, cu conditia sa dispuna de avansul necesar. Iar 18.000 euro sau 36.000 lei nu este o suma de ici de colo!

In concluzie, prin forte proprii si numai din veniturile salariale putin peste media pe economie un cuplu tanar de romani nu are acces deocamdata la o locuinta proprie in Bucuresti prin credit finantata de ABN Amro.
Sa speram ca pe viitor cresterea standardelor de trai, scaderea preturilor la locuinte sau schimbarea conditiilor de acordare a creditelor ipotecare vor face posibila si achizitia unei locuinte.


Iulia GROSU

Alte stiri

2 comentarii

Maria
24 Apr 2008

va repetati ! a mai fost un articol pe aceeasi tema tot la voi parca era mai gragutel scris

Iulia
27 Apr 2008

In primul articol persoana ipotectica ce dorea creditul era un tanar cu varsta sub 30 ani, venit de 2.500 ron si o rata de 120 euro. In cazul acestui material analiza a fost facuta pentru un cuplu cu salarii ce depasesc putin media (venit net cumulat de 3.000 ron si fara rate). Am considerat ca si aceasta este o informatie utila.

Posteaza un comentariu