Numarul restantierilor la Biroul de Credit a crescut la un nivel record al ultimilor trei ani

Restantieri la Biroul de Credit

Numarul restantierilor inregistrati la Biroul de Credit, unde sunt raportati cei cu intarzieri de peste 30 de zile la creditele acordate de 31 de banci si 25 de IFN-uri, indiferent de valoarea unui imprumut, a crescut in luna martie cu 10.656 de persoane, la un total de 725.955 de persoane, un record al ultimilor trei ani.

Mai multi restantieri s-au mai inregistrat in iunie 2013, respectiv 740.180 de persoane.

In februarie, numarul restantierilor a crescut cu doar 1.378 de persoane iar in ianuarie cu 9.675 de persoane.

Totalul sumelor restante la Biroul de Credit a crescut insa in martie cu doar 59 milioane lei, de la 11,369 miliarde lei in februarie la 11,428 miliarde lei in martie. In februarie, cresterea restantelor a fost de 339 milioane lei fata de luna ianuarie.

Numarul ridicat al restantierilor si valoarea redusa a restantelor se explica prin faptul ca exista un numar mare de persoane fizice (debitori) care au imprumuturi de valori mici, de ordinul sutelor  si miilor de lei, obtinute de la Institutii Financiare Nebancare (IFN-uri), piata creditelor rapide, online sau la domiciliu, de valori mici, fiind in ascensiune, cu tot mai multe firme care intra pe piata imprumuturilor.

Separat de Biroul de Credit, care este o institutie privata detinuta de mai multe banci, numarul restantierilor si valoarea datoriilor se inregisteaza si la Centrala Riscului de Credit (CRC) de la BNR, insa numai pentru creditele cu valori de peste 20.000 de lei, care sunt mult mai putine.


Citeste articolul integral pe Bancherul.ro

Taguri:

Alte stiri

0 comentarii

Posteaza un comentariu