Numarul restantierilor din Biroul de Credit a crescut cu peste 10.000 intr-o luna, la cel mai ridicat nivel din ultimii 3 ani: 739.513

Numarul restantierilor din Biroul de Credit a crescut cu peste 10.000 intr-o luna, la cel mai ridicat nivel din ultimii 3 ani: 739.513

Numarul restantierilor cu intarzieri de peste 30 de zile la credite raportati de 31 de banci si 26 de IFN-uri care i-au imprumutat a crescut cu 10694 de persoane in luna mai, la un total de 739.513 persoane, cel mai ridicat nivel din 2013 pana acum, arata datele publicate de BNR.

In acelasi timp, numarul restantelor a crescut si mai mult, cu 13.030, la un total de 995.268, mai multe decat numarul restantierilor, ceea ce inseamna ca unii clienti ai bancilor si IFN-urilor au datorii la mai multe credite.

Pe de alta parte, valoarea restantelor a scazut in aceeasi luna destul de mult, cu 89 milioane lei, la 11,534 miliarde lei, desi era firesc sa creasca, din moment ce si restantele s-au inmultit.

Explicatia pentru aceasta contradictie poate fi gasita in tipul variat de credite inregistrate la Biroul de Credit, mai cu seama cele acordate de Institutiile Financiare Nebancare (IFN), care acorda imprumuturi de valori mici, unui numar mare de clienti.

Este posibil, astfel, ca in timp ce restantele la creditele de valori mai mari acordate de banci sa fi scazut, in timp ce restantele la nenumaratele credite de valori mici, de cateva mii de lei, acordate de IFN-uri, sa se fi inmultit.

Scenariul este sustinut si de statisticile Centralei Riscului de Credit (CRC) de la BNR, care arata ca in luna mai restantele persoanelor fizice cu credite de peste 20.000 de lei au scazut. (vezi aici detalii)


Bancherul.ro

Taguri:

Alte stiri

0 comentarii

Posteaza un comentariu